Είδη ποτηριών για το σερβίρισμα του κρασιού

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

 Γράφει η Ανθοπούλου Μαρία με πληροφορίες από το %Vol magazine

 

Ο

διαχωρισμός και η σχεδιαστική διαφορά των παρακάτω ποτηριών στηρίζεται στη φυσιολογία της γεύσης. Σύμφωνα με αυτή, η γλώσσα διακρίνει σε διαφορετικό σημείο το γλυκό, το όξινο, το αλμυρό και το στυφό.

 

 

Φρέσκα ερυθρά κρασιά

Το ποτήρι που φιλοξενεί το νεαρό κόκκινο κρασί είναι αρχικά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που υποδέχεται τα λευκά κρασιά. Στη σχεδιαστική ανατομία του ξεχωρίζει το ευθύ στόμιο, που κατευθύνει την πορεία του οίνου στις πλευρές και στο πίσω μέρος της γλώσσας. Έτσι αποφεύγεται η αίσθηση της έντονης στυφότητας από την αυξημένη συγκέντρωση ακατέργαστων τανινών των φρέσκων ερυθρών. Παράλληλα με τη μείωση της δυσάρεστης πικράδας, επιτυγχάνεται η ανάδειξη των υπόλοιπων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών. Επίσης, ο κάλυκάς του είναι μεγάλος, προκειμένου να είναι δυνατές η καλή οξείδωση και η εξέλιξη του οίνου.

 

Ώριμα ερυθρά κρασιά

Μετά την παραμονή στο βαρέλι, καθώς η δρυς αγκαλιάζει τον οίνο, το χρώμα γίνεται πιο βαθύ, τα αρώματα των κόκκινων φρούτων ωριμάζουν και πλαισιώνονται από νότες μπαχαρικών, ξηρών καρπών και ξύλου. Τα δάκρυα στο ποτήρι πληθαίνουν και οι καστανές ανταύγειες κάνουν την εμφάνισή τους. Τα ποτήρια που υπηρετούν την προβολή των παραπάνω διαφέρουν στο ύψος και στο πλάτος από τα προηγούμενα. Έχουν μεγαλοπρεπή επιφάνεια, εξαιτίας της αλκοόλης και της παλαίωσης, ώστε να γίνεται σωστά η οξείδωση. Το άνοιγμά τους στο στόμιο είναι στενότερο, προκειμένου να συγκεντρώνονται τα πληθωρικά αρώματα και το μπουκέτο ωρίμανσης στη μύτη.

 

Γλυκά κρασιά

Τα ποτήρια για τα γλυκά ερυθρά είναι μικρότερα σε μέγεθος και σε άνοιγμα. Η διαμόρφωση αυτή τονίζει τα αρώματα και προσθέτει ένα χέρι βοηθείας στην ανάπτυξη και στη συγκέντρωσή τους στη μύτη. Το μικρό μέγεθος συνδυάζεται και με τη μικρή ποσότητα που συνηθίζεται στο κέρασμά τους. Το ευθύ και στενό άνοιγμα έχει ως αποτέλεσμα τη ροπή του γλυκού οίνου προς τα πίσω στο στόμα και, έτσι, δεν είναι τόσο έντονη η γλυκύτητα, ώστε να καλύπτει τα άλλα χαρακτηριστικά.

 

Σωστός χειρισμός ποτηριού

Τα ποτήρια όπως είδαμε έχουν σκοπό την προβολή των ιδιαίτερων γευστικών χαρακτηριστικών των οίνων, την απόκρυψη των ατελειών τους και την εξυπηρέτηση της απόλαυσής τους στο μέγιστο. Απαιτούν όμως κάποια ειδική μεταχείριση. Πρέπει να πλένονται και να καθαρίζονται πολύ καλά με σαπούνι χωρίς έντονο άρωμα σε θερμό νερό. Το ξέβγαλμα πρέπει να γίνεται σχολαστικά με δροσερό νερό και το σκούπισμα με καθαρή και στεγνή πετσέτα. Στη συνέχεια, τοποθετούνται σε κάθετη θέση και προφυλάσσονται από τη σκόνη και τις μυρωδιές.

 

Ειδικοί τύποι ποτηριών

 

Ποτήρι Βουργουνδίας

Για μαλακότερα αρωματικά ερυθρά κρασιά με σώμα όπως το Pinot Noir.

Δεν είναι ψηλό αλλά έχει πολύ μεγάλο κύπελλο, ώστε να οδηγείται το κρασί στην άκρη της γλώσσας και να απολαμβάνονται οι λεπτές γεύσεις.

Η αρχιτεκτονική του επιτρέπει την επιπλέον ωρίμανση του οίνου, το άνοιγμά του και την εκτίμηση των σύνθετων αρωμάτων του.

 

Ποτήρι Μπορντό

Σχεδιασμένο για βαριά ερυθρά κρασιά, τανικά και πλούσια, όπως τα Cabernet και Merlot.

Είναι ψηλότερο αλλά πιο στενό, έτσι το κρασί προχωράει στο πίσω μέρος του στόματος και μεγιστοποιείται η αντίληψη των αρωμάτων και της γεύσης.