Ενθαρρυντική έρευνα για τον καρκίνο του προστάτη

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

 Γράφει ο Νίκος Μπρουσκέλης, χειρούργος ουρολόγος, υπεύθυνος τμήματος Εξωσωματικής Λιθοθριψίας Κεντρικής Κλινικής Euromedica Θεσσαλονίκης

H

 ακτινοθεραπεία σε συνδυασμό με μία ορμονική θεραπεία είναι δυνατό να μειώσει κατά 43% τη θνησιμότητα των αντρών που πάσχουν από τοπικά προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με κλινική μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο Σικάγο.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της μελέτης και διευθυντής προγράμματος πυρηνικών (θεραπευτικών) ακτινοβολιών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Τορόντο, Παντράϊγκ Ουάρντ, τα αποτελέσματα της έρευνας ανατρέπουν το "δόγμα", σύμφωνα με το οποίο αρκεί μόνον η ορμονική θεραπεία για τον τοπικά προχωρημένο καρκίνο στον προστάτη.

"Όπως διαπιστώσαμε, επέζησαν περισσότερο χρόνο όσοι άντρες υποβλήθηκαν στη συνδυαστική θεραπεία μας, μάλιστα μερικοί από αυτούς δεν απεβίωσαν από τον ίδιο τον καρκίνο τους", είπε ο ίδιος από το Σικάγο, όπου φιλοξενείται η 46η σύνοδος της αμερικανικής εταιρείας κλινικής ογκολογίας.

"Μας επιτρέπεται συνεπώς να πιστεύουμε ότι η προσθήκη ακτινοθεραπείας στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε υποδειγματική θεραπεία", πρόσθεσε.

Η κλινική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 602 ασθενείς που έκαναν σκέτη ορμονική θεραπεία και 603 που υποβλήθηκαν στη συνδυαστική θεραπεία. Έπειτα από μία επταετία αποδείχτηκε ότι σε ποσοστό 74% οι τελευταίοι ζούσαν τουλάχιστον για ένα εξάμηνο περισσότερο από τους πρώτους που επιβίωναν σε ποσοστό 66% .

Το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών που υποβλήθηκαν στη συνδυαστική θεραπεία ανήλθε σε 10% , ενώ όσων έκαναν μόνον ορμονική θεραπεία ήταν 26%.

Μέχρι σήμερα, στους ιατρικούς κύκλους εξειδικευμένους στη θεραπεία της εν λόγω νόσου, υπήρχε προβληματισμός για την προσθήκη ακτινοθεραπείας εξαιτίας των παρενεργειών στον οργανισμό του ασθενή.