Ξεκινάει το παιδί σας μια δίαιτα;

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΣΤΟ...ΝΤΙΒΑΝΙ

diaita_mΓράφει η Μαρία Ξανθοπούλου, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια

Πριν ακόμα εγκαταλείψουν τις κούκλες ή τα παραμύθια μοιάζουν σαν μεταμορφωμένες. Η μάσκαρα και τα μοντέρνα ρούχα αποκτούν και γίνονται το πρώτο θέμα. Όλα και πιο συχνά στέκονται μπροστά στον καθρέπτη και παρατηρούν το σώμα τους. Παγωτό και σοκολάτες σβήνονται οριστικά από το διαιτολόγιο, είναι σχεδόν εχθροί. Κρίσιμη θεωρείται όμως η κατάσταση

όταν ξεκινούν κάποια δίαιτα.

  • Ανάπτυξη και ωραίο σώμα έρχονται σε αντίθεση;
  • Τι είναι ή μπορεί να θεωρηθεί πολύ;

Οι έντονες δίαιτες για χάρη ή εις βάρος της καλής εμφάνισης και για διατήρηση ενός συγκεκριμένου βάρους, σε περιόδους όπου αναπτύσσεται ακόμα το σώμα του παιδιού είναι επικίνδυνες, ακόμα και αν ο στόχος είναι αθλητικός.

Οι έφηβοι χρειάζονται μεγάλες ποσότητες Ενέργειας, Ασβεστίου, Βιταμινών και Ιχνοστοιχείων. Είναι σημαντικά συστατικά για την ανάπτυξη των οστών και των μυών τους. Επιπλέον όποιος τρέφεται ελλιπές, είναι πιο οξύθυμος, νευρικός και ανήσυχος. Οπότε το μέτρημα των θερμίδων και οι δίαιτες είναι καλό να απουσιάζουν στην εφηβεία και να δίνεται κυρίως βαρύτητα σε ένα ισορροπημένο και πλούσιο διαιτολόγιο και σε ένα πρόγραμμα με πολύ κίνηση και όχι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή.

Η άθληση αυξάνει την αυτοπεποίθηση! Το γνωρίζετε πολλοί, απαγορεύσεις και προειδοποιήσεις δεν φέρνουν σημαντικά αποτελέσματα. Οι έφηβοι ακολουθούν ένα υγιή τρόπο ζωής όταν όλη η οικογένεια ακολουθεί τους ίδιους ρυθμούς και το ίδιο στιλ, τόσο στην διατροφή όσο και στην άθληση. Τα πρότυπα σε αυτή την ηλικία είναι πολύ σημαντικά μην ζητάτε κάτι που δεν κάνετε και εσείς οι ίδιοι.

Προτρέψτε στο παιδί σας ?ιδανικά με τους φίλους του ή τις φίλες- να βγει να αθληθεί. Ο αθλητισμός κρατάει μακριά σκέψεις γύρω από το βάρος, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την καλή διάθεση ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα.

Αν το παιδί σας δεν θέλει καθόλου να φάει?ειδικά στην εφηβεία, καταλαβαίνουν γρήγορα πόσο σημαντικό είναι για τους γονείς το φαγητό, εδώ να θυμάστε και να σας συνοδεύει η φράση «μείνετε ψύχραιμη». Προσέξτε να κυριαρχεί αρμονία και γευστικό ενδιαφέρον στο οικογενειακό σας τραπέζι. Καθίστε να γευματίσετε όλοι μαζί, χωρίς ενοχλήσεις με την τηλεόραση, ή την μουσική στην διαπασών. Μην λύνετε τις διαφορές σας στο τραπέζι, προσπαθήστε να αποφύγετε εντάσεις και φασαρίες. Σερβίρετε το νερό μετά το φαγητό και ποτέ από πριν. Οι έφηβοι μπορεί να προσέχουν, δεν μπορούν όμως να αποφύγουν και όλους τους πειρασμούς. Ελκύστε τους με ιδέες όπως:

  • μια εβδομάδα επιθυμιών με τα αγαπημένα τους γεύματα
  • μία πρόσκληση για παγωτό
  • ένα πάρτι-γεύμα για και με τους φίλους τους

Να είστε προσεκτικοί, στην εφηβεία η αρχή μιας δίαιτας είναι δυστυχώς πολύ συχνά και η είσοδος σε μια διατροφική διαταραχή όπως η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία. Παρατηρήστε για αυτό το παιδί σας ακριβώς αλλά διακριτικά. Αν οι αυτοκριτικές δηλώσεις για το βάρος γίνονται συνήθεια τακτική, θα ήταν καλό να επικοινωνήσετε εγκαίρως με κάποιον γιατρό ή ειδικό.