Ο Μούστος

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

Γράφει η Μαρία Ανθοπούλου-Κελεσίδου

Ο

 μούστος (ή το γλεύκος) αποτελεί την πρώτη ύλη για τα γευστικά μας γλύκισμα, μουσταλευριά και μουστοκούλουρα. Αντιπροσωπεύει το χυμό που παράγεται μετά το πάτημα των σταφυλιών και προτού ουσιαστικά ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης. Παίρνει το χρώμα του από τις χρωστικές ουσίες του φλοιού των σταφυλιών, οπότε μπορεί να είναι λευκωπός έως ερυθρός, με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

  • Ο μούστος διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 μέρες και 1 χρόνο στον καταψύκτη.
  • Ο μούστος ξεθολώνει με 3 υλικά. Το ψωμί, την καθαρή στάχτη και τη ζάχαρη.
  • Όταν στύβουμε τα σταφύλια για να τα κάνουμε μούστο, καλύτερα να γίνεται με το χέρι και όχι στο μπλέντερ.

 

Μουσταλευριά  

Υλικά

  • 5 ποτήρια του νερού βρασμένο μούστο
  • 1 ποτήρι του νερού αλεύρι
  • κανέλα
  • σουσάμι
  • ψιλοκομμένο καρύδι


Εκτέλεση

Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το βρασμένο μούστο και το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε  για να μη μας σβολιάσει. Δυναμώνουμε τη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις αρχίζει να πήζει και κάνει φουσκάλες το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο ανακατεύοντας συνεχώς για να μην πιάσει κρούστα. Μοιράζουμε τη μουσταλευριά σε μπολάκια, την αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με καρύδι, σουσάμι και κανέλα και τα βάζουμε στο ψυγείο.

 

Συμβουλές:

  • Η μουσταλευριά πήζει και γίνεται κρέμα με αλεύρι ή σιμιγδάλι.
  • Η μουσταλευριά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία που υπάρχουν στα σταφύλια, ενώ η περιεκτικότητά της σε λίπος είναι ιδιαίτερα χαμηλή (ουσιαστικά το ελάχιστο και συνάμα ευεργετικό λίπος που έχει, το οφείλει στο σουσάμι και το καρύδι).

 

 Μουστοκούλουρα

Υλικά (για 40 - 50 κομμάτια) 

  • 3 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο 
  • 1 φλιτζ. τσαγ. πετιμέζι 
  • 1 φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη 
  • 1/2 φλιτζ. τσαγ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού 
  • 1 κουτ. γλυκ. κανέλα 
  • 1 κουτ. γλυκ. σόδα, 3 μπέικιν πάουντερ 
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό (και 3 - 4 κουτ. σουπ. επιπλέον) 


Εκτέλεση 

Ρίχνετε στο μπολ του μίξερ το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Γυρίζετε το κουμπί στη μεσαία ταχύτητα και δουλεύετε για 2 - 3 λεπτά. Σ' ένα μπολ ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα και την ανακατεύετε μ' ένα κουταλάκι, να διαλυθεί και να αφρίσει. Αδειάζετε το μείγμα μέσα στο μπολ του μίξερ. Αναμειγνύετε σ' ένα σκεύος το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τα ρίχνετε σιγά σιγά στο μπολ του μίξερ για να αρχίσει να "δένει" το μείγμα και να πάρετε μια ζύμη ομοιογενή αλλά μαλακιά. Αδειάζετε τη ζύμη σε μια λεία και ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε με τα χέρια σας για 5 - 6 λεπτά. Πλάθετε κορδόνια πάχους περίπου 2 εκ., τα κόβετε και σχηματίζετε μικρά κουλουράκια. Απλώνετε στις λαμαρίνες λαδόκολλα και αραδιάζετε τα κουλουράκια. Τα ψήνετε στους 180ο C για 20 - 30 λεπτά.

 

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !