Πώς διαπιστώνουμε ότι τα μαλλιά μας γερνάνε;

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - HAIR STYLES

greying-hair

Επιμέλεια Δήμος Ίντος

Λίγο μετά τα σαράντα οι περισσότεροι από εμάς, γυναίκες και άντρες,καταλαβαίνουμε ότι τα μαλλιά μας γερνάνε σταδιακά. Υπάρχουν αρκετά σημάδια για να καταλάβουμε ότι τα μαλλιά μας έχουν αρχίσει να γερνούν:

  • Ένα από τα πιο προφανή σημάδια της γήρανσης είναι οι γκρίζες τρίχες. Ο λόγος είναι η μείωση της παραγωγής των χρωστικών ουσιών που δίνουν στα μαλλιά μας το φυσικό τους χρώμα.
  • Πολλά αλλάζουν επίσης και στο τριχωτό της κεφαλής: η παραγωγή του κολλαγόνου μειώνεται με αποτέλεσμα να μειώνεται και η παροχή αίματος και θρεπτικών ουσιών στις ρίζες των μαλλιών.
  • Επιπλέον, οι σμηγματογόνοι αδένες του τριχωτού επιβραδύνουν την παραγωγή τους, προσφέροντας λιγότερο αποτελεσματική προστασία και ενυδάτωση. Έτσι, το τριχωτό της κεφαλής γίνεται πιο ευαίσθητο και πιο ξηρό: το σαμπουάν μπορεί να αφήνει πλέον μια ενοχλητική αίσθηση ή φαγούρα, ακόμα κι αν δεν μας δημιουργούσε κανένα πρόβλημα μέχρι τότε.
  • Από την ηλικία των σαράντα και μετά οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας έχουν επιπτώσεις και στα μαλλιά: καθώς πέφτουν σιγά-σιγά τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα μαλλιά αδυνατίζουν και χάνουν τον όγκο τους και την ελαστικότητά τους.
  • Μπορεί να γίνουν πιο ξηρά, να κάνουν ψαλίδα ή στην χειρότερη περίπτωση να γίνουν εύθραυστα. Άλλα σημάδια των γερασμένων μαλλιών είναι η άγρια και θαμπή τους όψη. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε σαμπουάν και προϊόντα περιποίησης που καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες των γερασμένων μαλλιών.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τη γήρανση των μαλλιών, όπως δεν υπάρχει και κάτι που να μας προστατεύει γενικά από το να μεγαλώνουμε. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα βοηθήσουμε με τα σωστά προϊόντα για να έχουμε μεταξένια μαλλιά όλο ζωντάνια ακόμα και σε πιο ώριμες ηλικίες.