Μεσογειακή διατροφή και κρασί

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

 Γράφει η Μαρία Ανθοπούλου Κελεσίδου

 

Ε

ίναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και περιλαμβάνει ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά, ρύζι και πατάτες, πουλερικά και ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, μερικά πολύ λίγο επεξεργασμένα εποχιακά τρόφιμα και ελάχιστο κρέας. Περιλαμβάνει όμως δύο βασικά συστατικά: το ελαιόλαδο που είναι η κύρια πηγή λίπους και το κρασί.

 

Τι ακριβώς είναι η Μεσογειακή διατροφή;

Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι μόνο μια απώλεια βάρους και δίαιτα συντήρησης, είναι κυρίως ένας από τους πιο υγιείς τρόπους διατροφής στον κόσμο. Επίσης ονομάζεται "μεσογειακή κουζίνα", καθώς αποτελεί τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και διατροφής των μεσογειακών λαών.
Ακολουθώντας τη Μεσογειακή Διατροφή θα είστε σε θέση να αποφύγετε το συχνό αίσθημα της πείνας και να αυξήσετε το μεταβολισμό σας.

Στις αρχές τις δεκαετίας του '60, ξεκίνησε μια έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, με στόχο τη μελέτη των διατροφικών συνηθειών, ανθρώπων από 7 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ολλανδία, Φινλανδία, ΗΠΑ και Ιαπωνία). Διήρκεσε 30 χρόνια και πήραν μέρος περίπου 13.000 άτομα ηλικίας 40-59 ετών.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έδειξαν ότι άνθρωποι που ζούσαν στις μεσογειακές χώρες και κυρίως στην Ελλάδα, εμφάνιζαν τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο και στεφανιαία νόσο και είχαν το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής, σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων χωρών.

Προσπαθώντας οι επιστήμονες να ανακαλύψουν το μυστικό, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ο ιδιαίτερος και φυσικός τρόπος ζωής τους (εργασία στην ύπαιθρο, αυξημένη φυσική δραστηριότητα), αλλά και η απλή και λιτή διατροφή τους, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή ως Μεσογειακή Διατροφή, ήταν η αιτία αυτού του φαινομένου.

Η ημερήσια πρόσληψη γαλακτοκομικών γίνεται κυρίως με τη μορφή τυριού ή γιαουρτιού.
Το πιο συνηθισμένο επιδόρπιο είναι τα φρούτα εποχής.
Τα γλυκά καταναλώνονται λίγες φορές την εβδομάδα, ενώ πολλές φορές τη θέση της ζάχαρης παίρνει το μέλι.

Το κόκκινο κρέας είναι σχεδόν απαγορευμένο και καταναλώνεται λίγες φορές το μήνα και σε μικρές ποσότητες, σε αντίθεση με το κοτόπουλο και το ψάρι που καταναλώνονται κάθε εβδομάδα.

Πολύ συχνή είναι και η κατανάλωση κρασιού (ένα ή δύο ποτήρια κρασί κάθε ημέρα).

Μια αμερικάνικη μελέτη, διεξαγόμενη από τον Nikolaos SCARMEAS (Columbia University), που εκδόθηκε στο Annals of Neurology και δημοσιεύτηκε από το Quotidien du Medecin, δείχνει ότι τα άτομα που έχουν λιγότερους κινδύνους να αναπτύξουν την ασθένεια Alzheimer, είναι αυτοί που σιτίζονται συνήθως με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ψάρια, που πίνουν λίγο κρασί και που έχουν μια μέτρια κατανάλωση κρεάτων και γαλακτοκομικών.

Σύμφωνα με τη Μεσογειακή διατροφή το κόκκινο κρασί σε καθημερινή συχνότητα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και ελαττώνει τη γενική θνησιμότητα.

Η μεσογειακή διατροφή ξεχωρίζει για τη μοναδική της αξία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η γυμναστική παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στο μεσογειακό μοντέλο διατροφής, αφού συντελεί στη διατήρηση του ιδανικού βάρους.

Οι ειδικοί βέβαια επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση το κρασί θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Ένα ποτήρι την ημέρα είναι αρκετό για να πάρετε τα οφέλη του κρασιού. Μην ξεχνάτε ότι αν το παρακάνετε, κινδυνεύετε συν τοις άλλοις να πάρετε πολλές θερμίδες.

Αν, λοιπόν, σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια υγιεινή διατροφή και δε θέλετε να κόψετε εκείνο το ποτήρι κόκκινο κρασί που συνηθίζετε να πίνετε με το φαγητό σας, μην ανησυχείτε. Αν περιοριστείτε στο ένα ποτήρι όχι μόνο δε χαλάτε τη δίαιτά σας αλλά κάνετε καλό και στην υγεία σας.

 

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Υλικά:

  • 150 γρ. πλιγούρι μουσκεμένο
  • 20 – 30 γρ. κρεμμύδι φρέσκο
  • κρεμμύδι ξερό
  • πιπεριά πράσινη
  • πιπεριά κόκκινη
  • πιπεριά κίτρινη
  • φρέσκια τομάτα καρέ
  • αγγουράκι τουρσί
  • κάπαρη
  • αποξηραμένο βερίκοκο
  • αποξηραμένο δαμάσκηνο
  • 1/2 ματσάκι φύλλα ρόκας ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. χυμό φρέσκου λεμονιού
  • 1 φέτα μανούρι στη σχάρα
  • αλάτι

Εκτέλεση:

Βρέχουμε και βράζουμε ελαφρά το πλιγούρι, το στραγγίζουμε και το κρατάμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά και φτιάχνουμε ένα λαδολέμονο. Βάζουμε το μανούρι κομμένο σε φέτες στο γκριλ για ένα λεπτό.

Βάζουμε το πλιγούρι σε μια σαλατιέρα και προσθέτουμε όλα τα υλικά, αφήνοντας λίγο από όλα για ντεκόρ. Περιχύνουμε με το λαδολέμονο, στο οποίο, αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα πιάτο φτιάχνουμε μια πυραμίδα με τη σαλάτα και γύρω γύρω διακοσμούμε με λίγο από όλα τα υλικά. Προσθέτουμε λίγο λαδολέμονο και τοποθετούμε στην κορυφή μια φέτα μανούρι.

(Ευχαριστούμε τους: Σεφ Παναγιώτη Παπανικολάου & Μαρία Αραμπατζή)