Επιμέλεια Μαρία Ανθοπούλου Κελεσίδου
Oι διάφορες σάλτσες δεν ταιριάζουν με όλους τους τύπους των κρασιών. Παρακάτω σας παραθέτουμε κάθε σάλτσα με τι κρασί συνοδεύεται καλύτερα!
Η μαγιονέζα είναι μία σάλτσα με λάδι και κρόκους αυγών, ταιριάζει λοιπόν με φρέσκα λευκά κρασιά από Ασύρτικο και Chardonnay.
Η ταρτάρ περιέχει επιπλέον μαϊντανό και κάππαρη. Συνοδεύεται τέλεια απόαρωματικά λευκά κρασιά, Μοσχοφίλερα, Μαλαγουζιά ή Sauvignon Blanc για παράδειγμα.
Η Norman περιέχει κρέμα γάλακτος και μανιτάρια, αγαπάει συνεπώς τα λευκά κρασιά που έχουν περάσει από βαρέλι.
Η σάλτσα σαμπάνιας εκτός από το υπέροχο αφρώδες περιέχει ζωμό ψαριού και κρέμα γάλακτος. Σαν συνοδεία της προτείνονται λευκά κρασιά με καλή οξύτητα και σώμα που θα αντιμετωπίσει τη λιπαρότητα της κρέμας, καθώς επίσης μία φρέσκια σαμπάνια ή λευκά αφρώδη.
Η σάλτσα σαφράν παρασκευάζεται με βάση αυτή της σαμπάνιας, πλην περιέχει επιπλέον και σαφράν. Γι' αυτό τον λόγο και ζητά έντονα αρωματικά κρασιά όπως τα Gewürztraminer, τα Traminer και τα Chardonnay που έχουν περάσει από βαρέλι.
Οι καστανές σάλτσες (espagnol, bordelaise, Madera's) περιέχουν συμπυκνωμένο χυμό από βρασμένα κόκαλα και είναι ιδιαίτερα πλούσιες. Αποζητούν πλούσια ερυθρά κρασιά από Αγιωργίτικο, Cabernet, Merlot ή τον συνδυασμό τους.
Η σάλτσα bourguignon φτιάχνεται από ζωμό κρέατος, ντομάτα, μανιτάρια και κρεμμύδι. Έχει πλούσια γεύση και αποζητά παλαιωμένα ερυθρά κρασιά. Στραφείτε στα Ξινόμαυρα και τα Syrah.
Η bolognaise τέλος, με κιμά και ντομάτα θέλει πλούσια ερυθρά κρασιά, Ξινόμαυρα, Αγιωργήτικα και Syrah.
Πηγή: www.wineplus.gr