"Η θλίψη των Χριστουγέννων - Το στρες των γιορτών". Τι επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση μας αυτές τις μέρες;

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΣΤΟ...ΝΤΙΒΑΝΙ

Γράφει η Μαρία Ξανθοπούλου, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια

Η

χρονιά φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της, τα μαγαζιά στολίζουν τις βιτρίνες τους, οι δήμοι τους δρόμους, η ατμόσφαιρα μυρίζει ψημένα κάστανα, φώτα αναβοσβήνουν, στολίδια, γιορτινές μελωδίες πλημμυρίζουν αυτή την εποχή την πόλη μας.

Όλα θυμίζουν πως πλησιάζουν οι γιορτές, που με τόση λαχτάρα προσμέναμε σαν παιδιά. Για πολλούς όμως οι γιορτές καταντούν ένα μαρτύριο, στο οποίο επικρατεί το άγχος και το στρες. Το πρόβλημα έγκειται μάλλον στην υποκειμενική αντίληψη του καθενός. Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν να το διασκεδάζουν, υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να φαίνονται ότι περνάνε καλά, όμως μετράνε τις μέρες μέχρι να τελειώσουν οι γιορτές και το μαρτύριο που ζούνε.

«Τα Χριστούγεννα με μελαγχολούν» ή «οι γιορτές με αγχώνουν» είναι εκφράσεις που ακούμε, όχι σπάνια. Πολλοί βιώνουν την περίοδο αυτή απογοήτευση, άγχος, ακόμα και κατάθλιψη. Πώς μπορεί να εξηγηθεί το φαινόμενο αυτό; Γιατί μια ?καθόλου αμελητέα- μερίδα ανθρώπων τις γιορτινές αυτές μέρες βυθίζεται στη θλίψη; Οι ερευνητές της ανθρώπινης συμπεριφοράς μιλούν για την «επίδραση των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων», υποστηρίζοντας ότι η περίοδος των εορτών και των διακοπών υπόσχονται πολλά, αλλά τελικά επιφέρουν λιγότερα από τα αναμενόμενα.

Επίσης υποστηρίζουν ότι τις μέρες των γιορτών, όταν η χαρά και η εξωστρέφεια είναι παντού το ζητούμενο, κάπου εκεί, ανάμεσα στα γέλια και τις χαρμόσυνες ευχές, μπορεί να φωλιάσει η θλίψη.

Γενικά θεωρείτε πως τα Χριστούγεννα είναι μία κατεξοχήν οικογενειακή γιορτή. Όταν οι περιστάσεις είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν στα μέλη μιας οικογένειας να είναι όλα μαζί είτε λόγω χωρισμού είτε λόγω απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου είτε λόγω ρήξης των σχέσεων η θλίψη είναι διάχυτη. Ακόμη και όταν δεν γίνεται κάτι στο τώρα, οι δυσάρεστες αναμνήσεις από το παρελθόν είναι πολύ έντονες αυτή την εποχή. Όταν μάλιστα το περιβάλλον δεν επιτρέπει στα άτομα αυτά να εκφράσουν ελεύθερα τη στεναχώρια τους λόγω της αντίληψης ότι ?τα Χριστούγεννα πρέπει να είμαστε όλοι χαρούμενοι? τότε η πίεση είναι αφόρητη και μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Αρκετά συχνά οι περισσότεροι οικογενειακοί καυγάδες γίνονται σε περιόδους γιορτών και όταν αυτοί συνοδεύονται και από περιστατικά βίας το αποτέλεσμα είναι να τραυματίζονται οι παιδικές ψυχές.

Ένας άλλος λόγος που οι άνθρωποι δεν περνάνε καλά τις γιορτές είναι οι υψηλές προσδοκίες που θέτουν για τον εαυτό τους. Σε αυτό βέβαια συμβάλλουν οι διαφημίσεις της τηλεόρασης και τα περιοδικά που παρουσιάζουν μία ?τέλεια εικόνα? για τα Χριστούγεννα. Το ?τέλειο? μενού για το ρεβεγιόν, η ?λαμπερή? εμφάνιση, τα ?σωστά? δώρα για τον καθένα και όλα αυτά συνήθως καλείτε να τα οργανώνει ένας άνθρωπος μέσα σε λίγες ημέρες. Και ενώ βέβαια στην τηλεόραση δείχνουν όλα πολύ εύκολα για να γίνουν, η πραγματικότητα (όλοι το γνωρίζουμε) είναι τελείως διαφορετική. Εάν προσθέσουμε φέτος και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους που κάποιοι νιώθουν υπερβολικό άγχος αυτές τις γιορτές.

Τι μπορεί να βοηθήσει;

Παρόλο που οι άνθρωποι που υποφέρουν τις γιορτές, είναι απαισιόδοξοι και πιστεύουν πως ?τίποτα? δεν θα τους κάνει χαρούμενους, υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να νιώσει πιο όμορφα στις γιορτές.

Αρχικά εκφράστε ελεύθερα τα αληθινά σας συναισθήματα. Επειδή είναι Χριστούγεννα δεν σημαίνει ότι ?πρέπει να νιώθουμε απόλυτη ευτυχία?. Κάνοντας μια ανασκόπηση των γεγονότων της περασμένης χρονιάς, προσπαθήστε να οριοθετήσετε νέους στόχους, πάντα όμως ρεαλιστικούς. Αυτές τις μέρες μην παίρνετε αποφάσεις όπως «την πρωτοχρονιά θα κόψω το τσιγάρο»

Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες για τις ημέρες των γιορτών. Εάν κυνηγάτε ανέφικτους στόχους η απογοήτευση είναι σίγουρη. Σκεφτείτε πως ειδικά τον χειμώνα όλα κινούνται πιο αργά, γιατί όχι και εσείς. Μοιράστε τα καθήκοντα μέσα στην οικογένεια, ώστε να μην επωμίζεται μόνο ο ένας τα βάρη και τις υποχρεώσεις. Η σωστή οργάνωση του χρόνου και η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων να διευκρινιστεί, δηλαδή ποιο είναι το πιο σημαντικό. Σβήστε από την λίστα σας ό,τι δεν είναι πραγματικά απαραίτητο να γίνει.

Εάν υπάρχουν προβλήματα οικονομικής φύσης μπορεί να βρεθούν εναλλακτικές προτάσεις τόσο για δώρα (ένα σπιτικό γλυκό ή μία χειροποίητη κατασκευή) όσο και για διασκέδαση, καλέστε φίλους στο σπίτι οι οποίοι θα φέρουν από κάτι για να γίνει ένα Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν.

Καλό θα ήταν παρόλα αυτά, αυτές τις μέρες αν βρίσκαμε λίγο χρόνο να προσέξουμε ή να επισκεφτούμε ηλικιωμένους που ζουν ή είναι μόνοι, αρρώστους τους οποίους κανένας αλλιώς δεν θα επισκεπτότανε. Τέλος να θυμάστε, η ευτυχία έρχεται όταν έχουμε δίπλα μας αγαπημένους ανθρώπους και πάνω από όλα όταν είμαστε υγιείς σωματικά και ψυχικά.

Εύχομαι καλά Χριστούγεννα σε όλους και Χρόνια καλά!