Το πετιμέζι

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

 Γράφει η Μαρία Ανθοπούλου-Κελεσίδου

Τ

ο παχύρρευστο σιρόπι που φτιάχνεται βράζοντας τον μούστο, το βρίσκουμε σε περιοχές της Ελλάδας, που παράγεται κρασί, όπως η Νάουσα.

Για να φτιάξουμε δύο λίτρα πετιμέζι, χρειαζόμαστε 5 λίτρα φρέσκου μούστου και 2 κύβους 5 εκ. από μπαγιάτικο ψωμί. Ρίχνουμε τον μούστο σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το ψωμί. Τα ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, ξαφρίζουμε την επιφάνεια με ένα μεγάλο κουτάλι. Πετάμε τον αφρό. Το κάνουμε συνεχώς, καθώς σιγοβράζει ο μούστος. Μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθούν τα 5 λίτρα σε περίπου 2.

Θα γίνει ένα παχύρρευστο και κολλώδες μείγμα, με πυκνότητα περίπου ανάμεσα σε αυτή του λαδιού και του μελιού. Το αφήνουμε να κρυώσει στην κατσαρόλα και το αποθηκεύουμε σε ένα καθαρό βάζο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

Η Χρήση του Μούστου και του πετιμεζιού στη μαγειρική

Το πετιμέζι αποτελεί μέρος της γαστρονομικής μας παράδοσης από αρχαιοτάτων χρόνων, αφού είναι μία από τις δύο γλυκαντικές ουσίες. Η άλλη είναι το μέλι. Το πετιμέζι χρησιμοποιείται πολύ στην παραδοσιακή ελληνική ζαχαροπλαστική. Στη Μακεδονία περιχύνουν τον μπακλαβά με πετιμέζι αντί για σιρόπι. Στη Νάουσα το πετιμέζι είναι το τοπικό μέλι, σαν μελάσα, που παρασκευάζεται από το μούστο των ξινόμαυρων σταφυλιών. Ένα από τα αγαπημένα τοπικά γλυκά είναι οι κόρες στο μέλι, ένα χυμώδες παρασκεύασμα με χοντροκομμένες μελιτζάνες που διατηρούνται στο σταφυλοσίροπο. Στη Θράκη τρώνε ταχίνι ανακατεμένο με πετιμέζι. Πολύ δημοφιλές είναι μέχρι τις μέρες μας το ψάρι σαβόρο από τα νησιά του Ιονίου που γίνεται με πετιμέζι.

Προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας

Το πετιμέζι είναι πλούσιο σε ενέργεια και ιχνοστοιχεία. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε σίδηρο το καθιστά άριστο συμπλήρωμα για την αναιμία. Πίνεται σκέτο ή ως σιρόπι για τα ποντιακά πισία.

Διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε ζάκχαρα.

 

 Πισία με πετιμέζι

 

Υλικά

1 κιλό αλεύρι

1 κουταλιά λάδι

αλάτι

νερό

50 γρ. μαγιά

 

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί φτιάχνοντας μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να φουσκώσει και στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε μικρές μπάλες. Ανοίγουμε μία μία μπάλα με τα δάχτυλα και την τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει. Τις σερβίρουμε ζεστές, με πετιμέζι.

Καλή όρεξη!!!!