Σοκολάτα και Κρασί

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

 Γράφει η Ανθοπούλου Κελεσίδου Μαρία

 

Μ

ερικοί λένε ότι δεν μπορεί να γίνει ταίριασμα κρασιού με σοκολάτα...αλλά εάν έχετε το σωστό κρασί για να συμπληρώσετε τη σωστή σοκολάτα τότε μπορείτε να απολαύσετε ένα θεϊκό συνδυασμό!

 

 

 

Το κρασί πρέπει να είναι τουλάχιστον γλυκό, εάν όχι ένα τόνο πιο γλυκό, από τη σοκολάτα που θα το συνοδεύσετε.

Κατά το συνδυασμό των κρασιών με τη σοκολάτα, είναι καλύτερο να ταιριάξετε τις ελαφρύτερες, πιο κομψές αρωματικές σοκολάτες με τα πιο ελαφριά κρασιά, επίσης, όσο δυνατότερη η σοκολάτα, τόσο πιο γεμάτο σώμα πρέπει να έχει το κρασί.

Όπως ακριβώς με την "επίσημη" δοκιμή κρασιού, εάν θα πειραματίζεστε με διάφορες ποικιλίες από σοκολάτες, "δουλέψτε" από τις πιο ανοιχτές προς τις πιο μαύρες σοκολάτες.

Ξεκινήστε με μια λεπτότερη άσπρη σοκολάτα και τελειώστε με μια σκοτεινή ή γλυκόπικρη σοκολάτα.

Η πολυαγαπημένη μας σοκολάτα χρειάστηκε πολλά χρόνια για να πείσει τους ειδήμονες ουρανίσκους ότι δικαιούται μια θέση δίπλα στα επίσης πολυαγαπημένα μας κρασιά.

Σίγουρα, το ταίριασμα κρασιού και σοκολάτας είναι ένα δύσκολο παιχνίδι.

Όταν καταφέρεις να τα ταιριάξεις, απολαμβάνεις μια άλλου επιπέδου γευστική αρμονία, την οποία αναζητούν με πάθος οι απανταχού γκουρμάν οινόφιλοι.

Φινετσάτες και «ελαφριές» σοκολάτες με μετρίου σώματος κρασιά.

Πλούσιες, αρωματικές, «βουτυράτες» σοκολάτες με σωματώδη πλούσια και αρωματικά κρασιά λευκά κρασιά με οξύτητα και χαμηλό αλκοολικό βαθμό.

Τώρα, αν λατρεύετε τις bitter σοκολάτες, τότε το κρασί σας δεν χρειάζεται να είναι γλυκό.

Η αγαπημένη μαύρη πικρή σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο αγαπάει τα Merlot...

Ένας από τους πρώτους που πίστεψε και έψαξε τη σχέση σοκολάτας - κρασιού ήταν ο Πειραιώτης ζαχαροπλάστης Στέφανος Διαμαντόπουλος, που έφτιαξε σοκολατάκια με ελληνικά γλυκά κρασιά.

Εντυπωσιακές όμως είναι και οι σοκολάτες που έφτιαξε η αυστριακή σοκολατοβιομηχανία Zotter χρησιμοποιώντας ξηρά κρασιά μεγάλων ελληνικών κτημάτων.

Η σοκολάτα και το κρασί παρά τις αντιθέσεις τους έχουν και πολλά κοινά σημεία.

Πρέπει όμως να τα «προξενέψουμε» προσεκτικά.

Και τα δύο έχουν αποδεδειγμένα πάρα πολλά αρώματα, τα οποία συνδυαζόμενα είναι απόλυτα αρμονικά.

Οι λευκές ποικιλίες έδειξαν από την αρχή μια μέτρια διάθεση συνεργασίας καθώς η σοκολάτα λόγω του έντονου χαρακτήρα της χρειάζεται τη συνεργασία ενός κρασιού με πλούσιο όγκο στον ουρανίσκο, καλή οξύτητα και έντονα αρώματα παλαίωσης. Οι ερυθρές ποικιλίες ταίριαξαν ευκολότερα με τη σοκολάτα άλλοτε προσθέτοντας στο χαρακτήρα της  και άλλοτε απορροφώντας τη βουτυρώδη υφή της στον ουρανίσκο.

Η πικάντικη και σαγηνευτική γεύση της σοκολάτας αναζητούσε και σε αυτήν την περίπτωση κρασί με  έντονη προσωπικότητα, πολύ καλές στρογγυλές τανίνες, γευστική ισορροπία και σχετικά υψηλό ποσοστό αλκοόλης.

Έτσι ενώ τα φρέσκα απαλά κόκκινα κρασιά έδειξαν εξ? αρχής αρνητική διάθεση, τα κόκκινα με τις πλούσιες τανίνες και το σύνθετο «μπουκέ» φάνηκαν πολύ συνεργάσιμα και σε μερικές περιπτώσεις άκρως ηδονιστικά.

Πρωταγωνιστής στο πάντρεμα με την ατόφια γεύση της σοκολάτας αναδείχθηκε το syrah, για να ακολουθήσουν το ξινόμαυρο (Νάουσας) και το cabernet sauvignon.

Πρόσεξε τις γεύσεις του κρασιού και της σοκολάτας με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανες και με οτιδήποτε άλλο: ξεκίνα με ελαφριές επιλογές και συνέχισε με πιο βαριές γεύσεις και μυρωδιές, όπως αυτή της μαύρης σοκολάτας. Γενικά, όσο πιο γλυκιά είναι μια σοκολάτα, τόσο πιο γλυκό πρέπει να είναι και το κρασί, ενώ όσο πιο ελαφριά γευστικά είναι, τον ίδιο βαθμό πρέπει να έχει και ο οίνος. 

Πειραματίσου! Άσε τη φαντασία σου ελεύθερη και είναι πολύ πιθανό να βρεθείς μπροστά σε αναπάντεχες ευχάριστες εκπλήξεις!

Το κατάλληλο κρασί «δεμένο» με την κατάλληλη σοκολάτα μπορεί να σε πάει στον παράδεισο!

  

 

ΑΧΛΑΔΙΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

Υλικά:

6 αχλάδια
2 ποτήρια κόκκινο κρασί
1 ποτήρι νερό
1 κούπα ζάχαρη
λίγη κανέλα
λίγο γαρύφαλλο
2-3 φυλαράκια αμπαρόριζας
200 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. γάλα εβαπορέ
λίγα καρύδια

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα αχλάδια και αφαιρούμε τον πυρήνα τους. Τα βάζουμε όρθια σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρασί, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και την αμπαρόριζα. Τα σιγοβράζουμε για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Λιώνουμε τη σοκολάτα και την αναμιγνύουμε με το γάλα ζεστό λίγο λίγο για να μην κόψει. Σερβίρουμε τα αχλάδια χλιαρά με τη σως σοκολάτας και τα καρύδια ή με λίγη σαντιγύ.

Σοκολάτα και κρασί, μέχρι πριν από μερικά χρόνια ένα αταίριαστο ζευγάρι, σήμερα ένας μοντέρνος τρόπος απόλαυσης.