Συσχέτιση μητρικού θηλασμού και πρόληψης άσθματος στα παιδιά

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ

 Επιμέλεια Αναστασία Τσιτλακίδου, Παιδίατρος

Η μεγαλύτερη διάρκεια αποκλειστικού θηλασμού συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στα παιδιά μέχρι την ηλικία των έξι ετών

Αναρτήθηκε πρόσφατα στο medscape  μελέτη που δημοσιεύτηκε μέσα στο 2013 στο περιοδικό “Evidence-Based Nursing” - Evid Based Nurs. 2013; 16 (1):18-19. © 2013 BMJ Publishing Group Ltd & RCN Publishing Company Limited -  και φανερώνει για ακόμη μια φορά τα ασυναγώνιστα οφέλη του μητρικού θηλασμού. H εργασία αυτή έχει στατιστική ισχύ, αφού συμπεριέλαβε μεγάλο πληθυσμό μελέτης και πλήρη και ακριβή δεδομένα θηλασμού. Οι συγγραφείς μπόρεσαν να αποδείξουν ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει από το άσθμα κατά τη διάρκεια της πρώτης παιδικής ηλικίας ιδιαίτερα τα παιδιά με ατοπία (αλλεργική προδιάθεση).

Πράγματι, αρκετά συστατικά στο μητρικό γάλα μειώνουν τη φλεγμονώδη απόκριση σε ερεθίσματα στο έντερο του νεογνού.  Tα συστατικά αυτά περιλαμβάνουν  το μετασχηματιστικό παράγοντα αύξησης β, την ιντερλευκίνη 10, την ερυθροποιητίνη και τη λακτοφερρίνη. Πιο γενικά, προστασία μπορεί να προσφερθεί μέσα από μυριάδες παράγοντες στο μητρικό γάλα, όπως βιοενεργά ένζυμα, ορμόνες, αυξητικούς παράγοντες, κυτοκίνες και ανοσολογικούς παράγοντες που ενισχύουν και διεγείρουν την άμυνα του οργανισμού. Το πρώιμο μητρικό γάλα έχει αφθονία κυτοκινών την ώρα που τα οργανικά συστήματα του νεογέννητου είναι ανώριμα. Αυτό  φανερώνει πόσο σημαντικά είναι αυτά τα βιοδραστικά συστατικά του μητρικού γάλακτος στην ανάπτυξη του νεογέννητου.

Επομένως, κάθε νέα μητέρα έχει έναν επιπλέον λόγο να προσπαθήσει να εξασφαλίσει στο παιδί της το μητρικό γάλα, που αποτελεί δικαίωμα κάθε νεογέννητου !