Μελέτη του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας ανακαλύπτει πως το κόκκινο κρασί περιέχει 23 νέα «υγιεινά» μόρια

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

 

Επιμέλεια Μαρία Ανθοπούλου Κελεσίδου

Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση κρασιού αποτελούν αντικείμενο διαμάχης εδώ και καιρό και τώρα μια νέα μελέτη αναφέρει πως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ενδέχεται να κάνει ακόμα περισσότερο καλό, από ότι αρχικά πιστεύαμε.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, ανακάλυψαν τουλάχιστον 23 νέα ιδιαίτερα μόρια που περιλαμβάνονται στο κόκκινο κρασί και τα οποία είναι πιθανώς ωφέλιμα για την υγεία.

Η μελέτη κατέληξε πως οι χημικές ενώσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα, και επίσης θα μπορούσαν δυνητικά να καθυστερήσουν τη γήρανση.

Οι επιστήμονες ανέφεραν πως η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Rapid Communications in Mass Spectrometry, κατέδειξε τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, η οποία συνιστά την μέτρια κατανάλωση κρασιού.

Θα μπορούσε επίσης να παρέχει στοιχεία για το «γαλλικό παράδοξο» και να εξηγήσει γιατί οι κάτοικοι της Γαλλίας χαίρουν καλής υγείας, παρά τη γνωστή αγάπη τους για το κρασί και τα λιπαρά φαγητά.

«Το βασικό συμπέρασμα είναι πως ανακαλύφθηκαν 23 μόρια, τα οποία ενδέχεται να προσφέρουν οφέλη για την υγεία, όπως πρόληψη χρόνιων παθήσεων στους ανθρώπους» δήλωσε ο ένας εκ των συντακτών, ο Dr Cédric Saucier, του Πανεπιστημίου British Columbia στον Καναδά, στην εφημερίδα The Advertiser.

«Ενδέχεται να συμμετέχουν στην καλύτερη εξήγηση του ¨γαλλικού παραδόξου¨ και της ευεργετικής επίδρασης της μεσογειακής διατροφής, στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων για παράδειγμα.»

«Τα νέα αυτά μόρια είναι πιθανό να έχουν πολύ ενδιαφέρουσες βιολογικές ιδιότητες και μπορεί να ενισχύσουν τα οφέλη της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού. Ποιος ξέρει που μπορεί να οδηγεί αυτό;»

Ο καθηγητής κ. Dennis Taylor, της έδρας της Οινολογίας του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, που είναι επίσης συντάκτης της μελέτης, προσέθεσε: «Το κρασί είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο αλκοολούχο ποτό που περιέχει χιλιάδες διαφορετικές ενώσεις».

«Αυτό που φάνηκε είναι πως, παρά τις χιλιάδες μελέτες που έχουν γίνει παγκοσμίως για το κρασί, υπάρχουν ακόμα νέες ενώσεις που μένουν να ανακαλυφθούν σε αυτό.»

Στην έρευνά της, η ομάδα ξεκίνησε μια έρευνα για την αποκάλυψη νέων στοιχείων σχετικά με τα γνωστά μόρια του κόκκινου κρασιού.
Μέσω μιας πολύπλοκης σειράς πειραμάτων, συγκέντρωσαν αποστάγματα κρασιού και ξεχώρισαν τις ενώσεις που τους επέτρεψαν να εξετάσουν το κάθε μόριο και να δημιουργήσουν το «δακτυλικό αποτύπωμα» καθενός από αυτά.

Η επιστημονική ομάδα γνώριζε ήδη πως κάποια μόρια, που ονομάζονται στιλβενοειδή και για τα οποία πιστεύεται πως είναι ωφέλιμα για την υγεία, περιέχονται στο κόκκινο κρασί.

Τα στιλβενοειδή είναι δευτερεύοντες φυτικοί μεταβολίτες, οι οποίοι είναι γνωστό πως προστατεύουν διάφορα είδη φυτών, συμπεριλαμβανομένων των αμπελιών, από βακτηριακές και μυκητισιακές λοιμώξεις.

Αλλά ως απροσδόκητη εξέλιξη, ανακάλυψαν πως, από τις 41 στιλβενοειδείς ενώσεις, οι 23 «δεν είχαν ανιχνευθεί ποτέ πριν στο κόκκινο κρασί».
Τα νεοανακαλυφθέντα, ανώνυμα μόρια σχετίζονται με τη ρεσβερατρόλη, μια ουσία του βιολογικού κρασιού που βρίσκεται στο φλοιό των κόκκινων σταφυλιών, για την οποία είναι γνωστό πως πιθανώς επιδρά στην πρόληψη νοσημάτων του ανθρώπου που σχετίζονται με τη γήρανση.

Η έρευνά τους τονίζει τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης κρασιού.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη των πολυφαινολών και της συγκεκριμένης υποοικογένειας των στιλβενοειδών, όπως η ρασβερατρόλη.

Πάντως, ο Dr. Saucier, ο οποίος έχει αφιερώσει χρόνια για να καθορίσει «τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί», δήλωσε πως η μεγαλύτερη έκπληξη της μελέτης τους ήταν ότι ανακάλυψαν στα κρασιά τόσες ενώσεις που σχετίζονται με τα στιλβενοειδή.

 

Πηγή: Wine.gr