ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ
Γράφει ο Νίκος Μπρουσκέλης, χειρούργος ουρολόγος
Π
ρόκειται για απώλεια ούρων που ακολουθεί την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης που μπορεί να προκληθεί κατά το γέλιο, το βήχα, την άσκηση. Είναι ο πιο συχνός τύπος ακράτειας, αφορά ιδίως τις γυναίκες. Μεταβολές που επέρχονται μετά από τοκετούς, εγκυμοσύνες ή μετά την εμμηνόπαυση προκαλούν ακράτεια προσπάθειας. Στους άνδρες η προστατεκτομή μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιου τύπου ακράτεια.Στις γυναίκες θεωρείται ότι οφείλεται σε δυσλειτουργία του σφιγκτηριακού μηχανισμού. Στους άνδρες είναι σπάνιο φαινόμενο και εμφανίζεται κυρίως μετά από χειρουργικές επεμβάσεις (διουρηθρική ή ριζική προστατεκτομή), μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό του έξω σφιγκτήρα και να οδηγήσουν σε ακράτεια.
? ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ.
? Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός. Οι έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν ακράτεια λόγω ορμονικών μεταβολών και λόγω της διευρυμένης μήτρας. Επιπλέον η πίεση του τοκετού μπορεί να αποδυναμώσει τους πυελικούς μυς και το σφιγκτήρα της ουρήθρας. Επίσης η πίεση της τεκνοποιϊας μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κυστεοκήλης. Η κυστεοκήλη οδηγεί σε μετατόπιση της κύστης από τη θέση της και πρόπτωση αυτής στον κόλπο. Ακράτεια μετά τον τοκετό μπορεί να αναπτυχθεί αμέσως μετά τον τοκετό ή πολλά χρόνια αργότερα.
? Ορμονικές μεταβολές μετά την εμμηνόπαυση. Μετά την εμμηνόπαυση παράγονται λιγότερα οιστρογόνα, τα οποία στις γυναίκες βοηθούν να παραμείνουν υγιείς η κύστη και η ουρήθρα.
? Υστερεκτομή. Η κύστη και η μήτρα βρίσκονται κοντά μεταξύ τους και υποστηρίζονται από τους ίδιους μύες και συνδέσμους. Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει το αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας ? παραδείγματος χάριν, αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή), μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια.
? Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Το οινόπνευμα είναι διουρητικό. Η ουροδόχος κύστη γεμίζει γρήγορα και προκαλείται μια επείγουσα και ανεξέλεγκτη ανάγκη προς ούρηση. Επιπλέον το οινόπνευμα μπορεί προσωρινά να εξασθενήσει την δυνατότητα του ατόμου να αναγνωρίσει την ανάγκη να ουρήσει.
? Υπερβολική κατανάλωση υγρών σε μικρό χρονικό διάστημα , οδηγεί σε επεισόδια ακράτειας.
? Υπερκατανάλωση καφεΐνης.
? Κατανάλωση συγκεκριμένων φαρμάκων. Όπως ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά, διουρητικά, μυοχαλαρωτικά, καρδιολογικά φάρμακα. Επίσης, μετά από χειρουργική επέμβαση, μπορεί να εμφανισθεί προσωρινή ακράτεια από υπερπλήρωση, εξαιτίας των παρατεταμένων αποτελεσμάτων της αναισθησίας.
? Λοιμώξεις ουροποιητικού. Συνηθέστερα οι κυστίτιδες μπορεί να οδηγήσουν σε επεισόδια ακράτειας.
? Δυσκοιλιότητα.
? Παχυσαρκία. Παρουσιάζεται ειδικά στις γυναίκες, καθώς αυξάνεται η πίεση προς την κύστη και τις γύρω μυϊκές ομάδες, οι οποίες εξασθενούν και έτσι γίνεται δυνατή η διαφυγή των ούρων με το βήχα ή το φτέρνισμα.
? Χρόνιος βήχας. Παρουσιάζεται στους χρόνιους καπνιστές, οι οποίοι έχουν επεισόδια ακράτειας από προσπάθεια.
? Άσκηση υψηλού επιπέδου. Το τρέξιμο, το μπάσκετ, η γυμναστική προκαλούν επεισόδια ακράτειας, σε κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες. Αυτές οι σφριγηλές δραστηριότητες ασκούν ξαφνική, ισχυρή πίεση στην κύστη κι έτσι εμφανίζονται επεισόδια ακράτειας. Παρ? όλα αυτά, δεν έχει αποδειχθεί ότι ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου προκαλεί χρόνια ακράτεια από προσπάθεια.
? Οποιαδήποτε ασθένεια, τραυματισμός ή ανικανότητα που δεν επιτρέπει στο άτομο να επισκεφθεί στην ώρα του την τουαλέτα.
Ο Νίκος Μπρουσκέλης είναι χειρούργος ουρολόγος, υπεύθυνος Εξωσωματικής Λιθοθριψίας Κεντρικής Κλινικής Euromedica Θεσσαλονίκης