Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας εργαζόμενος πεθαίνει από ατύχημα ή νόσο που σχετίζεται με την εργασία του

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΣΤΟ...ΝΤΙΒΑΝΙ

paidi_atiximaΓράφει η Μαρία Ξανθοπούλου, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει καθιερώσει, ήδη από το 1984, την σημερινή ημέρα της 28ης Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία». Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, πως κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας εργαζόμενος πεθαίνει από ατύχημα ή νόσο που σχετίζεται με την εργασία του και κάθε 15 δευτερόλεπτα 160 εργαζόμενοι

έχουν κάποιο ατύχημα σχετιζόμενο με την εργασία τους. Αυτό σημαίνει, ότι με το τέλος αυτής της μέρας 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι θα έχουν υποστεί εργατικό ατύχημα και πως 5500 εργαζόμενοι θα έχουν πεθάνει από ατύχημα ή νόσο σχετιζόμενη με την εργασία τους. Το φετινό θέμα είναι, «Η Διαχείριση των Κινδύνων στο Περιβάλλον Εργασίας». Η αξιολόγηση κινδύνου είναι, πολλές φορές ένα ζήτημα το οποίο δεν λαμβάνουν πολλοί εργοδότες υπόψη τους. Αν διαβάσει κανείς τις στατιστικές έρευνες οι οποίες αφορούν τα ατυχήματα μικρών παιδιών στο σπίτι, θα απορήσει έξαλλος.

Λαμβάνοντας την σημερινή ημέρα ως αφορμή για την ασφάλεια της ανθρώπινης ακεραιότητας και όχι μόνο των εργαζομένων αλλά κυρίως των μικρών παιδιών, θα αναφερθώ σε κάποιες παγίδες που συναντά κανείς μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Παγίδες που οφείλουν οι γονείς να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους.

Δυστυχώς πολλά πράγματα οι ενήλικοι τα βλέπουν μόνο με τα δικά τους μάτια. Πόσοι έχουν σκεφτεί πως οι σκάλες για τα παιδιά είναι σκάλα με σκάλα μια μικρή ορειβασία, ποτέ μην βιάζεστε να τις ανεβοκατεβούν, χρειάζονται τον χρόνο τους. Ασφαλίστε τις σκάλες που βρίσκονται μέσα στο σπίτι με ανάλογα πρόσθετα πορτάκια. Μάθετε το παιδί σας να κρατιέται σωστά από τα κάγκελα όταν ξεκινήσει να τις χρησιμοποιεί. Οι σκάλες δεν είναι αποθηκευτικοί χώροι, πρέπει να είναι πάντα ελεύθερες.

paidi_atixima1Αν και στις διαφημίσεις τα αστραφτερά πατώματα έχουν μεγάλη αξία, τα γυαλιστερά είναι και πολύ επικίνδυνα. Ο κίνδυνος αυξάνεται σε περίπτωση πτώσεως του παιδιού, αν βρίσκονται κοντά σκάλες, τραπέζια, καρέκλες η κάποια άλλα αντικείμενα. Ναι σίγουρα δεν μπορούμε να αδειάσουμε το σπίτι αλλά οφείλουμε να ξεχάσουμε για κάποια χρόνια το παρκέ. Στρώστε χαλιά και φροντίστε το μικρό σας να φοράει αντιολισθητικές κάλτσες ή ειδικές παντόφλες με τις οποίες δεν θα γλιστράει. Τοποθετήστε κάτω από τα χαλιά τα ειδικά κατασταλτικά υφάσματα που τα σταθεροποιούν και δεν τα επιτρέπουν να γλιστράνε.

paidi_atixima2Μεγάλες παγίδες κρύβονται στην κουζίνα και στο μπάνιο. Προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα σύνεργα ασφαλείας, για τις πρίζες, τα συρτάρια. Ασφαλίστε αυτά και τα ντουλάπια ώστε να μην μπορούν να τα ανοίξουν, το χερούλι του τηγανιού να βρίσκεται πάντα από την μέσα μεριά. Ιδανική είναι η τοποθέτηση ειδικού καλύμματος για να μην ακουμπούν τα χεράκια τους στα μάτια της κουζίνας. Μην αφήνετε ποτέ να κρέμονται καλώδια από κάποια ηλεκτρική συσκευή. Περνάμε μεγάλο μέρος της ημέρας στην κουζίνα και είναι λογικό τα παιδιά να επιθυμούν την παρουσία σας, δημιουργήστε μια γωνιά και για αυτά. Φροντίστε, να παίζουν με ασφαλή σκεύη που θα είναι «δικά τους», λόγου χάρη με ξύλινες κουτάλες, πλαστικές λεκάνες, ή μικροκατσαρόλες, πράγματα ελεύθερα για εξερεύνηση. Απομακρύνεται τραπεζομάντιλα: Αποφύγετε τα μακριά τραπεζομάντιλα, επειδή το παιδί μπορεί να τα τραβήξει, παρασύροντας πάνω του ό,τι υπάρχει στο τραπέζι. Τα παιδιά δεν επιτρέπεται να τα αφήνετε ούτε λεπτό μόνα τους στο μπάνιο, ακόμα και αν στην μπανιέρα είναι λίγο το νερό μπορεί να χάσουν την ισορροπία τους, να γλιστρήσουν και να χτυπήσουν. Καλό είναι και εδώ να τοποθετήστε αντιολισθητικά πατάκια μέσα στην μπανιέρα.

Εξηγήστε στα παιδιά σας τι είναι επικίνδυνο γιατί είναι επικίνδυνο και ποιες είναι οι συνέπειες. Απορρυπαντικά πρέπει να φυλάσσονται σε ντουλάπια που κλειδώνουν και βρίσκονται ψηλά. Αγοράστε ειδικό ντουλαπάκι για την αποθήκευση των φαρμάκων (χάπια, ακόμα και οι ασπιρίνες!) σας θα βρουν εκεί την σωστή τους θέση.

Για την αντιμετώπιση μικροτραυματισμών στο σπίτι, καλό είναι να έχετε στο φαρμακείο σας αποστειρωμένες γάζες, αντισηπτικό (οξυζενέ, βάμμα ιωδίου), παγοκύστεις και αλοιφές για εγκαύματα. Για τα ατυχήματα στο σπίτι δεν φταίνε ποτέ τα παιδιά, αλλά οι ενήλικοι που δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέσα ασφάλειας.