ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΣΤΟ...ΝΤΙΒΑΝΙ
Γράφει η Μαρία Ξανθοπούλου, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
Το πώς βλέπει ο κάθε άνθρωπος το εαυτό του, την αξία που του αποδίδει και πόσο τον εκτιμάει, σχετίζεται άμεσα με την αυτοεκτίμηση του. Έρευνες έχουν δείξει πως η αυτοεκτίμηση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν στην ευτυχία. Αυτή αποτελεί
σημαντική ένδειξη της αυτογνωσίας (πόσο καλά γνωρίζουμε τον εαυτό μας) και της αυτοπεποίθησης (πόσο όμορφα αισθανόμαστε με τον εαυτό μας).
Άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση αντιμετωπίζουν πιο εύκολα δύσκολες καταστάσεις και συγκρατούν περισσότερο τις θετικές εμπειρίες στη μνήμη τους και λιγότερο τις αρνητικές. Ο Rudolf Dreikurs (1978), ισχυρίζεται ότι για να ενθαρρύνουμε και να αποδεχθούμε τον εαυτό μας πρέπει αρχικά να αναπτύξουμε το θάρρος να μην είμαστε τέλειοι γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να δεχθούμε τις δικές μας ατέλειες και αδυναμίες και στη συνέχεια τις ατέλειες και τις αδυναμίες των άλλων. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη διάθεση να αξιολογήσουμε τη συμπεριφορά και τις πράξεις μας, αφού τις διαχωρίσουμε από την αξία μας σαν άτομα.
Άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση αγνοούν τις περισσότερες φορές τα θετικά τους στοιχεία και βλέπουν δυστυχώς μόνο τα ελαττώματα τους. Πολλές πράξεις, αποφάσεις και συμπεριφορές εξαρτώνται απ? το τι πιστεύουν οι άλλοι γι? αυτά. Ταυτίζονται με τις πράξεις τους και αισθάνονται αποτυχημένη αν μια απόφαση τους δεν έχει αίσιο τέλος. Δύσκολα απολαμβάνουν τα καλά της ζωής, επιδιώκοντας τις περισσότερες φορές την έγκριση των άλλων.
Όλοι μας έχουμε «θετικά» και αρνητικά συναισθήματα. Πολλές φορές όμως προσπαθούμε να αρνηθούμε κάποια από τα συναισθήματά μας, άλλες φορές γιατί μας τρομάζουν και άλλες γιατί τα θεωρούμε παιδαριώδη. Το να αρνηθούμε τα συναισθήματά μας δε σημαίνει ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχουν. Όσο περισσότερο τα θάβουμε τόση μεγαλύτερη πίεση ασκούν και ταλαιπωρούν εμάς τους ίδιους, δυσκολεύοντας ταυτόχρονα την επικοινωνίας μας με τους άλλους. Οφείλουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, δίχως να εξαρτάται αυτό απ? την αγάπη και την αποδοχή που μας δείχνουν οι άλλοι. Το τι είμαστε δεν σχετίζεται με το τι πιστεύουν οι άλλοι για μας.
Σαν γονείς είναι καλό να γνωρίζουμε, πως η αυτοεκτίμηση εδραιώνεται στα παιδικά κυρίως χρόνια. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε, να πιστεύουμε και να ενισχύουμε πρώτοι εμείς τις δυνατότητες των παιδιών μας.