Οι όγκοι των όρχεων

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Γράφει ο Νίκος Μπρουσκέλης, χειρούργος ουρολόγος

Ο

καρκίνος των όρχεων είναι ένας σχετικά σπάνιος καρκίνος. Αποτελεί το 2% των καρκίνων στον άνδρα. Είναι όμως ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στα αγόρια και τους νέους άνδρες ηλικίας 15-34 ετών, αποτελώντας την 3η κατά σειρά αιτία θανάτου σε αυτές τις ηλικίες.


Αιτιολογία - Παθογένεια
Είναι ουσιαστικά άγνωστη. Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες όπως τραύματα, επανειλημμένες λοιμώξεις, η χορήγηση οιστρογόνων στη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης κα. Η μόνη επιβεβαιωμένη σχέση είναι αυτή μεταξύ κρυψορχίας και ανάπτυξης καρκίνου του όρχεως (20 -40 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στον κρύψορχι). Οι περισσότεροι όγκοι των όρχεων προέρχονται από τα βλαστικά κύτταρα των όρχεων και οι συχνότεροι τύποι είναι το σεμίνωμα και το εμβρυϊκό καρκίνωμα.
ΔιάγνωσηΟ όρχις συνήθως παρουσιάζει μία σκληρή διόγκωση, χωρίς πόνο, την οποία ο ασθενής διαπιστώνει συνήθως μόνος του. Σπάνια συνυπάρχει αίσθημα βάρους, πόνος ή φλεγμονή. Μπορεί να συνυπάρχει αντιδραστική υδροκήλη. Σε πολλούς ασθενείς προεξάρχοντα είναι τα συμπτώματα από μεταστάσεις όπως πόνος στην οσφύ από τη διόγκωση λεμφαδένων, βήχας και δύσπνοια από πνευμονικές μεταστάσεις κα. Στη διάγνωση σημαντικό ρόλο παίζουν και οι εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:
· Βιοχημικές εξετάσεις (β-χοριακή γοναδοτροπίνη, α-φετοπρωτεΐνη, LDH) οι οποίες είναι χαρακτηριστικά υψηλές σε ορισμένους τύπους καρκίνου.
· Υπερηχογράφημα οσχέου: όπου οι όγκοι των όρχεων έχουν χαρακτηριστική εικόνα.
· Ακτινογραφία θώρακος και αξονική τομογραφία για τον εντοπισμό μεταστάσεων.
Η τελική διάγνωση τίθεται μετά την εκτομή του όρχεως και την ιστολογική του εξέταση.
Θεραπεία
Η αφαίρεση του όρχεως είναι απαραίτητη. Η περαιτέρω θεραπεία αποφασίζεται ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο του όγκου και την ύπαρξη ή μη μεταστάσεων. Στις συμπληρωματικές θεραπείες περιλαμβάνονται η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και η χειρουργική εκτομή των λεμφαδένων που έχουν προσβληθεί. Η πρόγνωση σε γενικές γραμμές είναι πολύ καλή. Η επιβίωση στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά το 90%.

Ο Νίκος Μπροσκέλης είναι χειρούργος ουρολόγος, υπεύθυνος Εξωσωματικής Λιθοθριψίας Κεντρικής Κλινικής Euromedica Θεσσαλονίκης