Η κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος του κρασιού

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

 Επιμέλεια Μαρία Ανθοπούλου Κελεσίδου

Έχετε ιδιαίτερους καλεσμένους (ίσως το ταίρι σας) και έτσι αγοράσατε ακριβό κρασί για να δημιουργήσετε ευχάριστη ατμόσφαιρα και ίσως κάτι παραπάνω. Πως όμως πρέπει να σερβίρετε το κρασί;

Η θερμοκρασία στην οποία σερβίρεται κάθε κρασί έχει επίδραση στη γεύση του, τη μυρωδιά και το άρωμά του. Όταν σερβίρετε ένα κρασί πάρα πολύ κρύο ή πολύ ζεστό, επίσης επηρεάζονται αρνητικά και οι ιδιότητες του.

Εμπειρικά πρέπει να θυμάστε ότι το κόκκινο κρασί σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ  το λευκό κρασί θα πρέπει να διατηρείται παγωμένο. Τα κόκκινα κρασιά, αποφεύγουμε να τα σερβίρουμε πολύ κρύα γιατί οι τανίνες τους (συστατικά του κόκκινου κρασιού υπεύθυνα για τη στυφή του γεύση), σε αυτές τις θερμοκρασίες δημιουργούν μια αρκετά δυσάρεστη αίσθηση αλλά και γιατί «κρύβονται» τα αρώματά τους. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε πιο ακριβείς, αφού η θερμοκρασία δωματίου ποικίλλει ανάλογα με το χώρο και την εποχή, και επιπλέον το ψυγείο του κάθε σπιτιού μπορεί να είναι ρυθμισμένο σε υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία.

Προτείνεται να καταναλώνουμε το κρασί στη θερμοκρασία την οποία αναγράφει ο παραγωγός στη φιάλη. Γενικά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε τις ιδανικές θερμοκρασίες αν αυτές δεν αναγράφονται. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το κρασί πρέπει να διατηρείται κατά μέσο όρο στην ακόλουθη θερμοκρασία (ανάλογα με τον τύπο):

Οδηγίες σερβιρίσματος κρασιού:

  • Αφρώδες κρασί: 9 ˚ C
  • Λευκό κρασί: 12 ˚ C
  • Ροζέ κρασί: 11 ˚ C
  • Κόκκινο κρασί: 17 ˚ C

Διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του κρασιού, λιγότερο από + / -10% επιτρέπονται.

Επιπλέον σημαντικό ρόλο παίζει και το ποτήρι στο οποίο σερβίρουμε το κρασί. Το στέλεχος με το οποίο κρατάτε το ποτήρι θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο με τρόπο που η θερμοκρασία του κρασιού να μην αυξάνεται από τη θερμότητα των χεριών. Τα ποτήρια από παχύ γυαλί πιστεύεται ότι επηρεάζουν τη γεύση του κρασιού και επίσης δημιουργούν ένα μεγαλύτερο χείλος, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο να γευτείτε σωστά το κρασί σας.

Τα τελευταία λίγα χρόνια, τα φορητά ψυγεία κρασιού γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή. Αυτά τα μικρά ψυγεία μπορούν να δημιουργήσουν τη βέλτιστη θερμοκρασία κρασιού και μπορούν να αποθηκεύσουν λίγα ή πολλά μπουκάλια κρασί. Είναι πλέον δυνατό να αγοράσετε το συγκεκριμένο ψυγείο στην τιμή των 80 περίπου ευρώ.

Αν δεν έχετε ένα κελάρι κρασιού και χρησιμοποιείτε το ψυγείο σας αντ’ αυτού, υπάρχει ένας γενικός κανόνας που θα σας πει πόσο πολύ εκ των προτέρων, πρέπει να βάλετε τη φιάλη στο ψυγείο (ή να την αφαιρέσετε αν είναι ήδη εκεί) για την επίτευξη της καλύτερης θερμοκρασία σερβιρίσματος:

Ένα μπουκάλι κρασί θα ψύχεται κατά 2 ° C κάθε δέκα λεπτά στο ψυγείο, και θα ζεσταίνεται περίπου στο ίδιο ποσοστό, όταν απομακρυνθεί από το ψυγείο και μείνει σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Πηγή: www.all4food.gr