Κρασί και Πάσχα

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

 Επιμέλεια Μαρία Ανθοπούλου Κελεσίδου

 

Ο

ι Έλληνες ετοιμάζονται να γιορτάσουν το Πάσχα, την μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, ετοιμάζονται για τον επιτάφιο για την Ανάσταση και ότι καθαγιάζει και χρωματίζει αυτές τις μέρες.

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης που μας φέρνει κοντά στους ανθρώπους και στην κορύφωση του θείου δράματος.

Με μεγάλη κατάνυξη οι πιστοί τιμούν τις Άγιες αυτές ημέρες.

Η ημέρα του Πάσχα, ημέρα χαράς και εορτασμού της Ανάστασης του Κυρίου. Ημέρα ανύψωσης των ψυχών των ανθρώπων.

Το Πάσχα είναι μία γιορτή που μας δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα, αυτό της ανάστασης και μάλιστα σύγχρονο όσο ποτέ.

Εκτός από τη θρησκευτική ευλάβεια έχουμε συνδυάσει το Πάσχα με το πασχαλινό τραπέζι, το πασχαλινό αρνί και τα γλυκά.

Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα ξεκινά η διαδικασία για το ψήσιμο του Αρνιού. Η φωτιά μπαίνει από νωρίς το πρωί. Μόλις καούν τα ξύλα μαζεύονται τα κάρβουνα και στρώνονται στο έδαφος. Τα αρνιά μπαίνουν πάνω από τα κάρβουνα και το ψήσιμο αρχίζει.

Μικροί και μεγάλοι βοηθούν στο γύρισμα της σούβλας και συμμετέχουν σε όλη την διαδικασία.

Είναι καλό να προσπαθήσουμε να επιλέξουμε να φάμε συντηρητικά την Κυριακή του Πάσχα ώστε να μην πάρουμε παραπανίσια κιλά.

Στο κυριακάτικο πασχαλινό τραπέζι τρώμε αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι, σαλάτες, χωριάτικες πίτες, μαγειρίτσα, τσουρέκια, πασχαλινά αβγά και διάφορα γλυκά.

Να αρχίζετε το φαγητό με μια σαλάτα ή λαχανικά, ψωμί ή πατάτες ψητές ή βραστές, και μετά φάτε λίγο αρνί, κοκορέτσι ή τηγανητά φαγητά.

  • Προσέξτε να μην φάτε πάρα πολύ.
  • Μην τσιμπολογάτε από τις πιατέλες.
  • Μην φάτε την πέτσα από το αρνί ή το κατσίκι.
  • Μην πιείτε πολύ αλκοόλ.
  • Να προτιμάτε παραδοσιακούς τρόπους ψησίματος (όπως στη σούβλα) αντί για το ψήσιμο στο φούρνο, στη γάστρα κ.λ.π.
  • Μην αμελήσετε να φάτε φρούτα και να πιείτε νερό.

Επίσης πίνουμε κρασί ... Στη σούβλα, το Ξινόμαυρο (Νάουσας) είναι ο βασιλιάς.

Το Πάσχα μας δίνει την ευκαιρία της συνεύρεσης, της παρέας, της διασκέδασης, του γλεντιού. Πώς θα διαλέξουμε λοιπόν το κρασί μας; Αναζητούμε μάλλον ένα κρασί φιλικό στην τιμή, όμως με αρκετά ισχυρή προσωπικότητα, για να αντέξει τις έντονες και διαφορετικές γεύσεις των φαγητών.

Το μεγαλύτερο μέρος, για παράδειγμα, της ηπειρωτικής Ελλάδας έχει παράδοση στις σούβλες και το κάρβουνο. Το σουβλιστό αρνί, το κοκορέτσι και τα κοντοσούβλια ταιριάζουν καλύτερα μ’ ένα κόκκινο, ξηρό κρασί, με δύναμη, όπως αυτά που στηρίζονται στην ποικιλία ξινόμαυρο.

Εναλλακτικά μπορούμε να δοκιμάσουμε ένα στιβαρό, ξηρό ροζέ από την ίδια ποικιλία. Στα νησιά, συνηθίζουν το γεμιστό αρνί με γέμιση που μπορεί να περιέχει φρέσκα μυρωδικά και χόρτα εποχής ή ξηρούς καρπούς και σταφίδες.

Κατά περίπτωση, θέλουμε ή ένα λευκό, ξηρό κρασί με υπόσταση και λεπτά αρώματα ή ένα ξηρό κόκκινο, μαλακό αλλά γεμάτο στο στόμα. Όσοι προτιμούν την πιο αστική εκδοχή του αρνιού στον οικιακό φούρνο, μπορούν να διαλέξουν ένα λίγο πιο σύνθετο, ξηρό κόκκινο.

Το κρασί ρέει άφθονο και το μεσημέρι μας βρίσκει όλους ζαλισμένους από το κρασί.

Η γιορτή της άνοιξης και της ανάστασης παντρεύεται σχεδόν μεταφυσικά με τα καλύτερα στοιχεία της ράτσας: την αισιοδοξία, την κοινωνικότητα, το ζεστό χαμόγελο.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλους!

 

 

 Κατσικάκι με κόκκινο κρασί & άνηθο

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 κιλό αρνάκι (μπούτι)
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ματσάκι φρέσκος άνηθος ψιλοκομμένος
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 50 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για το συνοδευτικό:
  • 1 κιλό πατάτες (μικρές στρογγυλές)
  • 50 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο.
Προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε για μερικά λεπτά, γυρίζοντας το απ όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει ρόδινο χρώμα.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Βάζουμε το κρέας στο ταψί του φούρνου και προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό. Ρίχνουμε το μισό ψιλοκομμένο άνηθο.
Ψήνουμε το κρέας σε μέτριο φούρνο στους 190 ºC για 1 ½ ώρα περίπου.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά περίπου. Τις στραγγίζουμε.
Τις αδειάζουμε σε ένα ταψί και τις περιχύνουμε με το λάδι. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο άνηθο και πιπέρι.
Τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 190 ºC για 40 λεπτά περίπου.
Τις σερβίρουμε ζεστές μαζί με το κρέας.

 

Τρόπος Σερβιρίσματος

Σερβίρεται ζεστό σαν κυρίως πιάτο την ημέρα του Πάσχα.

 

Ποτό

Συνοδεύεται με κόκκινο μπρούσκο κρασί από το Κτήμα Κελεσίδη