Παιδικές φιλίες

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΣΤΟ...ΝΤΙΒΑΝΙ

 Γράφει η Μαρία Ξανθοπούλου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Για όλους μας η οικογένεια είναι ο πρώτος φορέας κοινωνικοποίησης και είναι αυτή που οφείλει να βοηθήσει στην ανάπτυξη των περαιτέρω κοινωνικών επαφών των νεαρών μελών της.

Από την πρώιμη κιόλας παιδική ηλικία είναι σημαντικό για τα παιδιά να συνάπτουν φιλίες με συνομηλίκους τους, αυτό επιτυγχάνεται πιο εύκολα όσο πιο κοινωνική είναι και η οικογένεια μέσα στην οποία γεννιούνται και μεγαλώνουν.

Τα οφέλη από τις παιδικές φιλίες των μικρών παιδιών είναι πολλά και παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη των κοινωνικών τους δεξιοτήτων, όπως η ικανότητα αντιμετώπισης των συγκρούσεων, η αντίληψη του εαυτού τους και του άλλου, η κατανόηση των κανόνων ηθικής, καθώς και η διαπίστωση του ρόλου του φύλου.

Είναι όμως δυνατόν να υπάρχουν φιλίες μεταξύ των πολύ μικρών παιδιών;

Παιδιά μικρής ηλικίας συχνά αναφέρονται και μιλάνε για τους φίλους τους. Τους θεωρούν σημαντικούς για την ευχαρίστηση και την διασκέδασή τους. Το συνεργατικό παιχνίδι, η συντροφικότητα, η υποστήριξη και η αλληλοβοήθεια, είναι κάποια από τα θέματα που τους ακούμε ακόμα και σε μικρή ηλικία να μιλάνε, καθώς και για τη στοργή που αισθάνονται από και μέσα στη φιλία τους. Επιπλέον, παιδιά πολύ μικρής ηλικίας μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να καταβάλλουν προσπάθειες να παρηγορήσουν τους φίλους τους. Στη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας ορισμένα παιδιά έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την ικανότητα της κατανόησης, της ευαισθητοποίησης και της δημιουργίας στενών σχέσεων με τους κοντινούς τους φίλους. Μάλιστα συγχωρούν πολύ πιο εύκολα τους φίλους παρά τα αδέρφια τους. Επίσης τα ακούμε πολύ συχνά να μιλάνε και να χαίρονται για τα κατορθώματα των φίλων τους ή ακόμα και να στεναχωριούνται με τις αποτυχίες τους.

Επιπρόσθετα, οι φίλοι αλληλοϋποστηρίζονται σε μεταβατικές περιόδους. Έτσι, παιδιά που άλλαξαν παιδικό σταθμό μαζί με τους φίλους τους, παρατηρούμε πως προσαρμόστηκαν ευκολότερα. Τα τετράχρονα και τα πεντάχρονα παιδιά συχνά ανέφεραν ότι οι φίλοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να αισθανθούν ευτυχισμένα στο καινούριο περιβάλλον. Ακόμα έχει αποδειχτεί ότι φίλοι μπορεί να υποστηρίξουν τρίχρονα παιδιά τα οποία βιώνουν αναστάτωση στην οικογένεια διότι πρόσφατα απέκτησαν αδερφάκι. 

Οι φίλοι, να ξέρεις, είναι η περιουσία μου. Κοπιάσαμε για να βρεθούμε, δουλέψαμε για να δεθούμε. Και τώρα, αυτοί είναι το οπλοστάσιό μου στις δύσκολες μέρες της άρνησης και της απογοήτευσης. Κάθε φορά που ξοδεύομαι στη θλίψη, είναι εκεί για να μου δώσουν το χέρι τους, ν’ ακούσουν τη φωνή μου, να βάλουν πλάτη στο βάρος μου. Μαζί τους όλα φαίνονται αλλιώς, όλα αλαφραίνουν κάπως.

Εσύ σαν γονέας υποστήριξε, ενθάρρυνε και βοήθησε το παιδί σου σε αυτή την διαδρομή όσο μπορείς.