Γυναίκα, σύζυγος, εργαζόμενη, μητέρα?

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΣΤΟ...ΝΤΙΒΑΝΙ

womanphone4_copyΓράφει η Μαρία Ξανθοπούλου, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια

Εν? όψιν της παγκόσμιας ημέρας για την γυναίκα, το παρακάτω κείμενο αφιερώνεται σ? αυτήν. Η βιομηχανική επανάσταση η οποία συνέβαλε στην αναθεώρηση και κατάρριψη πολλών οικογενειακών θεσμών και ιδεών, και το φεμινιστικό κίνημα της δεκαετίας του '70, συντέλεσαν στην έξοδο της γυναίκας στον εργασιακό χώρο. Αυτό που χαρακτηρίζει την γυναίκα του

σήμερα είναι οι πολλαπλοί κοινωνικοί της ρόλοι. Οι γυναίκες τρέχουν να τα προλάβουν όλα, τα παιδιά στα σχολεία ή στα φροντιστήρια, τις καθημερινές δουλειές στο σπίτι, τις κοινωνικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις. Όλα αυτά βέβαια μετά την εργασία της, διότι οι απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας και οι αυξημένες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένεια, επέβαλαν την εργασία και στην γυναίκα. Το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται ξεπερνά πλέον το 50%.

Γενικώς ισχύει μια θετική στάση απέναντι σε οποιαδήποτε γυναίκα θέλει να εργαστεί, γι? αυτό και λέμε: «Ναι σε κάθε γυναίκα που επιθυμεί να το κάνει». Τα θετικά της είναι ο μισθός και η ικανοποίηση, τα αρνητικά της είναι το επιπλέον στρες και άγχος. Σε μια έρευνα ρωτήθηκαν: «Αν κερδίζατε ένα εκατομμύριο ευρώ, θα συνεχίζατε να εργάζεστε?» Πάνω από 50% λένε ΝΑΙ! Πιο συχνά οι ποιο μορφωμένοι, η εργασία έχει απ? ότι φαίνεται κεντρική θέση στην ζωή μας. Έτσι η γυναίκα της σημερινής εποχής οφείλει να επιτελέσει πολλούς ρόλους, λογικό λοιπόν είναι, κάποιοι ρόλοι να αποδυναμώνονται ή να μην εφαρμόζονται σωστά. Από την άλλη η γυναίκα αντιμετωπίζει κάποια σοβαρά προβλήματα από την ύπαρξη τόσων ρόλων στη ζωή της.

Μερικά από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι, η αρμονική συνύπαρξη και ταυτόχρονη επιτέλεση των ρόλων, όπως και την καταπολέμηση των αντιλήψεων, που συνεχίζουν να θέλουν τη γυναίκα στο σπίτι και κοντά στα παιδιά της. Παραμελούν τον εαυτό τους και δεν κάνουν πράγματα που τις ευχαριστούν. Αισθάνονται μονίμως κουρασμένες. Γίνονται ευέξαπτες και νευρικές. Αγχώνονται και δεν απολαμβάνουν τις στιγμές που αφιερώνουν στα παιδιά τους. Αυτά που θα βοηθούσαν την σύγχρονη γυναίκα είναι, ο σωστός προγραμματισμός της κάθε μέρας και η σωστή ιεράρχηση των καθημερινών της αναγκών, ώστε να δίνει προτεραιότητα στα πιο σημαντικά. Να κάνει σωστό καταμερισμό του χρόνου αλλά και της εργασίας.

Αυτό που θα βοηθούσε πολύ, είναι να αναθέτει ευθύνες στο σύζυγό, (μόνο το 3% των Ελλήνων αντρών βοηθούν) και στα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους και ας μην τις κάνουν τέλειες. Αυτά απαλλάσσουν τη μητέρα από πολλές μικροδουλειές που απαιτούν και αυτές χρόνο. Μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια, αν την χρειάζεστε. Σας εύχομαι μια δημιουργική, ξεκούραστη και ευχάριστη εβδομάδα.