Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος κρασιού

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

Γράφει η Ανθοπούλου-Κελεσίδου Μαρία

 

Η

θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο  και είναι καθοριστική για τη γεύση του κρασιού. Ο κανόνας που επικρατεί ότι τα κόκκινα κρασιά σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου ενώ τα λευκά παγωμένα, είναι ένας εμπειρικός κανόνας.

Η θερμοκρασία ποικίλει από πόλη σε πόλη και από εποχή σε εποχή. Η θερμοκρασία στην οποία σερβίρεται κάθε κρασί έχει επίδραση στη γεύση του. Επίσης επηρεάζει σημαντικά τη μυρωδιά και το άρωμά του. Όταν σερβίρετε ένα κρασί πάρα πολύ κρύο ή πολύ ζεστό, επηρεάζεται αρνητικά η γεύση και οι ιδιότητες του.

 H θερμοκρασία είναι ένας ζωτικός παράγοντας για το κρασί. Γενικά πρέπει να ξέρουμε ότι ένα λευκό κρασί πρέπει να είναι δροσερό, για να μας ξεδιψάει, αλλά όχι κρύο, για να μην εξουδετερώνονται τα αρώματά του από τη χαμηλή θερμοκρασία. Αντίστοιχα, ένα κόκκινο κρασί δεν πρέπει να σερβίρεται κρύο, αλλά σε θερμοκρασία δωματίου.

KΟΚΚΙΝΑ ΚΡΑΣΙΑ

Τα δροσερά, ελαφρά κόκκινα κρασιά πίνονται σε θερμοκρασία των 14-16 βαθμών C, είναι πολύ δροσιστικά και φρουτώδη και είναι τα πιο κατάλληλα κρασιά για τις θερμές μέρες του χρόνου, τόσο με το μεσημεριανό φαγητό όσο και για τα βραδινά γεύματα.

Η ιδανική όμως θερμοκρασία σερβιρίσματος για τα κόκκινα κρασιά είναι μεταξύ 17ο και 18ο C . Η θερμοκρασία αυτή αναδεικνύει τέλεια τα δυνατά κόκκινα κρασιά με το ξεχωριστά έντονο άρωμά τους. Η θερμοκρασία αυτή επιτρέπει ακόμα και στα πιο λεπτά αρώματα να ξεδιπλωθούν, ενώ ταυτόχρονα δεν αφήνει την τανίνη να κυριαρχήσει στη γεύση. Αν η θερμοκρασία όμως υπερβεί τους 20ο βαθμούς, τότε ακόμα και το πιο καλό κόκκινο κρασί γίνεται δυσάρεστα αλκοολούχο.

ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Το λευκό κρασί αγαπάει το κρύο...

Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος για τα περισσότερα λευκά κρασιά είναι μεταξύ 8ο C και 10ο C.

ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙΑ

Tα ροζέ κρασιά αγαπούν τη δροσιά?

Τα ροζέ κρασιά σερβίρονται μεταξύ 10ο C και 13ο C.