Κοντά σε τεστ ΠΑΠ για τον προστάττη

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

 Γράφει ο Νίκος Μπρουσκέλης, χειρούργος ουρολόγος

 

Ο

μάδα επιστημόνων έκανε ένα σημαντικό βήμα προόδου στην κατανόηση των γενετικών αιτιών του καρκίνου του προστάτη, εντοπίζοντας επτά νέες γενετικές μεταλλαγές, οι οποίες υπάρχουν σε περισσότερα από τα μισά κρούσματα της νόσου. Η ανακάλυψή τους εξηγεί γιατί ο συγκεκριμένος καρκίνος έχει την τάση να αποτελεί «οικογενειακή υπόθεση». Καθεμία από τις μεταλλαγές αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσής του έως 60%- και όταν ένας άνδρας τις διαθέτει όλες, ο κίνδυνος που διατρέχει τριπλασιάζεται.

Εκτός από τις επτά προαναφερθείσες μεταλλαγές, με τον καρκίνο του προστάτη σχετίσθηκαν ακόμη έξι, σε δύο ξεχωριστές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο ίδιο τεύχος της επιθεώρησης «Νature Genetics». Οι ανακαλύψεις αυτές πρακτικά σημαίνουν ότι η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται πλέον πιο κοντά στην επινόηση ενός γενετικού τεστ, με τη βοήθεια του οποίου θα μπορούν να εντοπίζονται οι άνδρες που κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.

Όσοι θα διαπιστώνεται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, θα μπορούν να ελέγχονται συστηματικά και να υποβάλλονται νωρίς σε θεραπεία. Σύμφωνα, όμως, με τον οργανισμό Cancer Research UΚ, ο οποίος και χρηματοδότησε τη μελέτη των επτά γενετικών μεταλλαγών, για να διατεθεί ένα γενετικό τεστ πρέπει πρώτα να επιλυθούν σημαντικά ηθικά και πρακτικά ζητήματα, όπως πώς πρέπει να ενημερώνονται οι άνδρες υψηλού κινδύνου και πόσο συχνά θα πρέπει να ελέγχονται προληπτικά.

Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου είδους τεστ δεν αναμένεται να είναι έτοιμο τα προσεχή 3-4 χρόνια. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες, προσβάλλοντας ετησίως 35.000 άνδρες μόνο στη Βρετανία και κοστίζοντας τη ζωή 10.000. Η συχνότητά του αυξάνεται ταχέως, εν μέρει διότι οι γιατροί έχουν αρχίσει να τον αναζητούν και εντοπίζουν πλέον κρούσματα τα οποία κατά το παρελθόν θα έμεναν αδιάγνωστα.

Μεγάλο πρόβλημα

Η νόσος έχει ισχυρή κληρονομική συνιστώσα- εάν κάποιος άνδρας έχει συγγενή με καρκίνο του προστάτη διατρέχει διπλάσιες πιθανότητες να τον αναπτύξει και ο ίδιος, ενώ εάν η διάγνωση του συγγενούς του έγινε πριν από την ηλικία των 60 ετών, ο κίνδυνος τετραπλασιάζεται. Συνεπώς, είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει μία εξέταση η οποία θα μπορεί με ακρίβεια να αποκαλύψει ποιοι άνδρες θα αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, αλλά και ποιοι θα πεθάνουν εάν δεν κάνουν θεραπεία.

 

Ο Νίκος Μπροσκέλης είναι χειρούργος ουρολόγος, υπεύθυνος Εξωσωματικής Λιθοθριψίας Κεντρικής Κλινικής Euromedica Θεσσαλονίκης