Παθήσεις μαστού: Η πρόληψη σώζει

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

 Γράφει ο Κοτρώνης Αναστάσιος, Γενικός Χειρουργός, Υπεύθυνος Ιατρείου Μαστού 

Στην εποχή μας η εμφάνιση νόσων που σχετίζονται με το μαστό έχει αυξηθεί σημαντικά. Το σοβαρότερο και πιο επικίνδυνο νόσημα είναι ο καρκίνος ο οποίος λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία  μια στις οκτώ γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της. Σε περιπτώσεις αρχικού σταδίου η νόσος είναι ιάσιμη, ενώ αντίθετα τα ποσοστά επιβίωσης μειώνονται δραματικά όσο αυξάνει το στάδιο της. Επιπρόσθετα τα αρχικά στάδια είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με συντηρητικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπου αφαιρείται μόνο ένα τμήμα του μαστού, κάτι το οποίο δεν είναι δυνατόν σε μεγάλους όγκους.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση της νόσου. Στα πλαίσια αυτά η Αμερικανική ογκολογική εταιρεία συστήνει το τρίπτυχο αυτοεξέταση, εξέταση από ειδικό ιατρό και απεικονιστικό έλεγχο με την παρακάτω συχνότητα.

 

ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ

Διενεργείται  από την γυναίκα  μια φορά το μήνα.

 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

25-35 ΕΤΩΝ: Ψηλάφηση ανά δύο έτη

35-40 ΕΤΩΝ: Ψηλάφηση ανά έτος

40 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ: Ψηλάφηση ανά εξάμηνο

Αυτό προτείνεται γιατί το 10% των όγκων που αναπτύσσονται στο μαστό δεν απεικονίζονται στη μαστογραφία.

Πρέπει να τονιστεί ότι η εξέταση είναι σημαντικό να γίνεται από ειδικό γιατρό και σε οργανωμένο ιατρείο. Αυτό γιατί κρατείται πλήρες ιστορικό της γυναίκας, εξασφαλίζεται  σωστή κλινική διαχείριση των περιστατικών, καθώς και χειρουργική αντιμετώπιση όπου είναι απαραίτητο.

 

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

35-40 ΕΤΩΝ: Σε αυτό το ηλικιακό φάσμα η γυναίκα υποβάλλεται  στην πρώτη μαστογραφία (Μαστογραφία αναφοράς)

40-75 ΕΤΩΝ: Ετήσιος απεικονιστικός έλεγχος(Μαστογραφία και συμπληρωματικά υπέρηχος μαστών όπου κρίνεται απαραίτητο)

Για τις γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια ακολουθούνται ειδικά πρωτόκολλα παρακολούθησης.

 

Οι παραπάνω οδηγίες της Αμερικανικής Ογκολογικής Εταιρίας, σε χώρες που εφαρμόσθηκαν στο γενικό πληθυσμό, οδήγησαν σε αύξηση της ανεύρεσης κακοηθών όγκων σε πρώιμα στάδια με αποτέλεσμα τη θεαματική μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας της νόσου.

Το μήνυμα λοιπόν είναι ελπιδοφόρο γιατί στη σημερινή εποχή ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος ακόμη και με συντηρητικές χειρουργικές επεμβάσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι γυναίκες να ενημερώνονται σωστά και να εξετάζονται σε ειδικό ιατρείο μαστού.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον ιατρό στο τηλέφωνο 2331075525.