Σπαγγέτι συνοδευόμενα με κρασί

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

 Γράφει η Μαρία Ανθοπούλου Κελεσίδου, Κτήμα Κελεσίδη

 

Ο

ι απόψεις που αφορούν στην προέλευση των spaghetti alla carbonara είναι πολλές. Κάποιοι την αποδίδουν στους Καρμπονάρους από την Umbria, οι οποίοι έκαναν γνωστό αυτό το πιάτο στους Ρωμαίους τον 19 αιώνα, κάποιοι άλλοι αντίθετα υποστηρίζουν ότι ο εφευρέτης του είναι ο Ippolito Cavalcanti, ένας ευγενής από τη Νάπολη που δημοσίευσε αυτήν τη συνταγή σε βιβλίο του.

Λέγεται επίσης, ότι τα spaghetti alla carbonara πρωτοεμφανίστηκαν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Αμερικάνοι έφεραν μεγάλες ποσότητες μπέικον και αυγά σκόνη. Από την έμπνευση και τη φαντασία των μαγείρων της Ρώμης γεννήθηκε αυτό το απλό και τόσο νόστιμο πιάτο.

Υλικά

  • 1 αυγό ολόκληρο + 4 κρόκοι
  • 350 γραμ. spaghetti
  • 150 γραμ. καπνιστή πανσέτα ή μάγουλο
  • 50 γραμ. τριμμένο τυρί pecorino ή γραβιέρα
  • 50 γραμ. τριμμένη παρμεζάνα
  • Extra παρθένο ελαιόλαδο (2 κουταλιές)
  • μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάλτε σε μια κατσαρόλα άφθονο νερό να βράσει λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ζυμαρικά θα συνοδεύονται από πολύ γευστική σάλτσα. Ρίξτε τα μακαρόνια στο νερό.

Στο μεταξύ, κόβετε την πανσέτα σε κυβάκια ή λωρίδες και τη σοτάρετε στο λάδι, μέχρι να γίνει τραγανή και το λίπος διαφανές. Βγάλτε τη από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει λίγο. Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά σε ένα μεγάλο βαθύ σκεύος και προσθέστε το τυρί και πιπέρι(κατά βούληση). Ελάχιστα πριν στραγγίξετε τα ζυμαρικά, προσθέστε στο μείγμα την πανσέτα. Αλατίστε εκ νέου, αν χρειάζεται. Στραγγίξετε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στο σκεύος με το μείγμα, ανακατεύοντας καλά.

Σερβίρεται τα spaghetti alla carbonara αμέσως και αν θέλετε προσθέστε περισσότερο τυρί και μαύρο πιπέρι .

 

Συμβουλές:

Για να γίνει η συνταγή ελαφρότερη, μπορείτε να παραλείψετε το λάδι, όταν θα τηγανίσετε την πανσέτα, χρησιμοποιώντας αντικολλητικό τηγάνι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μισή δόση τυριών. Η καπνιστή πανσέτα έχει λιγότερο λίπος από το καπνιστό μάγουλο.

Τα χτυπημένα αυγά δεν πρέπει να ενωθούν με τα ζυμαρικά επάνω στο μάτι της κουζίνας, γιατί θα γίνουν ομελέτα. Η ανάμιξη αυγών και ζυμαρικών πρέπει να γίνει μετά την αποστράγγιση των ζυμαρικών.



 

Προτεινόμενο κρασί Αροθυμίες, από το Κτήμα Κελεσίδη.

 

Ευχαριστώ για την συνταγή τον σεφ Pasquale Lembo, ιδιοκτήτη των εστιατορίων Mare e Monti.