Επικοινωνήστε, ώστε να καταλαβαίνετε και να σας καταλαβαίνουν

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΣΤΟ...ΝΤΙΒΑΝΙ

communicationΓράφει η Μαρία Ξανθοπούλου, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια

Η σωστή επικοινωνία είναι το πιο ισχυρό μέσο που διαθέτει ο άνθρωπος σε όλες του τις συναναστροφές. Καλό είναι να προσπαθείτε, να απαντάτε με ακρίβεια και με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις που σας θέτει το ταίρι σας ή και γενικά το άτομο με το οποίο επιδιώκετε να έρθετε σε επικοινωνία. Απ? την άλλη, ρωτήστε με θάρρος αυτό που σας προβληματίζει, χωρίς

ιδιαίτερες περιστροφές. Έτσι, το άτομο που έχετε απέναντί σας θα κατανοεί ακριβώς τι σας προβληματίζει και δεν θα δίνει άσχετες με το θέμα σας απαντήσεις. Η ειλικρίνεια είναι δείγμα σεβασμού στην προσωπικότητα του άλλου, πέρα απ? την δική σας. Αυτό δεν οδηγεί σε τσακωμούς με μοτίβα του τύπου «μα όχι εγώ σου είπα αυτό και εσύ μου είπες εκείνο και όχι το άλλο», καταστάσεις δηλαδή που δεν οδηγούν πουθενά.

Αν προσπαθήσετε να αποκτήσετε τις ικανότητες της σωστής επικοινωνίας δεν είναι βέβαιο ότι η σχέση σας θα βελτιωθεί σημαντικά, είναι όμως βέβαιο, ότι χωρίς αυτές τις ικανότητες επικοινωνίας η σχέση δεν πρόκειται να βελτιωθεί και με τον καιρό θα έρθουν και άλλα αρνητικά συναισθήματα.

H καλή σχέση προϋποθέτει ωριμότητα, συγκρότηση, ισορροπία, αντοχή και υπομονή. Για να επικοινωνήσετε σωστά, χρειάζεται να καλλιεργήσετε την αυτογνωσία και τον αυτοέλεγχο και να αναζητήσετε νέους τρόπους δημιουργικής επικοινωνίας. Ο σύντροφός σας δεν ευθύνεται για τα δικά σας αρνητικά αισθήματα. Δεν είναι αυτός που σας πληγώνει αλλά ο τρόπος που εσείς αντιλαμβάνεστε και κατανοείτε τη συμπεριφορά του. Σε όλες τις περιπτώσεις που πιστεύετε ότι αυτός ευθύνεται για τη σύγκρουση, η αλήθεια είναι, ότι έχετε και εσείς συνήθως ένα μερίδιο ευθύνης.

Κάθε φορά που ένας σύντροφός εκφράζει ανάγκες ή παράπονα ή ανησυχίες, ο άλλος νιώθει να απειλείται και συχνά αλλάζει θέμα και εμποδίζει έτσι την σωστή επικοινωνία.

Καλό είναι λοιπόν να εκφράζετε ο θυμός χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπεια του άλλου. Αντί να αντιδράτε ανακλαστικά στα αρνητικά ερεθίσματα ελέγξτε τις αντιδράσεις σας προβλέποντας τι θα συνέβαινε αν θα χάνατε τον έλεγχο. Η βίαιη και ανεξέλεγκτη έκφραση του θυμού έχει αρνητικές συνέπειες. Εκφράζω το θυμό μου με αποφασιστικότητα και τόλμη γιατί αν τον καταπιέζω μπορεί να μου δημιουργήσει συμπτώματα όπως κατάθλιψη, υπέρταση ή γαστρεντερικές διαταραχές.
Δεν λέω πρόχειρα και βιαστικά ότι μου έρθει στο νου αλλά σκέπτομαι προσεκτικά τι είναι αυτό που θέλω να πω και αναζητώ τον καλύτερο τρόπο για να το εκφράσω ώστε ο άλλος να με καταλάβει. Αναγνωρίζω τα πρώτα σήματα που μου δίνει ο οργανισμός μου ότι ο θυμός έρχεται (σφίξιμο, χτυποκάρδι κ.λ.π.). Ελέγχω το θυμό πριν φουντώσει. Προσπαθώ να ερμηνεύσω διαφορετικά την προκλητική συμπεριφορά που κινητοποίησε το θυμό μέσα μου. Συνήθως τα πράγματα δεν είναι τόσο καταστροφικά όσο μας φαίνονται με μια πρώτη ματιά.

Τέλος, καλό είναι σε κάθε σύγκρουση να αναγνωρίζετε μια πολύτιμη ευκαιρία για να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και να γίνετε καλύτεροι. Ο θυμός του συντρόφου, τις περισσότερες φορές κινεί τα νήματα δικών μας ψυχικών τραυμάτων. Η ενόχληση που νιώθετε είναι ένα καμπανάκι που σας ειδοποιεί ότι κάτι πρέπει να αλλάξετε ίσως στον εαυτό σας.