Βιολογική καλλιέργεια και κρασί

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

Γράφει η Ανθοπούλου-Κελεσίδου Μαρία

T

α τελευταία χρόνια, με την αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης και παράλληλα η ανάγκη για μια πιο υγιεινή και ποιοτική ζωή, οδήγησαν τον καταναλωτή στην αναζήτηση εναλλακτικών και πιο ποιοτικών προϊόντων. Τα κρασιά βιολογικής καλλιέργειας αποτελούν κομμάτι της πράσινης επανάστασης αφού όλο και περισσότεροι καταναλωτές τα τοποθετούν στο τραπέζι τους. Στη βιολογική καλλιέργεια και παραγωγή δεν χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και χημικά, που αλλοιώνουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο κρασί.

 Καταρχάς, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι βιολογικό κρασί δεν υπάρχει. Τουλάχιστον με την νομική έννοια, εφόσον καμία ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν έρχεται να πλαισιώσει την παραγωγή αυτή και να καθορίσει τα χαρακτηριστικά αυτού του προϊόντος. Αντιθέτως, η καλλιέργεια του αμπελιού και των σταφυλιών που θα χρησιμεύσουν στην παραγωγή του κρασιού, μπορεί να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες που καθορίζουν οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την παραγωγή προϊόντων βιολογικής γεωργίας. Αυτή η μορφή αμπελοκαλλιέργειας αποτελεί το αντικείμενο τακτικών ελέγχων, οι οποίοι πραγματοποιούνται από ανεξάρτητο οργανισμό, που εγγυάται και πιστοποιεί το σεβασμό των ευρωπαϊκών προτύπων και την βιολογική ποιότητα των προϊόντων.

Είναι επομένως πιο ορθό να χρησιμοποιούμε την έκφραση «κρασί από σταφύλια βιολογικής γεωργίας» ακόμα κι αν για ευκολία συνηθίζουμε να μιλάμε για «βιολογικό κρασί».

Επιλέγοντας το κρασί που παράγεται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, στηρίξουμε τις γεωργικές πρακτικές που αρνούνται να μολύνουν το έδαφος και τους υδάτινους πόρους.

Με λίγα λόγια, το κρασί και η προσωπικότητα του, γεννιέται στο αμπέλι και κατ?επέκταση στη γη που το φιλοξενεί. Το κρασί βιολογικής παραγωγής σέβεται την πιο πάνω αρχή και παράγεται σε αρμονία με τη φύση.

Παραγωγή και πρόσθετα στο κρασί

Κατά την παραγωγή κρασιού, γίνεται χρήση ενώσεων του θείου, όπως τα θειώδη άλατα, που ελέγχουν την ανάπτυξη βακτηριδίων ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του κρασιού. Ένα κρασί που φέρει ετικέτα ?βιολογικό?, πρέπει να είναι κατασκευασμένο από 100% πιστοποιημένα βιολογικά σταφύλια που δεν περιέχουν καμία προσθήκη θειώδων αλάτων. Η εξαίρεση είναι το διοξείδιο του θείου, η απλούστερη μορφή του θειώδες άλατος και ένα φυσικό υποπροϊόν της ζύμωσης του κρασιού.Όλα τα υπόλοιπα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στο συμβατικό κρασί εξακολουθούν να είναι απαγορευμένα στην παραγωγή του αντίστοιχου βιολογικού.

Κρασί και βιολογικές ποικιλίες

Πολλοί ειδικοί, γευσιγνώστες αλλά και λάτρεις του κρασιού πιστεύουν ότι οι βιολογικές ποικιλίες έχουν καθαρότερη και πιό έντονη γεύση, επειδή το κρασί παράγεται από σταφύλια που μεγαλώνουν σε υγιέστερο έδαφος. Στις βιολογικές καλλιέργιες ενθαρύνεται η πρόληψη παρά η θεραπεία. Το αμπέλι ενθαρρύνεται να καταπολεμήσει τη δικές του μάχες και αυτό οδηγεί σε σταφύλια με μικρότερα μούρα και παχύτερα δέρματα. Τα δέρματα είναι εγγενώς πιο ανθεκτικά στην επίθεση των επιβλαβών οργανισμών, και περιέχουν περισσότερη γεύση, άρωμα και χρώμα. Η σωστή και οικολογική διαχείριση του εδάφους και του οικοσυστήματος απεξαρτητοποιούν την καλλιέργεια από τις χημικές ουσίες και τα ζιζανιοκτόνα. Το υγιές έδαφος μεγαλώνει ένα υγιές αμπέλι που με τη σειρά του παράγει γευστικά και ποιοτικά φρούτα και κατ? επέκταση άριστα κρασιά.

Δoκιμάστε και εσεις τα κρασιά βιολογικής παραγωγής. Πείτε ναι στο καλό κρασί!