Το σερβίρισμα του οίνου

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

 Γράφει η Ανθοπούλου-Κελεσίδου Μαρία

 

Τ

ο σωστό σερβίρισμα του κρασιού αρχίζει από την επιλογή του ποτηριού, γεμίζουμε το ποτήρι στα δυο τρίτα, το επόμενο βήμα είναι η ιδανική θερμοκρασία στην οποία πρέπει να σερβίρουμε ένα κρασί. Αν κατά τη διάρκεια του γεύματος έχουμε σκοπό να σερβίρουμε περισσότερα από ένα κρασιά, τότε θα πρέπει τα λευκά κρασιά να σερβιριστούν πριν από τα ερυθρά, τα ξηρά πριν από τα γλυκά, και τα νεαρά και φρέσκα πριν από τα κρασιά παλαίωσης.

 

Επειδή στο σπίτι  έχουμε συνήθως θερμοκρασίες της τάξης των 25°C, το σωστό σερβίρισμα γίνεται με το κρασί να φτάνει στο τραπέζι σε θερμοκρασία λίγο χαμηλότερη από την ενδεδειγμένη θερμοκρασία κατανάλωσης. Ανοίγουμε τη φιάλη με προσοχή, δημιουργώντας όσο λιγότερα τρίμματα φελλού γίνεται. Κεντράρουμε το τιρμπουσόν και φυσικά δεν τρυπάμε το φελλό πέρα ως πέρα. Μετά το άνοιγμα, με μια καθαρή πετσέτα σκουπίζουμε το λαιμό της φιάλης από μέσα και από έξω, για να εξαφανίσουμε τυχόν υπολείμματα φελλού, ιζήματος ή σκόνης. 
Ίσως χρειαστεί να μεταγγίσουμε το κρασί. Η μετάγγιση  συνήθως γίνεται  στα κόκκινα κρασιά στα οποία έχουν σχηματίσει ιζήματα από τα χρόνια. Η μετάγγιση σε καράφα βοηθάει επίσης το κρασί να αναπνεύσει και να αναπτύξει όλα τα αρώματά του.

Κατόπιν σερβίρουμε στα ποτήρια ξεκινώντας από το δικό μας ώστε ακόμα και τα ελάχιστα υπολείμματα του φελλού να μη φτάσουν στους καλεσμένους μας. Το σερβίρισμα γίνεται από χαμηλό ύψος, αλλά και δίχως ο λαιμός της φιάλης να αγγίξει το χείλος του ποτηριού. Γεμίζουμε στα 2/3 της χωρητικότητας του ποτηριού και ύστερα, για να μη στάξει, περιστρέφουμε λίγο τη φιάλη  καθώς τη σηκώνουμε. 
Το ποτήρι πρέπει να έχει πόδι και να το πιάνουμε από αυτό για να μην θερμαίνουμε με τα χέρια μας το κρασί.  Για τα λευκά και τα γλυκά κρασιά χρησιμοποιούνται ποτήρια κάπως μικρότερα, ούτως ώστε να αδειάζει και να ξαναγεμίζει σε τακτά διαστήματα, χωρίς να προλάβει το περιεχόμενο να ζεσταθεί. Αντιθέτως, για τους ερυθρούς ξηρούς οίνους παλαίωσης προτιμώνται τα  μεγαλύτερα ποτήρια, γιατί τα κρασιά αυτά χρειάζονται χρόνο επαφής με τον αέρα για να αναπτύξουν πλήρως τα αρώματα τους. Το κόκκινο κρασί πρέπει να ανοιχτεί τουλάχιστον μια ώρα πριν και να αφεθεί στο δωμάτιο ώστε να πάρει την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ένα μπουκάλι κρασί αφού ανοιχτεί πρέπει να καταναλωθεί. Δεν χαλάει, μπορούμε να το πιούμε και τις επόμενες μέρες, όμως δεν θα είναι όπως την πρώτη μέρα που το ανοίξαμε.

Tips:

  • Μη βάζετε ποτέ ένα κρασί στην κατάψυξη, γιατί η απότομη πτώση της θερμοκρασίας το καταστρέφει.
  • Μη βάζετε ποτέ παγάκια μέσα σε ένα κρασί όσο ζεστό κι αν είναι. 
  • Μην αφήνετε για καιρό τα κρασιά στο ψυγείο γιατί αρχίζουν να αποκτούν μια δυσάρεστη μυρωδιά.
  • Κατά τη διάρκεια του σερβιρίσματος φροντίστε να μην κρύβετε ποτέ την ετικέτα.
  • Πριν σερβίρετε ένα κρασί στο τραπέζι, μυρίστε διακριτικά τον φελλό για να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχουν οσμές κακής συντήρησης.
  • Μην βάζετε νερό στο κρασί σας.