Ας μιλήσουμε για αυτοέλεγχο...

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΣΤΟ...ΝΤΙΒΑΝΙ

autoelegxosΓράφει η Μαρία Ξανθοπούλου, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια

Τι είναι ο αυτοέλεγχος; Άνθρωποι που κατέχουν αυτοέλεγχο σημαίνει άνθρωποι διεκδικητικοί, άνθρωποι με κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά. Είναι αυτοί πολύ απλά, που ελέγχουν τον εαυτό τους και δεν μετανιώνουν για την συμπεριφορά τους αργότερα. Επιπλέον παιδιά που έχουν καλή αίσθηση αυτοελέγχου, έχουν και καλύτερες σχέσεις με τους φίλους τους.

Είναι ικανά να χειριστούν καλύτερα κάποια από τα αρνητικά συναισθήματα όπως είναι η απογοήτευση, η ζήλεια και ο θυμός.
Ο αυτοέλεγχος είναι μια πολύπλοκη δεξιότητα. Απαιτεί την ικανότητα να μπορεί ένα παιδί να συγκρατεί τον εαυτό του, όταν βρίσκεται αντιμέτωπο με δυσάρεστες γι? αυτό καταστάσεις ή συναισθήματα. Με τον αυτοέλεγχο θα μπορέσει να καταπολεμήσει μία πολύ δυνατή ορμή και να συμπεριφερθεί με τρόπο κοινωνικά αποδεκτό.

Η δεξιότητα είναι αρκετά δύσκολη για να την αποκτήσει κάποιος και απαιτείται πολύ εξάσκηση, είναι πιο αργή και σταδιακή από ότι άλλες δεξιότητες. Οι γονείς δεν βοηθάει να απογοητεύονται, όταν αρνητικές συμπεριφορές, όπως οι εκρήξεις θυμού, ξαναεμφανίζονται στο παιδί. Το παιδί χρειάζεται την βοήθεια των γονιών του, ώστε να καθοδηγηθεί σταδιακά σε μια διαφορετική συμπεριφορά. Οι συναισθηματικές εκρήξεις ειδικά το απόγευμα, μετά το σχολείο, είναι πολύ συχνές. Το περιβάλλον του σχολείου με τους δικούς του επιπλέον κανόνες, κάνει την ύπαρξη αυτών των εκρήξεων αναμενόμενη και φυσιολογική.

Εξηγήστε στα παιδιά σας τι σημαίνει η έννοια του αυτοελέγχου. Μοιραστείτε τις δικές σας σκέψεις αυτοσυγκράτησης. Εξασκήστε την αυτοσυγκράτησή και εσείς και το παιδί σας. Εσείς, μπορεί να θέλετε να προσπαθήσετε να πίνετε λιγότερο καφέ, ενώ το παιδί σας να μην διακόπτει μια συζήτηση. Ρωτήστε ο ένας τον άλλον, πώς προχωράτε με τις προσπάθειές σας.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παράγει εναλλακτικές σκέψεις αυτοσυγκράτησης. Μόνο μία τέτοια σκέψη «δεν φωνάζω» ή «δεν κλαίω»δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο αν υπάρχουν κ? άλλες. Αρκεί αυτές, να οδηγούν σε στρατηγικές επίλυσης του όποιου προβλήματος. Συζητήστε πως οφείλει να συμπεριφερθεί, όταν έρθει αντιμέτωπο με τα άλλα παιδιά ώστε να τα αντιμετωπίσει δίκαια και αποτελεσματικά. Προτείνετε στο παιδί σας την προοπτική μιας εναλλακτικής λύσης/ σκέψης/ στρατηγικής.

Η έλλειψη αυτοελέγχου οδηγεί συχνά σε αρνητικά αποτελέσματα. Βοηθήστε το παιδί σας να εξασκηθεί στην εστίαση του αρνητικού αποτελέσματος. Εάν π.χ. θέλει να σπάσει το παιχνίδι του αδερφού του, επειδή αυτός έσπασε το δικό του πείτε του: «τι θα συμβεί εάν σπάσεις από το θυμό σου αυτό το παιχνίδι;» Αυτό θα το βοηθήσει να θυμηθεί τις αρνητικές επιπτώσεις. Θα θυμηθεί και θα αισθανθεί ξανά την θλίψη που ένιωσε και αυτό λίγο πριν.

Σταθείτε δίπλα του, αγκαλιάστε το, λέγοντάς του «νομίζω ότι θα τα καταφέρεις να πεις όχι στον θυμό σου» και όταν το καταφέρει επιβραβεύστε το πείτε του «Μπράβο σου!» Ή «αυτό χρειάστηκε πολύ δύναμη για να το καταφέρεις!» Δείξτε ενθουσιασμό «είσαι τέλειος!» Ναι κατάφερε κάτι πολύ δύσκολο, ακόμα και για ώριμους ενήλικες.