Η πολλή Cola βλάπτει τα νεφρά

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

brouskelΓράφει ο Νίκος Μπρουσκέλης, χειρούργος ουρολόγος, υπεύθυνος τμήματος Εξωσωματικής Λιθοθριψίας Κεντρικής Κλινικής Euromedica Θεσσαλονίκης

Η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα μπορεί να βλάψει τη λειτουργία των νεφρών, συμβάλλοντας στη δημιουργία νεφρολιθίασης ή και νεφρικής ανεπάρκειας.

Επιδημιολογική μελέτη από ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ βρήκε ότι όσοι πίνουν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά κόλα την ημέρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για χρόνια νεφρική νόσο.

Δύο ποτήρια αναψυκτικών τύπου κόλα την ημέρα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα νεφρά. Επιδημιολογική μελέτη ερευνητών από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ποτών κόλα συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο για ανάπτυξη χρόνιας νεφρικής νόσου.

Ήταν έως σήμερα γνωστό από διάφορες μελέτες ότι η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών αυξάνει τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκίας. Επίσης, τα αναψυκτικά τύπου κόλα- τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα φωσφορικού οξέος- έχουν συσχετιστεί με νεφρολιθίαση. Τα στοιχεία αυτά, όμως, βασίζονταν κυρίως σε επιστημονικές παρατηρήσεις και μικρές μελέτες. Η πρόσφατη έρευνα δίνει νέα διάσταση στο θέμα.

Τα ευρήματα

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Εpidemiology» και παρουσιάστηκε στην εφημερίδα «Νew Υork Τimes». Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τις διατροφικές συνήθειες 465 ατόμων με χρόνια νεφρική νόσο και αυτές 467 υγιών ατόμων. Αφού ήλεγξαν διάφορους άλλους παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο στη δημιουργία της νόσου, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση δύο ή περισσοτέρων αναψυκτικών τύπου κόλα την ημέρα- είτε ήταν τα κανονικά αναψυκτικά είτε αυτά με συνθετικά γλυκαντικά (λάιτ)- συσχετιζόταν με διπλάσιο κίνδυνο για χρόνια νεφροπάθεια.

Αντιθέτως, η κατανάλωση δύο ή περισσοτέρων άλλων ανθρακούχων αναψυκτικών- που δεν είχαν κόλα- δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για νεφροπάθεια.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το θέμα, αλλά ότι τα ευρήματά τους υποστηρίζουν την επί μακρόν επικρατούσα αντίληψη ότι κάποιο συστατικό στα αναψυκτικά τύπου κόλα- για παράδειγμα, το φωσφορικό οξύ- ή η ικανότητά τους να αφαιρούν το ασβέστιο από τα οστά φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για λίθους στα νεφρά, νεφρική ανεπάρκεια και άλλες παθήσεις που βλάπτουν τη νεφρική λειτουργία.

Παλαιότερη κλινική μελέτη είχε δείξει ότι άτομα που είχαν περάσει νεφρολιθίαση και έπιναν αναψυκτικά τύπου κόλα είχαν αυξημένες πιθανότητες να επανεμφανίσουν γρήγορα τη νόσο. Στις διαιτητικές οδηγίες, άλλωστε, που έχει εκδώσει το υπουργείο Υγείας, δίνεται η συμβουλή στο κοινό να αποφεύγει γενικώς τα αναψυκτικά και να πίνει νερό για να ξεδιψάσει. Η συμβουλή μας είναι: μην περιλαμβάνετε τα αναψυκτικά τύπου κόλα στην καθημερινή διατροφή σας και, σε καμιά περίπτωση, μην κάνετε κατάχρησή τους.

Ο ακριβής μηχανισμός της νεφροτοξικής δράσης της κόλας δεν είναι ακόμα γνωστός στους επιστήμονες.