Παθολογικός Τζόγος και οι συνέπειες του

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΣΤΟ...ΝΤΙΒΑΝΙ

tzogosΓράφει η Μαρία Ξανθοπούλου, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια

Ο

τζόγος αποτελεί άλλη μια συμπεριφορά η οποία χαρακτηρίζεται ως εξαρτητική. Οι παίκτες παρουσιάζουν απώλεια αυτοελέγχου και μια βαθμιαία οικονομική, ηθική και συναισθηματική κατάπτωση. Στα πλαίσια της εξάρτησης αυτής ο ασθενής/παίκτης αναπτύσσει ανεκτικότητα, δηλαδή θέλει να παίζει όλο και περισσότερο, συχνά χάνοντας την έννοια του χρόνου αλλά και των χρηματικών ποσών που αφιερώνει. Επιπλέον παρουσιάζει συχνές συναισθηματικές μεταπτώσεις (ευφορία-δυσφορία). Το ψέμα, η ευστροφία αλλά και η τάση τους να αποκρύπτουν αυτή την συμπεριφορά τους, αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά του παθολογικού τζογαδόρου.       
Τα τυχερά παιχνίδια διακρίνονται σε α) παιχνίδια τύχης στα οποία ο παίχτης δεν ασκεί κανενός είδους έλεγχο (ρουλέτα, φρουτάκια, Κίνο, κ.α.) και β) στα παιχνίδια όπου απαιτείται ένας βαθμός δεξιότητας και γνώσης από τον παίχτη (αθλητικά στοιχήματα, ιπποδρομίες, πόκερ κ.α.) Χαρακτηριστικό σύμπτωμα στην ασθένεια του παθολογικού τζόγου είναι η συντήρηση μύθων, λανθασμένων παραδοχών, αυταπατών και της ψευδαίσθησης ελέγχου γύρω από τις συνθήκες και την τελετουργία του παιχνιδιού. Τείνουν να υπερεκτιμούν τα κέρδη τους ενώ ξεχνούν είτε υποτιμούν τα ποσά που έχουν χάσει και υιοθετούν μια διαστρεβλωμένη εικόνα των γεγονότων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πεποίθηση ενός παθολογικού παίχτη που θεωρεί ότι «σχεδόν κέρδισε» ποντάροντας π.χ. στο 1 όταν βγήκε στη ρουλέτα το 2.

Ο παθολογικός τζόγος αποτελεί σοβαρότατη ψυχική ασθένεια με συχνά άσχημη έκβαση για τον ασθενή τόσο επειδή ο ίδιος αρνείται συνήθως να αναζητήσει θεραπεία όσο και λόγω της εγκατάλειψης αυτού από τους οικείους του λόγω του στιγματισμού, της οικονομικής και ηθικής εξάντλησης. Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση είναι χαρακτηριστικά στάδια της πορείας της ασθένειας του «παθολογικού τζόγου».

Μιλάμε λοιπόν και σε αυτές τις περιπτώσεις για εξάρτηση, διότι αυτοί οι άνθρωποι είναι διατεθειμμένοι να παίξουν άνα πάσα στιγμή, μεγάλα χρηματικά ποσά για να ικανοποιήσουν τη εσωτερική θέληση τους. Συχνά φτάνουν στα άκρα και ξεπερνούν το χρηματικό όριο που έχουν θέσει ως όριο «εξ΄αρχής» ή φτάνουν σε σημείο να παίζουν περισσότερα χρήματα από ότι διαθέτουν. Συχνά θα τους ακούσεις να λένε: «Σήμερα το νιώθω θα δεις θα πάω πολύ καλά.....και μετά θα έχεις από εμένα ό,τι θες.....»

Το παιχνίδι/Τζόγος είναι προβληματικό όταν:

  • καταναλώνουν πολύ χρόνο σε αυτό
  • χάνουν πολλά χρήματα
  • δεν εκπληρώνουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους όπως δουλειά, σχολείο  ή τις υποχρεώσεις τους στο σπίτι/οικογένεια.
  • επηρεάζεται αρνητικά η προσωπική τους ζωή αλλά και αυτή των συνανθρώπων τους
  • νιώθουν άσχημα για αυτό που κάνουν
  • το βλέπουν ή το ορίζουν ως μέσο για να λύσουν προβλήματά τους.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η θεραπεία του παθολογικού τζόγου συνίσταται στο να βοηθήσει τον ασθενή να ξεπεράσει τις παράλογες σκέψεις που έχει αναπτύξει, σχετικά με τον έλεγχο τυχαίων γεγονότων όπως ο τζόγος καθώς και στην αντιμετώπιση των διαφόρων συμπτωμάτων που παρουσιάζονται συνήθως λόγω της εξαρτητικής διαδικασίας. Δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση να τους δανείζεται χρήματα όσο και αν σας εκλιπαρούν. Μόνοι τους πρέπει να αντιληφθούν σε τι φαύλο κύκλο έχουν πέσει και να επιθυμούν να απαλλαγούν. Αυτό που δυσκολεύει τα πράγματα είναι η πεποίθηση τους σε ένα είδος μαγικής σκέψης, όπως επίσης πως αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν υπερβολικά στη τύχη. Η απότομη διακοπή του τζόγου παρουσιάζει συχνά σύνδρομο στέρησης ανάλογου του αλκοόλ και των ουσιών (πόνους στο στομάχι, ναυτίες, ιλίγγους, διαταραχές διατροφής και ύπνου, άγχος, δυσφορία) και μπορεί να προκαλέσει και νευρολογικές διαταραχές (επιληψία) καθώς και διάφορες ψυχικές παθήσεις.

Κύριος στόχος της θεραπευτικής διαδικασίας του ασθενή είναι η κινητοποίηση αυτού προς την κατεύθυνση της βαθμιαίας διακοπής του τζόγου και η αναζήτηση τεχνικών για την μακροχρόνια αποχή αυτού από τα τυχερά παιχνίδια. Παράλληλα θετικά αποτελέσματα έχει η αντιμετώπιση τους όταν συνδυάζεται και με συμβουλευτική όσον αφορά την διαχείριση των χρεών τους.