Φίμωση - Περιτομή

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

 

 

 Γράφει ο Νίκος Μπρουσκέλης, χειρούργος ουρολόγος

Μ

Με τον όρο περιτομή αναφερόμαστε στην χειρουργική αφαίρεση της ακροποσθίας του πέους. Με πιο απλά λόγια αφαιρείται το δέρμα εκείνο που καλύπτει την βάλανο του πέους. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω όμως ότι υπάρχουν τεχνικές κατά τις οποίες μπορεί να διατηρηθεί η ακροποσθία.


Ενδείξεις

Ο ασθενής πρέπει να χειρουργείται όταν υπάρχει φίμωση , δηλαδή στένωση και ενδεχομένως ουλοποίηση της ακροποσθίας. Επίσης στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα π.χ πόνος στην φάση της στύσης , λόγοι καθαριότητας και τέλος λόγοι θρησκευτικοί. Στα βρέφη υπάρχει ψευδοφίμωση η οποία καλό είναι να αποκαθίσταται με την κατάσπαση της ακροποσθίας από τον ειδικό. Η φίμωση των βρεφών μπορεί ν΄ αποτελέσει λόγο κακής ανάπτυξης του παιδιού , του πέους του , να αποτελεί αίτιο ουρολοιμώξεων ενώ μπορεί να συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες συγγενών ανωμαλιών του πέους όπως π.χ. υποσπαδίας που αν δεν αποκατασταθεί η ψευδοφίμωση είναι αδύνατο να αποκαλυφθεί το πρόβλημα.

Καρκίνος του πέους

Βασική αρχή όσον αφορά τον καρκίνο του πέους αποτελεί η επιμελής καθαριότητα. Αν παρατηρηθεί φίμωση τότε θα πρέπει να αποκαθίσταται χειρουργικά λόγω αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρκινωμάτων. Οι περισσότεροι καρκίνοι δεν δίνουν συμπτώματα στα αρχικά τους στάδια, αυτό είναι το κοινό τους χαρακτηριστικό. Είναι όμως πολύ σημαντική η θεραπεία και η εξέλιξη της νόσου σε σχέση με την πρόληψη.

Η Αποκατάσταση

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης της φίμωσης ανάλογα την γνώση κι εμπειρία του χειρουργού, σε σχέση όμως και με την επιθυμία του ασθενούς. Υπάρχουν και τεχνικές κατά τις οποίες μπορεί να διατηρηθεί η ακροποσθία.

Ο Νίκος Μπροσκέλης είναι χειρούργος ουρολόγος, υπεύθυνος Εξωσωματικής Λιθοθριψίας Κεντρικής Κλινικής Euromedica Θεσσαλονίκης