Χριστουγεννιάτικη συνταγή: Γαλοπούλα γεμιστή

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

 Επιμέλεια Μαρία Ανθοπούλου Κελεσίδου 


Υλικά

  • 1 μικρή γαλοπούλα
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό κιμά
  • 1 ξυλαράκι κανέλλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκι
  • 1/2 κουταλιά της σούπας πελτέ
  • 10-15 κάστανα
  • 1/4 φλιτζάνι κουκουνάρια
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • αλάτι, πιπέρι


Τρόπος παρασκευής

  • Αλατοπιπερώνετε τη γαλοπούλα.
  • Ανάβετε ένα μάτι στην κουζίνα και μόλις κάψει βάζετε τα κάστανα να ψηθούν και ν’ ανοίξουν.
  • Μόλις ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζουμε.
  • Βάζετε ένα τηγάνι στη φωτιά με το λάδι να κάψει.
  • Προσθέτετε το κρεμμύδι και τσιγαρίζετε.
  • Προσθέτετε τον κιμά και με ένα πιρούνι ανακατεύετε συνεχώς και χωρίζετε μέχρι να τσιγαριστεί και να μην κάνει σβόλους.
  • Προσθέτετε το ξυλαράκι κανέλλας.
  • Αλατοπιπερώνετε.
  • Προσθέτετε την ντομάτα και τον πελτέ.
  • Προσθέτετε μισό ποτήρι νερό, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει.
  • Προσθέτετε τα κάστανα και τα κουκουνάρια.
  • Αφήνετε να ψηθούν μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους.
  • Με αυτό το μείγμα γεμίζετε τη γαλοπούλα.
  • Όταν την γεμίσετε τη ράβετε με βελόνα και κλωστή.
  •  Την τοποθετείτε σε ένα ταψί.
  • Περιχύνετε με το βούτυρο και με το χυμό πορτοκάλι.
  • Ψήνετε σε μέτριο φούρνο μία ώρα για κάθε κιλό.
  • Κατά διαστήματα περιβρέχετε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα της.


Το Κτήμα Κελεσίδη σας προτείνει να συνοδεύσεται το γεύμα σας με τον Ερυθρό Οίνο "Αροθυμίες".

Καλή σας όρεξη και Καλά Χριστούγεννα!