Ωρίμανση κρασιού “μετά μουσικής”

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

 Επιμέλεια Μαρία Ανθοπούλου Κελεσίδου

Στο Hochstadt της Γερμανίας ένας οινοποιός βάζει κλασική μουσική στο κρασί του, ισχυριζόμενος ότι επιδρά θετικά στην ποιότητά του, αποκτώντας περισσότερο σώμα και πλουσιότερα αρώματα.

Έτσι, για περίπου μία ώρα κάθε ημέρα κατά τη διάρκεια των 10 εβδομάδων της ζύμωσης, το  κρασί του Christian Butz ωριμάζει με ήχους από τη μουσική του Brahms και του Μπιζέ.

Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους, αφού σε μια τυφλή γευσιγνωσία κρασιών με 25 συμμετέχοντες, οι περισσότεροι προτιμούν το κρασί που έχει υποστεί ζύμωση “μετά μουσικής”.

Σύμφωνα με τον Butz, υπάρχει μεγάλη ζήτηση στο  συγκεκριμένο κρασί  και οι πωλήσεις του είναι αυξημένες.

Η ιδέα τη μουσικής στο στάδιο της ωρίμανσης του κρασιού βασίστηκε σε επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι τα ηχητικά κύματα της μουσικής μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος.

Αν οι συχνότητες του ηχητικού κύματος μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας, τότε γιατί δεν μπορούν να έχουν αντίστοιχες και στο κρασί;

Το σύστημα ηχητικής ενέργειας που χρησιμοποιείται από τον  οινοποιό αναπτύχθηκε από τον μουσικό και θεραπευτή Dirk Kolberg.

Ο Butz λέει ότι ενώ δεν υπάρχει φυσική διαφορά στα κρασιά που εκτίθενται σε ηχητικά κύματα παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση στη γεύση.

Πολλοί από τους συναδέλφους της γειτονικής περιοχής του Butz έχουν αρχίσει να ακολουθούν το παράδειγμά του και πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν αρχίσει να ερευνούν το θέμα αυτό.

“Δεν έχουμε βρει συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι  τα ηχητικά κύματα έχουν κάποιο αποτέλεσμα”, λέει ο οινολόγος Wolfgang Pfeifer, αν και αναγνωρίζει ότι το θέμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και δεν υπάρχουν ακόμη ολοκληρωμένες επιστημονικές απαντήσεις.

Ενώ η επιστημονική ανάλυση απέδειξε ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική διαφορά, παραμένει το ερώτημα γιατί οι ζύμες είναι πολύ πιο δραστικές κατά την έναρξη της ζύμωσης, εφόσον έχουν διεγερθεί από τα ηχητικά κύματα.

“Πρέπει να γίνουν πολλά πειράματα ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει με το ζυμώμενο γλεύκος και τα ηχητικά κύματα, επειδή, μετά το τελευταίο τεστ είδαμε ότι τα ερωτήματα είναι περισσότερα από τις απαντήσεις», λέει ο Pfeifer.

“Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα φυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία στις διαφορετικές συχνότητες. Εμείς απλά δεν ξέρουμε ακόμα ποιες είναι οι συνέπειες”, εξηγεί ο Frantisek Baluska από το Ινστιτούτο Κυτταρικής και Μοριακής Βοτανικής του Πανεπιστημίου της Βόννης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί αλλά ούτε έχει  διαψευστεί η θετική επίδραση της μουσικής στα φυτά χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ο ισχυρισμός δεν λειτουργεί, λέει ο μικροβιολόγος.

Πηγή: http://winebees.wordpress.com/