Σταφύλι – Ο βασιλιάς των φρούτων

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

Γράφει η Ανθοπούλου Κελεσίδου Μαρία, Κτήμα Κελεσίδη

Τ

ο φρούτο της μακροζωίας«βοηθά» την καρδιά, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και αναζωογονεί την επιδερμίδα. Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι η κατανάλωση σταφυλιών έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία. Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι η κατανάλωση σταφυλιών έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία. η φύση μερίμνησε για το σταφύλι να αποτελεί ένα συνδυασμό ιδιοτήτων γεύσης και υγείας. ο σταφύλι αποκαλείται 'ευτυχές δημιούργημα της φύσης'. Τα 100 γραμμάρια σταφυλιών αποδίδουν 80kcal. Είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ η φλούδα τους περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη.

Το σταφύλι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Οι μεγάλοι διατροφολόγοι λένε ότι τα συστατικά του μπορούν να συγκριθούν με του μητρικού γάλακτος. Γι’ αυτό προσφέρεται για μακροχρόνιες αποτοξινωτικές αγωγές.

H καλλιέργεια των σταφυλιών είναι γνωστή από το 4.000 π.X. περίπου. Mε πολλές ποικιλίες και παραλλαγές είναι το πλέον διαδεδομένο φρούτο ανά τον κόσμο.

Το σταφύλι, ξεχωριστό στοιχείο στην εκκλησιαστική μας παράδοση, όπως φαίνεται, έχει αρκετά παλιά ιστορία. Oι αρχαιότερες αναφορές βρίσκονται στα Oμηρικά Έπη. Στα συμπόσια των ηρώων δεσπόζει η κατανάλωση σταφυλιού τόσο στην Oδύσσεια όσο και στην Iλιάδα. O Οδυσσέας δίνει στον Eυρύμαχο να φάει σταφύλι, παρότι εκείνος είναι ακόμα βρέφος. Tο ίδιο συμβαίνει με τον Φοίνικα και τον Αχιλλέα αλλά και με τη Ναυσικά και τις θυγατέρες του Πινδάρου.

Το σταφύλι είναι η ωφελιμότερη τροφή του ανθρώπου και πολύ δίκαια λέγεται βασιλιάς των φρούτων, γιατί είναι η πιο πλούσια σε βιταμίνες κι οργανικά άλατα που χρειάζεται το σώμα από κάθε άλλο είδος τροφής. Τ΄ αμέτρητα κύτταρα που αποτελούν τον οργανισμό προμηθεύονται τα θρεπτικότερα συστατικά από τα σταφύλια που τ΄ ανανεώνουν και τα ζωογονούν σύντομα. Τα καινούργια δε κύτταρα που με την εναλλαγή της ύλης αντικαθιστούν τα γερασμένα και φθαρμένα, αποκτούν νέα ζωτικότητα, ελαστικότητα κι ακμή κι επομένως οι ίνες και οι ιστοί απαλλάσσονται από την τραχύτητα, οι αρτηρίες και τα νεύρα ελευθερώνονται από τη σκλήρωση, οι μυς ξαναποκτούν την ευλυγισία τους - με δύο λόγια το σώμα πραγματικά ξανανιώνει.

 

  

ΓΛΥΚΟ ΣΤΑΦΥΛΙ


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό ρόγες από σταφύλι σουλτανίνα

½ κιλό ζάχαρη

1 κούπα νερό

2-3 φύλλα αμπερόζα (αμπερόριζα)

Το χυμό ενός λεμονιού

 

Προαιρετικά, ένα ξύλο κανέλας ή 2 σωληνάκια βανίλια.
Διαλέγουμε ώριμο σταφύλι αλλά με τραγανές και σκληρές ρόγες. Μαδάμε τις ρόγες προσέχοντας να μη τις σπάσουμε και τις ζυγίζουμε ώστε να έχουμε ένα κιλό. Η αναλογία σ' αυτό το γλυκό είναι 2:1 σταφύλι προς ζάχαρη και προσαρμόζουμε το νερό.

Στρώνουμε το σταφύλι σε μεγάλη κατσαρόλα σε 2-3 στρώσεις εναλλάξ με τη ζάχαρη (η πρώτη στρώση σταφύλι). Προσθέτουμε το νερό και βάζουμε το γλυκό σε δυνατή φωτιά.

Μόλις πάρει βράση το σκεπάζουμε για 10 λεπτά για να πάρει λίγο χρώμα.

Αφαιρούμε τον πυκνό αφρό από τις άκρες της κατσαρόλας, προσθέτουμε το μυρωδικό που προτιμούμε και συνεχίζουμε το βράσιμο με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα μέχρι να δέσει.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το δέσιμο, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.

Αφήνουμε να γίνει χλιαρό και το φυλάσσουμε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα που τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει τελείως.

 

Παρατηρήσεις:

  • Αν σας αρέσει πολύ ανοιχτόχρωμο, μη σκεπάσετε καθόλου την κατσαρόλα. Αν το θέλετε πιο σκούρο βάλετε το ξυλάκι της κανέλας οπωσδήποτε και μάλιστα από την αρχή του βρασμού.
  • Είναι από τα λίγα γλυκά που δεν χρειάζεται να ξαναβράσουν αν το έχουμε δέσει σωστά. Μάλιστα καλό είναι αποφύγουμε δεύτερο βράσιμο για να μη γίνει σκούρο το γλυκό μας.
  • Το γλυκό σταφύλι είναι από τα ωραιότερα συνοδευτικά του γιαουρτιού, του ρυζόγαλου και κάθε είδους κρέμας.