Χριστουγεννιάτικη συνταγή: Γαλοπούλα γεμιστή
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ -
ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ
Πέμπτη, 20 Δεκέμβριος 2012 15:23
Επιμέλεια Μαρία Ανθοπούλου Κελεσίδου
Υλικά
- 1 μικρή γαλοπούλα
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 κιλό κιμά
- 1 ξυλαράκι κανέλλα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κονσέρβα ντοματάκι
- 1/2 κουταλιά της σούπας πελτέ
- 10-15 κάστανα
- 1/4 φλιτζάνι κουκουνάρια
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- αλάτι, πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
- Αλατοπιπερώνετε τη γαλοπούλα.
- Ανάβετε ένα μάτι στην κουζίνα και μόλις κάψει βάζετε τα κάστανα να ψηθούν και ν’ ανοίξουν.
- Μόλις ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζουμε.
- Βάζετε ένα τηγάνι στη φωτιά με το λάδι να κάψει.
- Προσθέτετε το κρεμμύδι και τσιγαρίζετε.
- Προσθέτετε τον κιμά και με ένα πιρούνι ανακατεύετε συνεχώς και χωρίζετε μέχρι να τσιγαριστεί και να μην κάνει σβόλους.
- Προσθέτετε το ξυλαράκι κανέλλας.
- Αλατοπιπερώνετε.
- Προσθέτετε την ντομάτα και τον πελτέ.
- Προσθέτετε μισό ποτήρι νερό, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει.
- Προσθέτετε τα κάστανα και τα κουκουνάρια.
- Αφήνετε να ψηθούν μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους.
- Με αυτό το μείγμα γεμίζετε τη γαλοπούλα.
- Όταν την γεμίσετε τη ράβετε με βελόνα και κλωστή.
- Την τοποθετείτε σε ένα ταψί.
- Περιχύνετε με το βούτυρο και με το χυμό πορτοκάλι.
- Ψήνετε σε μέτριο φούρνο μία ώρα για κάθε κιλό.
- Κατά διαστήματα περιβρέχετε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα της.
Το Κτήμα Κελεσίδη σας προτείνει να συνοδεύσεται το γεύμα σας με τον Ερυθρό Οίνο "Αροθυμίες".
Καλή σας όρεξη και Καλά Χριστούγεννα!