Λίγα λόγια για το σεξ...

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΣΤΟ...ΝΤΙΒΑΝΙ

 Γράφει η Μαρία Ξανθοπούλου, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια

Γ

ύρω στα τριάντα είμαστε νέοι, αλλά αρκετά ώριμοι για να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, τι θέλουμε και τι αναζητάμε στη ζωή (στη θεωρία τουλάχιστον). Μπορούμε να δημιουργήσουμε ικανοποιητικές σχέσεις με το άλλο φύλο και να ευχαριστιόμαστε το σεξ, με υπευθυνότητα, αποφεύγοντας να φέρνουμε τον εαυτό μας και τους άλλους σε δύσκολη θέση.

 

Συνήθως τα άτομα άνω των 30 μπορούν να απολαύσουν πιο ικανοποιητικά τον έρωτα, γιατί είναι πιο εξοικειωμένα με το σώμα τους και με το άλλο φύλο, ενώ επιπλέον έχουν μια σχετική εμπειρία που τους επιτρέπει να γνωρίζουν όχι μόνο πώς μπορούν οι ίδιοι να βιώσουν την απόλαυση, αλλά και πώς μπορούν να την προσφέρουν.

Σε αυτή την ηλικία οι άνθρωποι γνωρίζουν συνήθως πολλά για τη σεξουαλικότητά τους. Έχουν την ελευθερία να δεχτούν ή να αρνηθούν να κάνουν κάτι, ακόμη και χωρίς να δώσουν εξηγήσεις στο σύντροφό τους, όταν οι ερωτικές τεχνικές ή επιθυμίες του έρχονται σε αντίθεση με τις επιθυμίες της δικές τους, την υγεία και την ασφάλειά τους. Επιπλέον, δίνουν στο σεξ τη θέση που του αρμόζει στη ζωή τους, χωρίς να το υπερτιμούν ούτε βέβαια και να το υποτιμούν, και μπορούν να απολαμβάνουν περισσότερο τη συναισθηματική σύνδεση που προκύπτει από την ερωτική πράξη.

Πολλοί μπορεί να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο ωριμότητας νωρίτερα στη ζωή τους, ενώ άλλοι πολύ αργότερα ή και ποτέ. Αν η επιθυμία να κάνετε έρωτα είναι πραγματικά αυθεντική και όχι ένας τρόπος να ανταποκριθείτε στην επιθυμία του συντρόφου ή να τραβήξετε την προσοχή, τότε και η απόλαυση θα είναι μεγαλύτερη.

Το να προσπαθείτε να φτάσετε και οι δυο μαζί σε οργασμό είναι απλώς χάσιμο χρόνου. Ίσως έχετε διαβάσει ότι ο ταυτόχρονος οργασμός είναι «must do» για να νιώσετε σούπερ εραστές. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να επικεντρώνεστε πρώτα στη δική σας ευχαρίστηση και μετά σε αυτήν του συντρόφου σας ή αντίστροφα. Χρησιμοποιήστε την ενέργειά σας για να βελτιώσετε την ερωτική σας σχέση.

Κάποιες φορές στον έρωτα υπάρχει η ανάγκη από ξεκάθαρες οδηγίες. Αυτό δεν σημαίνει να μετατρέψετε το σεξ σε κάτι μηχανικό ή να δίνετε διαταγές. Για κάθε νέο σύντροφο αποτελείτε ένα ανεξερεύνητο σύμπαν και καθώς εκείνος σας ανακαλύπτει, μαθαίνει σιγά σιγά τι σας αρέσει και τι όχι. Βοηθήστε τον να σας γνωρίσει καλύτερα, δείχνοντάς του πότε απολαμβάνετε ένα χάδι, ένα φιλί...

Φαίνεται αδιανότητο, κι όμως υπάρχουν ακόμη νέες γυναίκες (και νέοι άντρες επίσης) που πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα κακό στις ίδιες, ότι οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες αφορούν μόνο τους άλλους και θεωρούν τη διακεκομμένη συνουσία μια καλή μέθοδο αντισύλληψης. Ο μόνος τρόπος για αποφύγη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών (εκτός από την πλήρη αποχή από το σεξ) είναι το προφυλακτικό. Και ο ιδανικός άνθρωπος για να σας μιλήσει για τη μέθοδο αντισύλληψης που σας ταιριάζει καλύτερα είναι ο γυναικολόγος σας.

Η εμμονή με την τελειότητα είναι ένα κατεξοχήν γυναικείο χαρακτηριστικό. Στα τριάντα, όμως, οι ανασφάλειες για την εμφάνισή σας δεν έχουν πια την ίδια βαρύτητα που είχαν όταν ήσαστε είκοσι χρονών. Ξέρετε ότι η τελειότητα είναι ουτοπία και έχετε μάθει πια ότι τα εξώφυλλα των περιοδικών με τα αψεγάδιαστα μοντέλα και τις πανέμορφες σταρ είναι μαγικές εικόνες του photoshop.

Στα τριάντα γνωρίζετε πια τη διαφορά ανάμεσα στην ποσότητα και την ποιότητα. Χίλιοι εραστές δεν ισοδυναμούν με έναν και καλό. Είναι λάθος να θέλετε να αποδείξετε στον εαυτό σας και στους άλλους πόσο καλός εραστής είσαστε, αλλάζοντας συχνά ερωτικούς συντρόφους. Δεν δείχνετε με αυτόν τον τρόπο σε κανέναν πως είστε επιθυμητοί. Μα αν σας ενδιαφέρει η ποιότητα και όχι η ποσότητα, αρκεί ένας. Το σεξ είναι καλύτερο με ένα σύντροφο τον οποίο γνωρίζετε αρκετά καλά, ώστε να μπορείτε να αφεθείτε με ασφάλεια στην αγκαλιά του, απελευθερώνοντας όλες τις αισθήσεις σας.

Επίσης δεν χρειάζεται να έχετε έναν σύντροφο δίπλα σας για να νιώθετε σέξι. Υπάρχουν πολλές γυναίκες και άντρες, όμορφοι, έξυπνοι, γοητευτικοί που για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν έχουν βρει ακόμη το ιδανικό ταίρι. Η ερωτική ένταση όμως δεν σταματάει να υπάρχει και αν ψάξετε λίγο μέσα σας, θα τη βρείτε. Φροντίστε την εμφάνισή σας και τον εαυτό σας, όχι για να βρείτε κάποιον, αλλά γιατί είναι μια πράξη αγάπης προς εσάς.

Δεν έχετε ερωτική διάθεση; Δεν πειράζει. Είναι απολύτως φυσιολογικό και κατανοητό το να μπορείτε να πείτε «όχι» κάποιες φορές. Το να μην υπάρχει επιθυμία από καιρό σε καιρό δεν σημαίνει ότι η σχέση σας είναι προβληματική ή δεν πάει άλλο. Η ερωτική ένταση δεν μπορεί να είναι πάντα στα μέγιστα επίπεδα. Αλλά ακόμη κι αν το σεξ χαλαρώσει για ένα διάστημα, αφήνει χώρο για τρυφερά φιλιά και χάδια!

Μην τρομάζετε μπροστά στις αλλαγές. Η σεξουαλικότητά μας βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη. Αυτό που κάποτε σας άρεσε μπορεί να μη σας αρέσει πια και αντιστρόφως. Σε μικρότερη ηλικία μπορεί να είχατε αναστολές, που με τον καιρό και με τον κατάλληλο σύντροφο τις ξεπεράσατε. Αντίθετα, καθώς ωριμάζετε, μπορεί να καταλάβατε ότι συγκεκριμένοι πειραματισμοί δεν σας ταιριάζουν πια.

Άλλωστε το σεξ είναι σαν το καλό κρασί: με τον καιρό γίνεται καλύτερο. Γίνεστε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας, αφήνεστε στην ευχαρίστηση χωρίς ενοχές και φόβους και δεν χρειάζεται να αποδείξετε κάτι, γιατί τα έχετε καλά με τον εαυτό σας.