Μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων έχουν οι παχύσαρκοι άνδρες

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

 Γράφει ο Νίκος Μπρουσκέλης, χειρούργος ουρολόγος

 

 

Ο

ι νεαροί παχύσαρκοι άνδρες έχουν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από τους άνδρες με φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Όπως προκύπτει από γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιπζιγκ μελέτησαν στοιχεία από βάση δεδομένων για άνδρες που είχαν απευθυνθεί σε κλινική γονιμότητας για ανάλυση σπέρματος την περίοδο 199-2005. 

 

 

 

Οι 2.157 άνδρες που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα ήταν κατά μέσο όρο 30 ετών, και δεν είχαν διαγνωσμένα προβλήματα γονιμότητας.
Συνολικά, οι παχύσαρκοι είχαν σχετικά χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από τους άνδρες με κανονικό βάρος, αλλά και πάλι κατατάσσονταν εντός των φυσιολογικών πλαισίων. Αυτό είναι μεταξύ 20 και 150 εκατομμυρίων σπερματοζωαρίων ανά χιλιοστό του λίτρου σπέρματος.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν η διαφορά ως προς τον αριθμό των σπερματοζωαρίων μεταξύ παχύσαρκων και κανονικών ανδρών επηρεάζει τελικά την γονιμότητα. Ωστόσο, η ανάδειξη ενός πιθανού συσχετισμού δίνει έναν επιπλέον λόγο στους άνδρες να προσπαθούν πάντα να έχουν φυσιολογικό βάρος.
Μελέτες πάντως έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκοι άνδρες τείνουν να έχουν τροποποιημένα επίπεδα τεστοστερόνης και άλλων ορμονών του αναπαραγωγικού συστήματος. Στην γερμανική μελέτη τα ορμονικά επίπεδα συσχετίστηκαν με την ηλικία και όχι με το σωματικό βάρος.
Προηγούμενη έρευνα της ίδιας επιστημονικής ομάδας είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους σχετίζονται με αλλαγές στην συλλογή των πρωτεϊνών που επιτρέπουν στο σπέρμα να επιβιώνει και να είναι λειτουργικό.

Ο Νίκος Μπροσκέλης είναι χειρούργος ουρολόγος, υπεύθυνος Εξωσωματικής Λιθοθριψίας Κεντρικής Κλινικής Euromedica Θεσσαλονίκης