Γράφει η Μαρία Ανθοπούλου-Κελεσίδου
Ο
μούστος (ή το γλεύκος) αποτελεί την πρώτη ύλη για τα γευστικά μας γλύκισμα, μουσταλευριά και μουστοκούλουρα. Αντιπροσωπεύει το χυμό που παράγεται μετά το πάτημα των σταφυλιών και προτού ουσιαστικά ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης. Παίρνει το χρώμα του από τις χρωστικές ουσίες του φλοιού των σταφυλιών, οπότε μπορεί να είναι λευκωπός έως ερυθρός, με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
Μουσταλευριά
Υλικά
Εκτέλεση
Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το βρασμένο μούστο και το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε για να μη μας σβολιάσει. Δυναμώνουμε τη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις αρχίζει να πήζει και κάνει φουσκάλες το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο ανακατεύοντας συνεχώς για να μην πιάσει κρούστα. Μοιράζουμε τη μουσταλευριά σε μπολάκια, την αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με καρύδι, σουσάμι και κανέλα και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Συμβουλές:
Μουστοκούλουρα
Υλικά (για 40 - 50 κομμάτια)
Εκτέλεση
Ρίχνετε στο μπολ του μίξερ το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Γυρίζετε το κουμπί στη μεσαία ταχύτητα και δουλεύετε για 2 - 3 λεπτά. Σ' ένα μπολ ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα και την ανακατεύετε μ' ένα κουταλάκι, να διαλυθεί και να αφρίσει. Αδειάζετε το μείγμα μέσα στο μπολ του μίξερ. Αναμειγνύετε σ' ένα σκεύος το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τα ρίχνετε σιγά σιγά στο μπολ του μίξερ για να αρχίσει να "δένει" το μείγμα και να πάρετε μια ζύμη ομοιογενή αλλά μαλακιά. Αδειάζετε τη ζύμη σε μια λεία και ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε με τα χέρια σας για 5 - 6 λεπτά. Πλάθετε κορδόνια πάχους περίπου
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !