Κρασί με λαδερά

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

Επιμέλεια Μαρία Ανθοπούλου Κελεσίδου 

 

Σ

υνδυάστε το κρασί με τα λαδερά μια και οι ειδικοί τονίζουν ότι η ευεργετική δράση του κρασιού στο καρδιαγγειακό σύστημα ενισχύεται όταν συνδυάζεται με λαδερά και όσπρια!!!

 

Τώρα που ο χειμώνας βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ξεκινήσει η Σαρακοστή, τροφές που ταιριάζουν και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να υπάρχουν στη διατροφή μας είναι τα όσπρια.

Τα όσπρια έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία λόγω της σύστασής τους.

Συμβάλλουν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και συντελούν στη μείωση της χοληστερίνης.

Παράλληλα, είναι χορταστική διατροφική επιλογή, χωρίς να προσδίδει πολλές θερμίδες.

Τα φασόλια και γενικά τα όσπρια ήτανε τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος.

Πηγή αμύλου, πρωτεϊνών και φυτικών ινών, τα όσπρια διαδραματίζουν, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σημαντικό ρόλο στη διατροφή πολλών πολιτισμών. Στην αρχαία Ελλάδα τα τρώγανε σαν ξηρούς καρπούς, ενώ στη νεότερη γίνανε το εθνικό φαγητό μας .

Είναι αλήθεια ότι αρκετές οικογένειες δεν βάζουν συχνά κάποιο όσπριο στο τραπέζι τους.

Και ακόμη πιο σπάνια αναζητούν το κατάλληλο κρασί για να τα συνοδεύσουν.

Υπάρχουν συνταγές με όσπρια που μπορούν να μας ξαφνιάσουν ευχάριστα και να μας δημιουργήσουν την επιθυμία να δοκιμάσουμε πρωτόγνωρους γευστικούς συνδυασμούς.

Τα όσπρια εκτός από φυτικές πρωτεΐνες, μας προσφέρουν και υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι πηγή ενέργειας. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι. Αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών, φωσφόρου, σιδήρου και φυσικών αντιοξειδωτικών.

Τα όσπρια είναι η δεύτερη πιο σημαντική κατηγορία φαγώσιμων σπόρων, μετά τα σιτηρά. Τα όσπρια , ήταν επί πολλούς αιώνες η σημαντικότερη πηγή πρωτεΐνης για τους ανθρώπους και κομμάτι της βασικής τους τροφής.

Τα όσπρια και το κρασί είναι βασικοί εκπρόσωποι της μεσογειακής διατροφής και πρέπει να υπάρχουν στο εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι «Χωρίς τα όσπρια η ανθρωπότητα δεν θα είχε καταφέρει να φθάσει ως τον Μεσαίωνα».

Τα φασόλια καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά πριν από 5000 στο σημερινό Μεξικό και Περού. Ήταν πολύ δημοφιλής στους πολιτισμούς των Ατζέκων και των Ίνκας! Στην Ευρώπη τα έφερε πρώτη φορά ο Κολόμβος. Με το που ανακάλυψαν οι Ευρωπαίοι πόσο θρεπτικά ήταν, άρχισαν να τα καλλιεργούν εκτεταμένα.

Τα φασόλια μπορούν να μπουν στο καθημερινό τραπέζι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να συνδυαστούν ποικιλοτρόπως με διάφορα κρασιά. Η παραδοσιακή φασολάδα, συνοδευμένη με φέτα ή ρέγκα, ταιριάζει πολύ με ένα αντίστοιχα παραδοσιακό Ξινόμαυρο Νάουσας.

Τα φασόλια είναι τόσο πλούσια σε πρωτεΐνες σε βαθμό που μερικές φορές μπορούνε να αντικαταστήσουνε τις ζωικές πρωτεΐνες .

Στην Ελλάδα συναντάμε την φασολάδα στην αρχαιότητα ως φαγητό και θυσία στον θεό Απόλλωνα.

Η φασολάδα είναι από τα πιο βασικά παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Καθιερώθηκε ως το εθνικό μας φαγητό την εποχή της δικτατορίας Μεταξά.

Συνήθως το τρώμε τους χειμερινούς μήνες, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που το συνεχίζουν να καταναλώνουν τη φασολάδα και το καλοκαίρι.

Τα φασόλια αποτέλεσαν τροφή κυρίως για τους φτωχότερους ως υποκατάστατο του κρέατος και συνέβαλαν στην επιβίωσή τους σε χαλεπούς καιρούς.

Στον Πόντο προσθέτουν στη φασολάδα λάχανο, κόκκινες και πράσινες πιπεριές.

Η φασολάδα είναι ένα πολύ θρεπτικό φαγητό, αλλά με τους κατάλληλους συνδυασμούς μπορεί να γίνει ακόμα πιο υγιεινό και θρεπτικό!

Μερικοί γευστικοί και υγιεινοί συνδυασμοί λοιπόν είναι οι εξής:

  • Με φέτα
  • Με ελιές
  • Με τουρσί
  • Με ρέγκα, λακέρδα, σαρδέλα
  • Με νωπή σαλάτα

…συνοδευμένη το ιδανικό κρασί, από το Κτήμα Κελεσίδη!!!

 

Μαγειρέψτε νόστιμα, εύκολα και υγιεινά με όσπρια. Η φασολάδα, οι φακές, τα ρεβίθια, οι γίγαντες είναι θαυμάσια φαγητά της ελληνικής κουζίνας, θρεπτικά, υγιεινά, προστατευτικά και νοστιμότατα.

Βάζετε πάντοτε το αλάτι προς το τέλος του μαγειρέματος για να μην σκληρύνουν τα όσπρια.

Μετά το μούλιασμα πετάξτε τα όσπρια που επιπλέουν στο νερό.

Για ελαφρύτερο γεύμα μην μαγειρεύετε τα όσπρια στο νερό το οποία τα μουλιάσατε.

Ο τρόπος παρασκευής της φασολάδας είναι πανεύκολος αφού δεν χρειάζεται τίποτε άλλο από το να βράσουν όλα τα υλικά μαζί!

 

Φασολάδα

Υλικά:

500 γρ. ξερά φασόλια
2 μέτρια κρεμμύδια
3-4 μέτρια καρότα
2 κουταλιές της σούπας κομμένη σελινόριζα
2-3 στελέχη από σέλινο
2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ
150 ml ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεπλένετε τα φασόλια και τα μουλιάζετε αποβραδίς. Την επόμενη ημέρα, τα ξεπλένετε πολύ καλά μέσα σε ένα σουρωτήρι που έχετε βάλει κάτω από τη βρύση. Τα βάζετε στην κατσαρόλα σκεπάζοντάς τα με μπόλικο κρύο νερό και τα βράζετε. Όταν έχουν γίνει κάπως τα φασόλια, αλλάζετε το νερό με πιο ζεστό.

Εν τω μεταξύ, κόβετε τα κρεμμύδια, το σέλινο και τα καρότα σε λεπτές ροδέλες και τα ρίχνετε μαζί με το λάδι στην κατσαρόλα. Κλείνετε το καπάκι και αφήνετε τη φασολάδα να σιγοβράσει. Πριν μαγειρευτούν κανονικά, προσθέτετε τον τοματοπελτέ. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε τη φασολάδα για άλλα 20 λεπτά, πριν τη βγάλετε από τη φωτιά και τη σερβίρετε.

Σημείωση: Μπορείτε να φτιάξετε τη φασολάδα όσο πηχτή εσείς επιθυμείτε.

 

Καλή Σαρακοστή!