Η Εξωσωματική λιθοθρυψία στην αντιμετώπιση των λίθων του ουροποιητικού

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

lithotripsiaΓράφει ο Νίκος Μπρουσκέλης, χειρούργος ουρολόγος, υπεύθυνος τμήματος Εξωσωματικής Λιθοθριψίας Κεντρικής Κλινικής Euromedica Θεσσαλονίκης

Η Εξωσωματική λιθοθρυψία, μια μεγάλη ιατρική ανακάλυψη αποτελεί σήμερα μέθοδο εκλογής στην αντιμετώπιση της λιθίασης του ουροποιητικού συστήματος. Πρόκειται για μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο που επιτρέπει την γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Οι λιθοθρύπτες είναι σύγχρονα μηχανήματα που διοχετεύουν ωστικά κύματα διαμέσου του δέρματος και των ιστών και τα εστιάζουν στον λίθο προκαλώντας τον κατακερματισμό του.    Έτσι χωρίς χειρουργική επέμβαση καταστρέφουν το λίθο από απόσταση και τον θρυμματίζουν σε συγκρίματα που αποβάλλονται από τον οργανισμό. Τα ωστικά κύματα, που έχουν ταχύτητα μεγαλύτερης της ταχύτητας του ήχου, εστιάζονται σε στερεά σώματα ( λίθους), έχουν την ίδια ένταση σε οποιοδήποτε βάθος, δεν προκαλούν θερμική καταστροφή στους ιστούς και απορροφώνται ελάχιστα από αυτούς.

Οι λιθοθρύπτες διακρίνονται σε ηλεκτρουδραυλικούς, πιεζοηλεκτρικούς και ηλεκτρομαγνητικούς, ανάλογα με την πηγή δημιουργίας ωστικών κυμάτων. 

Το Κέντρο Λιθοθρυψίας της Κεντρικής Κλινικής διαθέτει έναν υπερσύγχρονο λιθοθρύπτη 3ης γενιάς της Storz από την αρχή του 2008. Το ανθρώπινο δυναμικό του Κέντρου αποτελείται από νοσηλευτές- χειριστές του μηχανήματος, αναισθησιολόγους και ουρολόγους. Οι αναισθησιολόγοι καλύπτουν με την κατάλληλη αναλγησία τον ασθενή και τον παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της λιθοθρυψίας. Οι ειδικοί ουρολόγοι, με μεγάλη εκπαίδευση και εμπειρία στη μέθοδο, ρυθμίζουν όλες τις λεπτομέρειες, αξιολογώντας αν η μέθοδος είναι κατάλληλη για τον ασθενή. Εγκυμονούσες, ασθενείς με διαταραχές στην πήξη του αίματος, με υδρονέφρωση, νεφρική  ανεπάρκεια ή λοιμώξεις του ουροποιητικού αποκλείονται της μεθόδου.

Μετά την διαδικασία ο ασθενής παραμένει 2-3 ώρες στην Κλινική και επιστρέφει στο σπίτι του. Λίγες ημέρες μετά, γίνεται απεικονιστικός και εργαστηριακός έλεγχος και αξιολογείται το αποτέλεσμα. Αν ο επανέλεγχος δείξει ότι ο λίθος δεν έχει κατακερματιστεί πλήρως, ενδέχεται να απαιτηθεί και άλλη συνεδρία.

Στις περιπτώσεις που ο λίθος λόγω της σύστασης ή της θέσης του δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την Εξωσωματική λιθοθρυψία, η σύγχρονη ουρολογία διαθέτει και άλλους τρόπους για να «νικήσει» τους δύσκολους λίθους. Ένας από αυτούς είναι η Ενδοσκοπική λιθοτριψία, με χρήση Laser και βαλλιστικό σύστημα Lithoclast ή σύστημα υπερήχων, για την αποτελεσματικά αντιμετώπιση των λίθων των ουρητήρων ή της ουροδόχου κύστεως.

Η διαδερμική λιθοτριψία είναι μια ακόμα σύγχρονη μέθοδος που εφαρμόζεται μεγάλη επιτυχία, εκεί όπου απαιτείται. Όπως γίνεται φανερό, λοιπόν, ο αριθμός των ασθενών που καταλήγει σε ανοικτή  επέμβαση είναι ελάχιστος (κάτω του 3%).

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να τονίσουμε ότι σήμερα διαθέτουμε ασφαλή και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση των λίθων του ουροποιητικού συστήματος. Κορυφαία θέση ανάμεσα τους κατέχει η Εξωσωματική λιθοθρυψία, η οποία εκτός επιτρέπει την άμεση επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.