"Μεθυσμένη" η κυβέρνηση της Γαλλίας

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

 

Επιμέλεια Μαρία Ανθοπούλου Κελεσίδου

Απίστευτα αντι-οινικά μέτρα ετοιμάζεται να πάρει η γαλλική κυβέρνηση υπό την πίεση μιας δράκας «υγιεινιστών». Οι οινοπαραγωγοί αντιδρούν δυναμικά κινητοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες οινόφιλους στο διαδίκτυο.

Τον Ιούνιο του 1991 οι ιθύνοντες της οινοπαραγωγικής περιοχής Côtes de Blaye του Μπορντό, μεγάλο τμήμα της οποίας βρέχεται από τον ποταμό Γκαρόν, είχαν τη φαεινή ιδέα να χορηγήσουν ένα μεγάλο ιστιοπλοϊκό με τα χρώματά τους. Τι ωραία που θα ήταν, σκέφθηκαν οι οινοπαραγωγοί, εάν κατά τη διάρκεια της έκθεσης Vinexpo το ιστιοπλοϊκό μας έπλεε πάνω-κάτω στο ποτάμι με το λογότυπο Côtes de Blaye, αποτυπωμένο φαρδιά-πλατιά επάνω στο τεράστιο πανί του σκάφους, να κυματίζει περήφανα μπροστά στα μάτια χιλιάδων επισκεπτών! 

Κούνια που τους κούναγε, τους καημένους... Το εν λόγω σκάφος δεν πρόλαβε να βγει από το λιμάνι και «συνελήφθη» διότι δεν είχαν πάρει χαμπάρι, οι δυστυχείς οινοποιοί, πως λίγους μήνες πριν η γαλλική βουλή είχε υπερψηφίσει ένα νόμο που περιόριζε στο έπακρο την επικοινωνία του κρασιού. Μεταξύ των απαγορεύσεων του περίφημου «Νόμου Evin», ήταν και εκείνη της χορηγίας «αθλητικών δραστηριοτήτων» από εταιρείες παραγωγής αλκοολούχων ποτών, μεταξύ των οποίων και το κρασί. 

Έκτοτε έχουν γραφεί χιλιάδες λέξεις για το «Νόμο Evin», από το όνομα του βουλευτή Κλοντ Εβέν (πόσο πιο ταιριαστό θα ήταν εάν το όνομά του ήταν Avin με το Α ως στερητικό πρόθημα της λέξης vin, που σημαίνει κρασί!)· ο νόμος αυτός, ο οποίος παραμένει εν ισχύει, απαγορεύει μεταξύ άλλων κάθε διαφήμιση που προβάλλει το κρασί με θετικό τρόπο. Απαγορεύεται, ας πούμε, να φαίνονται δύο άτομα να διασκεδάζουν με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι· εκείνο που επιτρέπεται είναι μία φωτογραφία της φιάλης ή ενός ποτηριού, με μία όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη λεζάντα σε στυλ: «Αλσατία: το κρασί που ταιριάζει με τα θαλασσινά». Ούτως ή άλλως, επειδή η ερμηνεία του νόμου επιδέχεται συζήτησης, όλα τα ΜΜΕ άρχισαν σιγά-σιγά να αυτολογοκρίνονται για να αποφύγουν τα συνεχή ταξίδια στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα η Γαλλία να είναι σήμερα η χώρα εκείνη του δυτικού κόσμου όπου το κρασί έχει τη λιγότερη παρουσία στο δημόσιο διάλογο. Ένα είδος «ισλαμικού σοβιέτ», ελάχιστα υπερβάλλω, όπου οποιαδήποτε μνεία στα δώρα του Διονύσου πρέπει να ακολουθείται ευλαβικά από τη φράση «L`abus d`alcool est dangereux  pour la santé, à consommer avec modération», δηλαδή «Η κατάχρηση οινοπνεύματος είναι επικίνδυνη για την υγεία, να πίνετε με μέτρο». Αυτή καθ’ αυτή η φράση είναι ανώδυνη και ποιος φυσικά μπορεί να διαφωνήσει μαζί της ωστόσο, όταν βλέπεις ρεπορτάζ για το κρασί, τύπου λάιφσταϊλ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της γαλλικής τηλεόρασης και ο εκφωνητής αισθάνεται υποχρεωμένος στο τέλος να διαβάσει αυτό το κείμενο, τότε αντιλαμβάνεσαι πως κάτι οξειδωμένο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. 

Από το 1991 μέχρι σήμερα ο κλάδος του γαλλικού κρασιού έχει αντιδράσει με τρόπο μάλλον ήπιο στις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται το κρασί, όχι μόνο μέσω του Νόμου Evin, αλλά και γενικότερα απ’ όλες τις δυνάμεις των «υγιεινιστών» όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται το αντίπαλο στρατόπεδο, μία παντοδύναμη συμμαχία γιατρών, ορθορεξικών, πρώην αλκοολικών, κακοποιημένων γυναικών και οικογενειών που έχασαν δικούς τους σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα που οφείλονταν στο αλκοόλ. Εκτός από τις αμέτρητες καμπάνιες «υπεύθυνης κατανάλωσης» που τόσο το σκληρό αλκοόλ όσο και το κρασί έχουν χρηματοδοτήσει αφειδώς, οι γάλλοι οινοποιοί δημιούργησαν ένα φορέα με όνομα «Vin et Société» (Κρασί και Κοινωνία) σκοπός του οποίου είναι να αντικρούει τα επιχειρήματα των εχθρών του κρασιού και να προλαμβάνει δυσάρεστες καταστάσεις. Όχι πως έχει καταφέρει και πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Μόλις πριν από 2-3 χρόνια η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε σε ένα εξειδικευμένο στο κρασί τηλεοπτικό κανάλι να εκπέμψει ενώ οι συζητήσεις για το πως θα μπορούσε να περιοριστεί η επικοινωνία του κρασιού στο διαδίκτυο δεν έχουν πάψει ούτε στιγμή. Κάποια στιγμή μάλιστα υπήρχε στο τραπέζι η πρόταση να απαγορευθούν ακόμα και οι εκθέσεις κρασιού και οι γευστικές δοκιμές στα οινοποιεία...

Επειδή, λοιπόν, η κατάσταση δείχνει να χειροτερεύει συνέχεια, ο φορέας «Vin et Société » αποφάσισε να λάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων λανσάροντας πριν από λίγες ημέρες έναν νέο ιστότοπο με το προκλητικό όνομα: «Αυτό Που Πραγματικά Θα Μεθύσει Τους Γάλλους» (www.cequivavraimentsaoulerlesfrancais.fr), όπου παρουσιάζει πέντε απίστευτης βλακείας μέτρα που συζητά να υιοθετήσει η γαλλική κυβέρνηση. Μέσα σε μία εβδομάδα η επισκεψιμότητα του ιστότοπου, που είναι υπόδειγμα λιτότητας και αποτελεσματικότητας, ξεπέρασε τα 200.000 άτομα.

Τα πέντε μέτρα που σκέφτεται να υιοθετήσει η γαλλική κυβέρνηση είναι τα εξής:

1)  Να απαγορεύσει την επικοινωνία του κρασιού στο διαδίκτυο,

2)  Να απαγορεύσει όλες τις θετικές αναφορές στο κρασί στα ΜΜΕ,

3)  Να επιβάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στο όνομα της δημόσιας υγείας,

4)  Να ριζοσπαστικοποιήσει ακόμα περισσότερο την υγειονομική ρητορική της,

5)  Να επιβάλει ακόμα πιο σκληρές υγειονομικές αναφορές στις ετικέτες των κρασιών.

Όλα τα παραπάνω είναι διατυπωμένα σε διάφορες μελέτες και προτάσεις που σκαλοπάτι-σκαλοπάτι ανεβαίνουν την ιεραρχία σε διάφορα υπουργεία μέχρι να καταλήξουν υπουργικές αποφάσεις ή σχέδια νόμου, όταν είναι πλέον αργά για να αντιδράσουν αποτελεσματικά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (οι άλλοι να υποθέσουμε πως δεν πίνουν κρασί και είναι οι έμμεσα ενδιαφερόμενοι).

Στην πράξη, η υιοθέτηση κάποιων εκ των ανωτέρω μέτρων θα σήμαινε πως το επάγγελμα του οινογράφου μάλλον θα έπρεπε να καταργηθεί, πως όλες οι οινικές ιστοσελίδες θα έπρεπε να σχεδιαστούν από την αρχή, πως ο διαχωρισμός μεταξύ υπεύθυνης και μη υπεύθυνης κατανάλωσης πάει περίπατο (αφού ο καταναλωτής τιμωρείται φορολογικά από την πρώτη γουλιά), πως στις ετικέτες των κρασιών θα αναφέρεται πως το κρασί είναι επικίνδυνο για την υγεία (τελεία και παύλα), άσχετα εάν δεν έχει ακόμα αποδειχθεί επιστημονικά πως είναι επικίνδυνο για την υγεία από το πρώτο κιόλας ποτήρι. Το «καταναλώνετε υπεύθυνα» καταργείται διά νόμου γιατί στόχος, πλέον, είναι η μηδενική και όχι η υπεύθυνη κατανάλωση (αυτό που επιδιώκει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Όλα τα παραπάνω και άλλα αντικρούονται με σοβαρά και πειστικά επιχειρήματα στην ιστοσελίδα των γάλλων παραγωγών.

Ωστόσο είναι πραγματικά εκπληκτικό αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν στη Γαλλία, μία χώρα ταυτισμένη με το κρασί όσο καμία άλλη. Ακόμα κι αν η κυβέρνησή της κάνει πίσω (το πιθανότερο, ήδη πήραν πίσω τον ειδικό φόρο κατανάλωσης), οι προτάσεις είναι ενδεικτικές της αρρωστημένης νοοτροπίας του πολιτικώς ορθού που έχει διεισδύσει όλες τις κοινωνίες της Δύσης.

 

Πηγή: www.fnl-guide.com