Τα μυστικά της Οινογνωσίας

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΝΟΥ

  

Γράφει η Ανθοπούλου-Κελεσίδου Μαρία

 

Τ

α ποτήρια οινογνωσίας πρέπει να έχουν πόδι, έτσι να προστατεύουμε το κρασί από την θερμοκρασία του χεριού μας. Να είναι φτιαγμένα από διάφανο, άχρωμο γυαλί χωρίς σχέδια, για να έχουμε καλύτερη εικόνα του κρασιού. Το πιο κατάλληλο σχήμα (ποτηριού) είναι της τουλίπας. Θα σερβίρουμε μέχρι το ένα τρίτο του ποτηριού και στον επάνω κενό χώρο θα απολαύσουμε τα αρώματα του.

Χαρακτηριστικά της όψης του κρασιού

  • θα παρατηρήσουμε
  • τη διαυγεία (θολό,διαυγές)
  • λαμπερότητα (λαμπερό,θαμπό)
  • την ένταση του χρώματος (μέτριο,έντονο)
  • την απόχρωση (λευκό,ροζέ,.ερυθρό)
  • τα μεγέθη φυσαλίδων (μικρές,μέτριες,μεγάλες)

Θαυμάσαμε το χρώμα, έφτασε η στιγμή να το μυρίσουμε.

Περιστρέφουμε το ποτήρι ώστε να αναδυθούν τα αρώματα και να αναζητήσουμε την ένταση, την ποιότητα και τον χαρακτήρα του κρασιού.

Φτάνει η στιγμή που θα το δοκιμάσουμε.

Η δοκιμή του κρασιού είναι απόλυτα προσωπική και υποκειμενική υπόθεση.
Πίνουμε μικρές γουλιές για να αντιληφθούμε τα χαρακτηριστικά της γεύσης (γλυκιάς, ξινής, πικρής, αλμυρής)
 

Το μυστικό της γευσιγνωσίας των κρασιών είναι οι συνεχείς δοκιμές...

Το κρασί θα σας ανταμείψει.