Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και κρασί

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

 Γράφει η Μαρία Ανθοπούλου Κελεσίδου

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι από τα πιο δύσκολα. Δεν πρέπει όμως να χάσουμε την αισιοδοξία μας και την καλή μας διάθεση.

Οι μέρες των Χριστουγέννων είναι μέρες ξεχωριστές, αφιερωμένες στον εαυτό μας, την οικογένεια μας, τους φίλους μας, μας δίνουν την ευκαιρία να ξαναδώσουμε στο γεύμα και στο δείπνο μας το ωραίο μας γούστο και το μεράκι. Το κρασί μπορεί να είναι κομμάτι του εορταστικού μας τραπεζιού.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κάνουν το κρασί ιδανική επιλογή γι’ αυτές τις γιορτές, καθώς συνδέεται με την ελληνική παράδοση των Χριστουγέννων. Έπειτα υπάρχει και το θέμα του κόστους, που στις μέρες μας είναι τόσο σημαντικό.

Το κρασί σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα είναι το πιο οικονομικό. Θα προτιμούσαμε κρασί γιατί έχουμε πολλές επιλογές στον ελληνικό αμπελώνα, καθώς τα ελληνικά κρασιά έχουν πολύ καλή ποιότητα.

Τα Χριστούγεννα προσφέρουν νέες ευκαιρίες για να μοιραστούμε και να απολαύσουμε το αγαπημένο μας κρασί με τους φίλους και την οικογένεια μας. Ένα ωραίο γεύμα και ένα κρασί θα μας βοηθήσει να προσθέσουμε περισσότερο κέφι στις γιορτές!

Το Χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι μια μεγάλη στιγμή για να δοκιμάσουμε νέα κρασιά με αγαπημένες συνταγές της παλιάς εποχής.

Μια δοκιμή κρασιού είναι ένας ιδανικός τρόπος για να πάρουμε τους φίλους και την οικογένεια μας μαζί για να μάθουν για το κρασί και να πειραματιστούν σε νέες ή ασυνήθιστες ποικιλίες. Μια γευσιγνωσία δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία για συνομιλία για ανταλλαγή απόψεων.

Επιλέξτε κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα (π.χ. Νάουσας).

 

 ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΜΕ ΚΡΑΣΙ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ

Υλικά:

2 κιλά αγριογούρουνο

2 κιλά ξηρά κρεμμύδια

2-3 δαφνόφυλλα

2 καρότα

μισό φλιτζάνι μαϊντανό

μισό φλιτζάνι σέλινο

1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι κρασί

2 σκελίδες σκόρδο

1/2 φλιτζάνι νερό

αλάτι, πιπέρι

 

Προετοιμασία:

Από το βράδυ κόβουμε σε κομματάκια το κρέας, το βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης 1 μεγάλο κρεμμύδι σε ροδέλες, 1 φλιτζάνι ξίδι, το σκεπάζουμε με νερό και το αφήνουμε όλο το βράδυ.

 

Μαγείρεμα:

Πλένουμε το κρέας και το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει.

Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο τα αχνίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία έπειτα τα βγάζουμε και ξαναρίχνουμε το κρέας προσθέτουμε το κρασί και όταν αυτό εξατμιστεί ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας τα καρότα, αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό, το σέλινο. Τα αφήνουμε στη φωτιά ώσπου να μαλακώσει το κρέας .

Έπειτα βάζουμε τα κρεμμύδια το σκόρδο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα.

(Ευχαριστώ την μητέρα μου Γεωργία για την συνταγή)