Οδηγίες για ένα σπιτικό κελάρι

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

Επιμέλεια Μαρία Ανθοπούλου Κελεσίδου

Οι χώροι αποθήκευσης ενός κρασιού είναι τόσο σημαντικοί όσο το αμπέλι και η διαδικασία παραγωγής.

Για να απολαύσουμε ένα καλό κρασί δεν αρκεί η άριστη πρώτη ύλη και η άρτια τεχνική στην διαδικασία παραγωγής. Για να έρθει με όλες του τις αρετές στο ποτήρι μας πρέπει να αποθηκευτεί, να συντηρηθεί σωστά και να σερβιριστεί στην κατάλληλη θερμοκρασία. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να υπάρχει το ανάλογο κελάρι με τον συντηρητή κρασιών που να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις συντήρησης των κρασιών που φιλοξενεί.

Αυτό θα δούμε μαζί σε αυτό το αφιέρωμα. Πως μπορούμε δηλαδή να φτιάξουμε ένα δικό μας κελάρι, στο σπίτι, και ποιος θα είναι ο κατάλληλος συντηρητής για τις δικές μας ανάγκες.

Η προσωπική μας κάβα...

Για να φτιάξουμε στο σπίτι μας τον ειδικό χώρο για το κρασί αυτό που χρειάζεται είναι οργάνωση και ακόμα καλύτερα ένας συντηρητής κρασιών. Ξεκινάμε με τη είδος κάβας θέλουμε, αν για παράδειγμα θα είναι κάβα χρήσεως ή πιο σοβαρά κάβα παλαίωσης. Από αυτό το διαχωρισμό εξαρτάται πάρα πολύ πιο συντηρητή τελικά πρέπει να επιλέξουμε. Μετά πρέπει να υπολογίσουμε στο περίπου την κατανάλωση που έχουμε στην πρώτη περίπτωση της χρήσεως και στην δεύτερη περίπτωση πόσο μπουκάλια επιθυμούμε να παλαιώνουμε. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός για να καταλήξουμε επίσης στην χωρητικότητα του συντηρητή. Επόμενο στάδιο είναι οι τύπο κρασιών. Αν δηλαδή μέσα στο συντηρητή θα έχουμε λευκά, αφρώδη, ερυθρά και γλυκά κρασιά.

Οι τύποι συντηρητών

Με τις παραπάνω πρώτες προσεγγίσεις στη συνέχεια αρκεί να ψάξουμε τους τύπους συντηρητών που υπάρχουν.

Συντηρητής σερβιρίσματος

Για το σερβίρισμα των κρασιών στη σωστή θερμοκρασία. Αυτοί οι συντηρητές είναι εξοπλισμένοι με ένα σύστημα ψύξης ιδιαίτερα κατάλληλο για ένα μικρό αριθμό φιαλών. Χρησιμοποιούν την τεχνολογία της θερμοηλεκτρικής ψύξης (γνωστό και ως Σύστημα Peltier από τον εφευρέτη του), και επιτρέπουν το σερβίρισμα των κρασιών ακριβώς στη σωστή θερμοκρασία.

Συντηρητές φυσικής κατανομής

Ιδανικοί τόσο για τους πραγματικούς λάτρεις του κρασιού όσο και για τους νέους συλλέκτες, οι συντηρητές κρασιού φυσικής κατανομής σχεδιάστηκαν για να διατηρούν τα κρασιά μεταξύ τους 10 °C και 14 °C, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν ψύξη ή/και ζώνες κλιματισμού. Διατηρώντας την ποιότητα των πιο πολύτιμων κρασιών σας στην πάροδο του χρόνου, αυτός ο συντηρητής κρασιού σας επιτρέπει επίσης να έχετε τα επιλεγμένα μπουκάλια σας μόνιμα διαθέσιμα και στη βέλτιστη θερμοκρασία σερβιρίσματος.

Συντηρητές παλαίωσης

Προορίζονται για τους πραγματικούς γνώστες και τους πιο απαιτητικούς συλλέκτες κρασιού. Οι συντηρητές ωρίμανσης έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την προστασία των πιο πολύτιμων μπουκαλιών σας στην πάροδο του χρόνου, επιτρέποντάς τους σιγά-σιγά να ωριμάσουν και να αναπτυχθούν. Οι συντηρητές ωρίμανσης δημιουργούν τις ίδιες ιδανικές συνθήκες με ένα παραδοσιακό υπόγειο κελάρι κρασιού για τα δικά σας κρασιά: μία σταθερή θερμοκρασία, χωρίς δονήσεις, απόλυτο σκοτάδι, κατάλληλα επίπεδα υγρασίας και καθαρό αέρα.

Συντηρητές με πολλαπλές ζώνες θερμοκρασίας

Είναι κατάλληλοι για την αποθήκευση διαφορετικών κρασιών στην εκάστοτε απαιτούμενη θερμοκρασία. Στις συσκευές αυτές επιτυγχάνεται χάρη στη χρήση διάφορων παραγόντων η δημιουργία στρωμάτων θερμοκρασίας. Έτσι στην επάνω ζώνη για παράδειγμα που έχει την υψηλότερη θερμοκρασία 18 βαθμούς μπορούν να αποθηκευτούν τα ερυθρά κρασιά και στην κάτω ζώνη με θερμοκρασία 5 βαθμών τα αφρώδη κρασιά.

Οι ιδανικές συνθήκες των συντηρητών

  • Τα κρασιά για να διατηρηθούν εξαρτιούνται από τους παράγοντες, θερμοκρασίας, αέρα, ηρεμίας, τοποθεσίας και ακτινοβολίας. Με τον συντηρητή μπορούμε να ελέγξουμε όλους αυτούς τους παράγοντες.
  • Την Θερμοκρασία : Για την τέλεια ωρίμανση το κρασί χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία και αυτό επιτυγχάνεται με το συντηρητή. Ανάλογα με το είδος του κρασιού ιδανικά πεδία είναι 8-12 βαθμούς.
  • Άριστη ποιότητα αέρα. Τα κρασιά δεν πρέπει να επηρεάζονται από οσμές και μέσα στο συντηρητή είναι ασφαλή.
  • Ιδανική τοποθέτηση : Τα κρασιά πρέπει να είναι πλαγιαστά και έτσι ακριβώς είναι διαμορφωμένα τα ράφια των συντηρητών . Για να εκμεταλλευτείτε καλύτερα το χώρο βάλτε τα στα ράφια το ένα αντίθετο από το άλλο.
  • Ιδανική υγρασία: Τα κρασιά για να μην στεγνώσει ο φελλός θέλουν υγρασία 50-80% και αυτή διατηρείται στον συντηρητή
  • Τέλος οι συντηρητές διασφαλίζουν το ήρεμο περιβάλλον και την αποφυγή των ακτινών με τα ειδικά τζάμια που έχουν.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ

Δεν μένει παρά να κάνετε την επιλογή των κρασιών σας. Εμείς σας βοηθάμε με γενικές αρχές για το τι πρέπει να περιέχει μια κάβα

  • Κρασιά καθημερινά, εύκολα, σε καλές τιμές.
  • Κρασιά φύλαξης και παλαίωσης, μεγάλα κρασιά, σπουδαίες ετικέτες, χρονιές που δείχνουν ότι θα εξελιχθούν στο χρόνο.
  • Κρασιά που αγαπάμε.

Να θυμάστε ότι:

  • Δεν παλιώνουν όλα τα κρασιά ούτε αντέχουν στο χρόνο. Συμβουλευτείτε τους οινικούς οδηγούς που αναφέρουν τις αντοχές κάθε κρασιού.
  • Αγοράζετε το λιγότερο 4 ίδια κρασιά. Αν και το σωστό σε μια κάβα παλαίωσης είναι να υπάρχει από κάθε κρασί τουλάχιστον ένα κιβώτιο. Έτσι, ο συλλέκτης έχει τη χαρά να παρακολουθεί την εξέλιξη του κρασιού, ανοίγοντας κάθε τόσο ένα μπουκάλι.
  • Ένα μπουκάλι το φυλάμε μόνο αν πρόκειται για κάποιο συλλεκτικό κομμάτι.
  • Καλύτερα ένα κρασί να καταναλωθεί λίγο πιο νωρίς από τη στιγμή του ζενίθ του, παρά πιο αργά, όταν έχει αρχίσει να αργοπεθαίνει!
  • Η ιδιαίτερη γοητεία μιας μεγάλης κάβας είναι η πολυσυλλεκτικότητα. Κρασιά από πολλές περιοχές του πλανήτη, από μεγάλα αλλά και μικρότερα καλά σπίτια, κρασιά που μας επιτρέπουν το οινικό ταξίδι.
  • Σημαντικότατο στοιχείο ενός ιδιοκτήτη μιας σοβαρής κάβας είναι η ενημέρωση.
  • Να κρατάτε απαραίτητα ένα βιβλίο κάβας, όπου θα αναγράφετε με συνέπεια τι κρασί μπαίνει στα ράφια και πότε. Αλλιώς, σε λίγο καιρό θα βρίσκεστε μπροστά σε ένα χάος.
  • Να αγοράζετε μόνο από κάβες εμπιστοσύνης που έχουν εξαιρετικές συνθήκες συντήρησης, από τους εισαγωγείς και τους επίσημους αντιπροσώπους.
  • Στα ταξίδια σας να αγοράζετε κιβώτια κρασιών από τους ίδιους τους παραγωγούς.

 

Πηγή: http://deepinwine.net/