Δαμάζοντας το Θυμό σας (β μέρος)

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΣΤΟ...ΝΤΙΒΑΝΙ

 Γράφει η Μαρία Ξανθοπούλου, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια

T

α πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της έκφρασης του θυμού

Πρέπει εσείς οι ίδιοι ν? αποφασίσετε αν οι συζυγικοί καβγάδες και γενικά οι συγκρούσεις σε όλους τους τομείς και στο σύνολο τους αξίζουν τον κόπο. Επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε παρερμηνεύσει τις πράξεις του/της συντρόφου σας, είναι καλό όπως είδαμε να κάνετε στον εαυτό σας κάποιες ερωτήσεις όταν αρχίζετε να νιώθετε θυμό. (βλέπε α? μέρος).

Θυμηθείτε πως στην πραγματικότητα έχετε επιλογές: μπορείτε να επιλέξετε να εκφράσετε το θυμό σας ή να μην τον εκφράσετε καθόλου. Αν αποφασίσετε να τον εκφράσετε, μπορείτε να επιλέξετε επιπλέον και τον τρόπο με τον οποίο θα εκφράσετε το θυμό σας. Αν εκφράζεται έτσι ώστε να δηλώνει απλά ότι νιώθετε ενοχλημένοι ή προσβεβλημένοι από τη συμπεριφορά του/της συντρόφου σας, ο θυμός θα έχει λιγότερα μειονεκτήματα απ? ότι αν προορίζεται να απειλήσει ή να ταπεινώσει το/τη σύντροφό σας.

Μην ξεχνάτε πως δεν υπάρχει κανόνας που να υποστηρίζει πως πρέπει να εκφράζετε θυμό. Αν συγκρατηθείτε, ο θυμός σας θα υποχωρήσει- και θα χαρείτε που τελικά δεν τον εκδηλώσατε. Επιπλέον έχετε την ευκαιρία ν? αξιολογήσετε αν αυτός βασίζεται στην ίδια την συμπεριφορά του/της συζύγου σας ή στη σημασία που της έχετε αποδώσει- δηλαδή, μπορείτε να εξακριβώσετε καλύτερα αν θέλετε να τιμωρήσετε το/τη σύντροφό σας απλά για κάποιο λάθος του ή την παρερμηνεία που δώσατε εσείς στο γεγονός.

Πριν ξεσπάσετε το θυμό σας στο/στη σύζυγό σας, κάντε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:

  • Τι περιμένω να κερδίσω με το να κατηγορώ, να τιμωρώ ή να επιτίθεμαι στο/στη σύντροφό μου;
  • Ποιο είναι το σημείο που θέλω να τονίσω στο/στη σύζυγό μου; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχω; Είναι πιθανόν να τα καταφέρω κατηγορώντας ή κατακρίνοντας το/τη σύντροφό μου;
  • Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι από την τιμωρία για να επηρεάσω το/τη σύζυγό μου- για παράδειγμα, κάνοντας μια σοβαρή συζήτηση για τη συμπεριφορά του ή προσφέροντας μια «ανταμοιβή» (ένα χαμόγελο ή ένα κομπλιμέντο) κάθε φορά που κάνει κάτι που μου αρέσει;

Κάθε ανθρώπινη συμπεριφορά έχει γενικώς κάποιο κίνητρο και έναν σκοπό. Επίσης οφείλει να έχει ως κύριο σκοπό να πλησιάσουμε τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας και όχι να απομακρυνθούμε από αυτόν. Συνήθως υπάρχουν πάντα και κάποιοι εναλλακτικοί τρόποι. Καλό είναι λοιπόν, με τις παραπάνω ερωτήσεις αυτά να είναι ξεκάθαρα στους ίδιους σας, πριν αποφασίσετε πώς θα χειριστείτε μια οποιαδήποτε κατάσταση που σας προκαλεί «Θυμό».