1η Ιουλίου: «Έλληνες σβήστε το τσιγάρο σας»

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΣΤΟ...ΝΤΙΒΑΝΙ

kapnismaΓράφει η Μαρία Ξανθοπούλου, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια

Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο? Ενέργειες της νέας αντικαπνιστικής εκστρατείας ξεκίνησε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια ο οποίος δήλωσε: «Έχουμε όλοι καθήκον και υποχρέωση να εργαστούμε και να συνεργαστούμε αποτελεσματικά για να ανακόψουμε τη

θανατηφόρα αυτή επιδημία του καπνίσματος». Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εξής αποτελέσματα: Έξι στους δέκα από τους καπνιστές και σχεδόν όλοι οι μη καπνιστές θεωρούν θετικά τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, ενώ το 10% των καπνιστών δήλωσε ότι θα διακόψει το κάπνισμα λόγω των νέων μέτρων και το 43% ότι θα το ελαττώσει.

Με την εφαρμογή του νόμου από 1ης Ιουλίου καλούμαστε να επαναδιαχειριστούμε τις καπνιστικές μας συνήθειες σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας που επιβάλλουν την προστασία των μη καπνιστών από το υποχρεωτικό κάπνισμα στο οποίο υποβάλλονται σε δημόσιους χώρους εργασίας, διασκέδασης, μέσα μαζικής μεταφοράς.

H απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει στην απαγόρευση, όχι μόνο θα συμβάλλει σημαντικά στην προφύλαξη των μη καπνιστών αλλά θα χαροποιήσει ιδιαίτερα και τους επισκέπτες της Ελλάδας.

Καλούμαστε να σβήσουμε το τσιγάρο, σε μια χρονική περίοδο που το κάπνισμα ευθύνεται για 700.000 ημέρες νοσηλείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι ασθένειες που προκαλεί κοστίζουν στο κοινωνικό κράτος 2,14 δισ. ευρώ ετησίως. Οι καπνιστές έχουν την επιλογή να καπνίσουν στον ιδιωτικό τους χώρο ή σε εξωτερικούς χώρους, οι ίδιοι οι καπνιστές καλύτερα από εκείνους που δεν καπνίζουν ξέρουν ότι διακυβεύεται η ζωή τους ή η ζωή των μελών της οικογένειάς τους εξαιτίας αυτής της συνήθειας.

Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κάτω των 70 τμ. θα επιλέγουν οι ιδιοκτήτες αν θα είναι καπνιστών ή μη καπνιστών, αντίστοιχα διεθνή παραδείγματα, όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, μας δείχνουν ότι η σταδιακή προσαρμογή των καπνιστών σε μια νέα πραγματικότητα είναι επιτυχημένη και συμβάλλει στη στοχευόμενη καταπολέμηση του παθητικού καπνίσματος.