Ενθάρρυνση και όφελος

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΣΤΟ...ΝΤΙΒΑΝΙ

denmark_mother_and_child_ii_1_copyΓράφει η Μαρία Ξανθοπούλου, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια

Η θέληση να μάθει ένας άνθρωπος κάτι νέο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στα παιδιά παίζει σημαντικό ρόλο ποιο θα είναι για αυτά το κέρδος ή το όφελος που πηγάζει από κάθε νέα ικανότητα που θα μάθουν. Δεν είναι εύκολο να μάθει κανείς ποδήλατο, αλλά για αυτή την ικανότητα υπάρχει μεγάλη θέληση και επιθυμία από κάθε παιδί. Όλα τα παιδιά αναγνωρίζουν

πόσο θα διασκεδάζουν με τις βόλτες και δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε ότι είναι κάτι που θα τους προσφέρει χαρά. Το γνωρίζουν και το θέλουν, ξέρουν καλά το κέρδος που θα αποκτήσουν απ? αυτό.

Συχνά όμως, δεν γνωρίζουν το όφελος μιας νέας ικανότητας που τους προτρέπουμε να μάθουν. Πολλές φορές δεν τους αρκεί μια απλή αιτία ή ο λόγος που τους δίνουμε, μη αναγνωρίζοντας το όφελος εξαρχής.

Πολλά παιδιά συνηθίζουν να κοιμούνται με το πορτατίφ αναμμένο, έτσι ώστε να είναι το δωμάτιο τους φωτεινό. Αν τους λέγατε πως θα μπορούσαν να μάθουν να κοιμούνται στο σκοτάδι ή με λιγότερο φως, θα σας ρωτούσαν: «γιατί?» Είναι φανερό πως δεν βλέπουν εύκολα τον λόγο να αλλάξουν την συνήθεια τους. Εκεί χρειάζονται την δική σας μεσολάβηση και παρότρυνση. Ρωτήστε το παιδί σας «έλα για σκέψου για ποιο λόγο θα ήταν καλό?». Συζητώντας θα ανακαλύψετε μαζί αρκετούς λόγους για τους οποίους αξίζει να κάνει την προσπάθεια αυτή να μάθει κάτι νέο. Όσο πιο πολλούς αναγνωρίζει, τόσο αυξάνεται και η επιθυμία του. Επιπλέον το παιδί μαθαίνει να σκέφτεται και να αναγνωρίζει πως κάθε πράξη του έχει και κάποια συνέπεια. Μιλήστε με το παιδί για όλα τα θετικά και αρνητικά που απορρέουν από κάθε του συνήθεια. Οι γονείς γνωρίζετε καλύτερα τα παιδιά σας και πρέπει να είστε και εφευρετικοί, σκεφτείτε πως μπορείτε καλύτερα να τα προτρέψετε και να τα ενθαρρύνετε.

Επειδή η σημασία της λέξεως όφελος δεν είναι πάντα κατανοητή στα παιδιά, πρέπει να τους εξηγήσετε και να βεβαιωθείτε πως το έχουν καταλάβει. Πολλές φορές βοηθάει να γράψετε μαζί με το παιδί σας μια λίστα αυτών που θα κερδίσει από τη νέα του ικανότητα. Σ? αυτό μπορούν να συμβάλουν, η οικογένεια οι συγγενείς και οι φίλοι. Τα παιδιά χρειάζονται την δική σας ενίσχυση, αλλά χρειάζονται και την ενίσχυση του κοινωνικού τους περιβάλλοντος. Υποστηρίξτε το παιδί σας με λόγια ενθαρρυντικά τα οποία θα αυξήσουν και την αυτοπεποίθηση του αλλά και την πίστη του πως θα τα καταφέρει. Θυμίστε στο παιδί σας παλιότερες επιτυχίες και επιτεύγματα του και πως μετά από κάθε πραγματική και ουσιαστική προσπάθεια έπεται η επιτυχία.