Παραδοσιακά ντολμαδάκια για την νηστεία των Χριστουγέννων

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

Γράφει η Ανθοπούλου Κελεσίδου Μαρία 

Η 

νηστεία των Χριστουγέννων, είναι ιδανική για αποτοξίνωση και μια ευκαιρία να δοκιμαστούν ξεχασμένες συνταγές, όπως τα σπιτικά αμπελόφυλλα της μαμάς. Τα ντολμαδάκια είναι ένα παραδοσιακό, υγιεινό και νόστιμο φαγητό.

 

Το ρύζι παρέχει υδατάνθρακες, απαραίτητους για τον οργανισμό. Τα αμπελόφυλλα με τη σειρά τους, είναι πλούσια σε μαγνήσιο και φυτικές ίνες, και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Η συνταγή είναι εύκολη και μπορείτε να την φτιάξετε χωρίς την βοήθεια της μαμάς.

 

«ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ»

 

Υλικά:

1 Βάζο αμπελόφυλλα (βιολογικά,80 φύλλα)*

2 φλυτζάνια του τσαγιού ρύζι Καρολίνα

2 ξερά κρεμμύδια

1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

χυμό από 1/2 φρέσκο λεμόνι

1/2 κουτάλι της σούπας αλάτι

1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό

2 κουταλιές της σούπας άνηθο

1 κουταλιά της σούπας δυόσμο

1 κουταλιά της σούπας ντομάτα

 

Για το βράσιμο:

1 ποτήρι νερό

χυμό από 1 λεμόνι

λίγο ελαιόλαδο

  

Εκτέλεση:

Πλένετε τα αμπελόφυλλα. Ψιλοκόβετε τα χορταρικά και τα κρεμμύδια και τα ανακατεύετε με το ρύζι, με αλατοπίπερο και με το μισό ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά το μίγμα. Απλώνετε στον πάτο κατσαρόλας μερικά αμπελόφυλλα. Παίρνετε ένα ? ένα τα αμπελόφυλλα και βάζετε στη μέση μια μικρή κουταλιά από το μίγμα. Τυλίγετε το φύλλο χαλαρά και το βάζετε στην κατσαρόλα με τις γυρισμένες άκρες προς τα κάτω. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας τα ντολμαδάκια σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο. Όταν τελειώσετε ρίχνετε λίγο ακόμη αλατοπίπερο, το χυμό του λεμονιού, το υπόλοιπο λάδι, και ζεστό νερό, τόσο ώστε τα ντολμαδάκια να σκεπάζονται. Βάζετε από πάνω ένα μεγάλο και βαρύ πιάτο και τα βάζετε να βράσουν σε σιγανή φωτιά. Τα βράζετε για περίπου 20 λεπτά, ελέγχοντάς τα για νερό. Αν χρειαστεί συμπληρώνετε λίγο ζεστό νερό. Στο τέλος πρέπει να μείνουν με ελάχιστο νερό. Σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου ή και κρύα

* Τα αμπελόφυλλα του Κτήματος Κελεσίδη από αμπέλι της ποικιλίας ξινόμαυρο και είναι έτοιμα για μαγείρεμα.

 

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!