Νεφρικές κύστεις

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

 Γράφει ο Νίκος Μπρουσκέλης, χειρούργος ουρολόγος

Π

ερίπου 50% των ανθρώπων άνω των 50 ετών έχουν κύστεις στους νεφρούς. Δεν προκαλούν συνήθως προβλήματα, είναι καλοήθεις...και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν κύστεις στους νεφρούς. Με την αύξηση της ηλικίας δημιουργούνται στους νεφρούς απλές κύστεις που γεμίζουν με υγρό. Είναι συνήθως μικρές, έχουν σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές.

Η αιτία των απλών κύστεων των νεφρών είναι άγνωστη. Δεν είναι κληρονομικές και δυνατόν να υπάρχουν μία ή περισσότερες στους νεφρούς. Οι απλές κύστεις στους νεφρούς δεν προκαλούν σημεία ή συμπτώματα. Συχνά ανακαλύπτονται τυχαία όταν γίνεται για κάποιο άλλο λόγο υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία των νεφρών. Όταν διαπιστωθεί ή ύπαρξη κύστεων στους νεφρούς στις απεικονιστικές εξετάσεις, ο oυρολόγος θα διερευνήσει κατά πόσο ο ασθενής έχει πόνο στην κοιλιά, στην πλάτη, στη λεκάνη.

Επίσης θα εξετάσει εάν υπάρχει πυρετός, υψηλή πίεση, συχνουρία ή αιματουρία. Εάν οι κύστεις στους νεφρούς συνοδεύονται από σημεία ή συμπτώματα όπως αυτά που αναφέρουμε πιο πάνω, είναι αναγκαίο να γίνει περισσότερη διερεύνηση με εξετάσεις αίματος και ούρων. Εάν δεν υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα και οι κύστεις είναι μικρές, δεν χρειάζεται οποιαδήποτε θεραπεία. Μπορεί να χρειαστεί επανέλεγχος εάν το κρίνει αναγκαίο ο γιατρός με τη βοήθεια υπερηχογραφήματος ή αξονικής τομογραφίας ανάλογα με την περίπτωση. Στις περιπτώσεις που εκδηλώνονται προβλήματα, οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να δείξουν εάν όι κύστεις μεγαλώνουν προκαλώντας διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις δεν υπάρχουν προβλήματα και δεν απαιτούνται επιπρόσθετες εξετάσεις.

Σε κύστεις που είναι μεγάλες ή περιέχουν επασβεστώσεις (εναποθέσεις ασβεστίου στους ιστούς) ή ιστό, μπορεί να χρειαστούν επαναληπτικές εξετάσεις για να φανεί κατά πόσο μεγαλώνουν ή όχι. Στις περισσότερες περιπτώσεις κύστεων των νεφρών, δεν χρειάζεται θεραπεία. Οι περισσότερες είναι ακίνδυνες, δεν προκαλούν προβλήματα και έτσι δεν χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση τους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι κύστεις μπορούν να μεγεθυνθούν και να πιέζουν άλλα όργανα προκαλώντας έτσι πόνο. Επίσης κάποτε είναι δυνατό να μολυνθούν ή ακόμη ξαφνικά να παρουσιάσουν αιμορραγία. Πολύ πιο σπάνια είναι σε θέση να επηρεάσουν τη νεφρική λειτουργία ή και να προκαλέσουν υψηλή πίεση. Όταν οι κύστεις προκαλούν προβλήματα ή όταν υπάρχει αμφιβολία για το είδος τους ή όταν υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να σχετίζονται με καρκίνο, τότε είτε παρακεντουνται είτε αφαιρούνται χειρουργικά (συνήθως πλέον λαπαροσκοπικά).

Η κύρια ένδειξη για παρακέντηση των κύστεων είναι η πρόκληση ενοχλημάτων (βύθιο άλγος), η εμφάνιση υπέρτασης ή όταν η κύστη έχει ακαθόριστη σύσταση. Η παρακέντηση της κύστης γίνεται υπό υπερηχογραφικό έλεγχο. Μετά από λήψη περιεχομένου της κύστης για κυτταρολογική εξέταση και βιοχημική ανάλυση , ενίεται σ αυτήν περίπου 10cc σκληρυντική ουσί (αιθανόλη), η οποία προκαλεί σκλήρυνση της επιφάνειας της κύστης και συρρίκνωση της

Ο Νίκος Μπροσκέλης είναι χειρούργος ουρολόγος, υπεύθυνος Εξωσωματικής Λιθοθριψίας Κεντρικής Κλινικής Euromedica Θεσσαλονίκης