Ο κολικός νεφρού

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Γράφει ο Νίκος Μπρουσκέλης, χειρούργος ουρολόγος

E

ίναι μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από πόνο «σαν μαχαιριά» ο οποίος ξεκινά από την περιοχή του νεφρού και συνήθως κατέρχεται από το πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα και μπορεί να καταλήγει στα εξωτερικά γεννητικά όργανα του ασθενούς.

Ο πόνος αυτός δεν είναι συνεχής αλλά χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις. Η διάρκεια του μπορεί να είναι από μερικά λεπτά μέχρι ακόμα και λίγες ημέρες. Μπορεί να συνοδεύεται από τάση προς εμετό ή εμετό, ανορεξία, ή ρίγος. Ο ασθενής είναι ανήσυχος που αλλάζει συνεχώς θέση, προσέρχεται συνήθως όρθιος, τρικλίζοντας με συσπασμένο προσωπείο και δε βρίσκει θέση ανακούφισης.

Η κυριότερη αιτία του κολικού είναι η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος. Συνήθως προκαλείται από μικρούς λίθους,ενώ άλλες αιτίες είναι οι συγγενείς ή επίκτητες στενώσεις του ουρητήρα ή όγκοι του ουρητήρα.
Ο κολικός του νεφρού είναι απλώς ένας πόνος ο οποίος αν και συνήθως πολύ οξύς δεν αποτελεί αυτός κάθε αυτός επικίνδυνο συμβάν για τον ασθενή. Ο ουρολόγος αντίθετα μετά την αντιμετώπιση του πόνου πρέπει προβεί στις απαραίτητες εκείνες εξετάσεις οι οποίες θα διαγνώσουν την αιτία του κολικού.

Οι εξετάσεις που είναι απαραίτητες είναι κλινική εξέταση από τον ουρολόγο, η απλή ακτινογραφία Νεφρών-Ουρητήρων-Κύστεως (ΝΟΚ), και μια γενική εξέταση ούρων.

Ο πρώτος σκοπός του ουρολόγου είναι να ελαττώσει τον πόνο που αισθάνεται ο ασθενής. Αυτό γίνεται με παυσίπονα-αντιφλεγμονώδη φάρμακα τα οποία χορηγούνται είτε σε μορφή ένεσης, είτε υπόθετου, είτε χαπιών. Επίσης ο ασθενής είναι καλό είναι να πίνει αρκετά νερά, κατά προτίμηση όχι στην οξεία φάση του άλγους, και να προσπαθεί να κινείται.

Ο Νίκος Μπρουσκέλης είναι χειρούργος ουρολόγος, υπεύθυνος Εξωσωματικής Λιθοθριψίας Κεντρικής Κλινικής Euromedica Θεσσαλονίκης