Αλλεργία στο σπέρμα προκαλεί την μετα-οργασμική νόσο

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Γράφει ο Νίκος Μπρουσκέλης, χειρούργος ουρολόγος

H

αλλεργία στο σπέρμα προκαλεί την μετα-οργασμική νόσο σε ορισμένους άνδρες, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που φέρνει στο φως της δημοσιότητας, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Το σπάνιο αυτό σύνδρομο, έχει εντοπιστεί από το 2002 και αμέσως μετά την εκσπερμάτωση ο άνδρας εμφανίζει συμπτώματα όμοια με αυτά της γρίπης, όπως πυρετό, ρινική καταρροή, αίσθημα κόπωσης. Τα συμπτώματα διαρκούν έως και έναν μήνα.

Ο καθηγητής Σεξουαλικής Ψυχοφαρμακολογίας Μαρσέλ Βάλντιγκερ του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης δημοσίευσε δύο μελέτες, όπου ισχυρίζεται ότι οι άνδρες με το συγκεκριμένο σύνδρομο έχουν αλλεργία στο σπέρμα τους και μπορούν να μειώσουν το πρόβλημα με μια θεραπεία «υπο-ευαισθητοποίησης», η οποία χρησιμοποιείται ήδη για την καταπολέμηση των αλλεργιών και συνίσταται στη σταδιακή έκθεση του σώματος στον αλλεργιογόνο παράγοντα σε βάθος χρόνου.

Τα πορίσματά του ανατρέπουν την αντίληψη ότι η αιτία του προβλήματος μπορεί να είναι ψυχολογική και δείχνουν πως μια αλλεργική αντίδραση είναι η πιο πιθανή αιτία.

Η πάθηση είναι γενικά άγνωστη στους περισσότερους γιατρούς και αρκετοί άνδρες που νιώθουν ότι έχουν το σύνδρομο, ντρέπονται και συνήθως αποφεύγουν να μιλάνε γι' αυτό.

Ο Δρ Βάλντιγκερ εξηγεί ότι αν και το σύνδρομο είναι μάλλον σπάνιο, πολλοί που υποφέρουν από αυτό, δεν ξέρουν ότι τελικά αποτελεί μια αναγνωρισμένη πλέον πάθηση και έτσι δεν αναφέρουν το πρόβλημα σε κάποιο γιατρό.

Οι Ολλανδοί ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 45 ανδρών, οι οποίοι δεν νοσούσαν όταν αυνανίζονταν χωρίς εκσπερμάτωση, αλλά τα συμπτώματα του συνδρόμου εμφανίζονταν σχεδόν αμέσως μετά την εκσπερμάτωση, μερικές φορές μάλιστα μετά από λίγα μόνο λεπτά.

Οι έρευνες για δερματική αλλεργία έδειξαν ότι οι περισσότεροι (88%) εμφάνιζαν θετική δερματική αντίδραση μετά την επαφή με το σπέρμα τους, δηλαδή είχαν αλλεργική αντίδραση εξαιτίας μιας υπερ-αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματός τους.

Εφαρμόζοντας την θεραπεία της υπο-ευαισθητοποίησης, που στοχεύει να μειώσει την υπερ-αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε διαδοχικές εκθέσεις του δέρματός τους στο σπέρμα τους.

Μετά από χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πάσχοντες εμφάνισαν σημαντική υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Ο Νίκος Μπρουσκέλης είναι χειρούργος ουρολόγος, υπεύθυνος Εξωσωματικής Λιθοθριψίας Κεντρικής Κλινικής Euromedica Θεσσαλονίκης