Φτωχό το σπίτι μόνο αυτό… χωρίς βιβλίο!

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΣΤΟ...ΝΤΙΒΑΝΙ

 Γράφει η Μαρία Ξανθοπούλου

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Την ημέρα αυτή γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ως παγκόσμια ήμερα την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Ο Χανς Κ. Α. ήταν ένα περίεργο παιδί με εξαιρετική φαντασία. Πολλές φορές τον έβλεπαν να περπατά στο δρόμο σαν ονειροπαρμένος και το μυαλό του δεν το είχε πουθενά αλλού, παρά μόνο στα ποιήματα και στο διάβασμα. Όταν ήταν με τους φίλους του, του άρεσε να απαγγέλλει και να τραγουδά. Ήταν δεκατεσσάρων χρονών, όταν, κυνηγώντας μια καλύτερη τύχη, έφθασε στην Κοπεγχάγη, με μόνη του περιουσία 30 φράγκα με σκοπό να γίνει ηθοποιός. Έδωσε εξετάσεις στη Βασιλική Σχολή θεάτρου, αλλά ήταν τόσο άσχημος και αδύνατος, που δεν τον δέχτηκαν. Το 1827 δημοσίευσε κάποια ποιήματά του και έπειτα εξέδωσε μια σειρά έργων που του εξασφάλισαν την παγκόσμια δόξα. Αποτελεί άλλο ένα σημαντικό παράδειγμα κατά την άποψη μου, να μην τα παρατάς και να κυνηγάς το όνειρο σου!

Κάποια από τα ποιο γνωστά παραμύθια του Άντερσεν είναι: η μικρή γοργόνα, τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα, οι αγριόκυκνοι, η Βασιλοπούλα και το ρεβίθι, η Τοσοδούλα, το ασχημόπαπο και το κοριτσάκι με τα σπίρτα. Σίγουρα πολλοί από μας τα έχουν ακούσει και γιατί όχι τα έχουν διαβάσει πολλές φορές, τώρα πια και στα δικά τους παιδιά.

Η δύναμη των παραμυθιών να μεταφέρουν άμεσα και έμμεσα μηνύματα είναι αξιοπρόσεκτη και αξιόλογη. Μέσα από μια φαινομενικά απλή ιστορία (π.χ. “Ο βοσκός και ο λύκος” ή “Ο λαγός και η χελώνα”) μπορεί κάποιος να εξάγει πολλά ηθικά διδάγματα και παράλληλα νοήματα με μεγαλύτερο βάθος από ότι ο λόγος αυτός κάθε αυτός του παραμυθιού. Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους κυριότερους λόγους που τα παραμύθια λέγονται κυρίως σε παιδιά. Έτσι οι ενήλικοι προσπαθούν, και μέσα από τα παραμύθια να μεταδώσουν στα παιδιά αξίες και ιδανικά που και οι ίδιοι ασπάζονται.

Το κάθε βιβλίο βέβαια είναι ένα μικρό ταξίδι φαντασίας για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Συχνά όμως επιλέγουμε βιβλία και ως διευκόλυνση σε πιο δύσκολα και δυσάρεστα θέματα. Όπως σε καταστάσεις απώλειας ή διαχείρισης του πένθους και του παιδικού θρήνου. Άλλο ένα θέμα που δυσκολεύει κάποιους γονείς είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ή ακόμα και η επιθετικότητα του παιδιού τους. Σε τέτοιες λοιπόν και παρόμοιες καταστάσεις τα ανάλογα παιδικά/εφηβικά βιβλία μπορεί να σας φανούν πολύ χρήσιμοι συνοδοιπόροι, ακόμα και στο πέρασμά τους από το ένα αναπτυξιακό στάδιο στο επόμενο. Πέρα λοιπόν από ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ευκολότερη μετάδοση γνώσεων και αξιών, το κάθε βιβλίο μπορεί και οφείλει να έχει μια ξεχωριστή αξία αρκεί να χρησιμοποιηθεί σωστά.

Στην αγορά κυκλοφορούν πάρα πολλά καλά παιδικά βιβλία, πλούσια με εικόνες, παιχνίδια, ζωγραφιές και πάζλ. Βιβλία που προσπαθούν να ξυπνήσουν όλες τις αισθήσεις των παιδιών. Βιβλία που αν τα προσφέρετε από νωρίς στα παιδιά σας και τα συνοδεύουν από τις πρώτες στιγμές της ζωής τους, τότε η ζωή του παιδιού σας δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να είναι πραγματικά φτωχή.

Καλή ανάγνωση!